Sabiha Ateş Alpat, "muvahhid aile"yi anlattı

Özgün-Der’in "Muvahhid Ailenin Özellikleri" konulu seminerinde konuşan Sabiha Ateş Alpat, aileyi tanımlayarak devam ettiği konuşmasında, ailenin önemine değindi.

13-12-2011


Yazar Sabiha Ateş Alpat, Özgün-Der’de "Muvahhid Ailenin Özellikleri" konulu seminer verdi. Program özellikle hanımların yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Kur'anda belirtilen kulluğun tanımından başladığı konuşmasında; kulluğun otorite olarak yalnızca Allah'ı tanımayı ve Allah'ı dikkate alarak yaşamayı gerektirdiğini vurgulayan Sabiha Ateş Alpat, aileyi tanımlayarak devam ettiği konuşmasında, ailenin önemine değindi.

Muvvahid ailenin temelinin tevhid olduğunu belirtirken, hükümde, ahlakta, duygularda Allah'ı dikkate alan bir yapının 'muvahhid aile' olduğunu söyledi. Muvahhid ailede Tevhid'in, Allah'a kulluğun ve Takvanın olacağını ifade ederek bunların önemine değinerek açıklamalarda bulundu.

Muvahhid bir ailede evin bir "okul" olduğunu, bu okulun kul yetiştiren bir okul olduğunu; hanımın hocasının kocası, çocukların hocasının annesi olduğu bir okul olduğunu söyledi.

Ailelerimizin işgal altında olduğundan yakınan ALPAT; boşanmalara da değinirken, evliliğin sağlıklı sürdürülebilmesi için başlıca hususlara da değindi.

"Toplumun Tevhide dönüşmesi Muvvahidlerin omuzlarında  bir sorumluluktur. Kendini Dönüştürmeyen Ailesini  Ailesini dönüştürmeyen toplumu nasıl dönüştürebilir ki!..." diyen ALPAT, dönüşümü önce kendimizin yaşaması gerektiğine vurgu yaptı.

Program soru cevap kısmı ile son bulurken, bir bayan kardeşimizin sorduğu eş seçiminde nelere dikkat edeceğiz sorusuna cevaben, ilk önce imana ve ahlaka bakmak gerektiğini önemle vurguladı.

Konuşmanın Özeti:

İnsanı Kulluk için yarattığını Beyan Eden Allah,Kulluğun tarifini Kur’an ‘da  “yalnızca Allah’a boyun eğmek" olarak  belirtiyor.. Bu durumda hayatta otorite olarak yalnızca Allah’ı bilmek ve hayatın her alanını Allah’a sorarak yaşamanın adıdır kulluk…
Muvvahid birleyen demektir.

Allah’ı ilahlıkta,Rablıkta,kullukta birlemek...
Aile, aynı işte çalışanların,aynı gaye için çalışanların hepsini ifade eden bir kelime…
Toplumun en küçük ama en önemli bir kurumu…

Muvvahid birleyen demektir..

Allah’ı,hayatın her alanında yegane otorite kabul edip hükmü yalnızca Allah’a has kılan, birleyenlerin  vasfıdır muvvahidlik. Değilse yaratmada,öldürmede,diriltmede birlemek değildir sadece…

Muvvahid ailelerde bir olması gerekenler var,bir de şu an ki fotoğrafımız. Kültür emperyalizminden etkilenen aile yapımızın ciddi bir kan kaybı inkar edilemez… Seküler,modernist algıların etkisiyle  özelliğini yitirmeye devam ediyor…

Olması gerekenleri dillendirmek ise ya marjinallik ya da  olaya utopik yaklaşım olarak  değerlendirilir oldu..
Muvvahid Ailenin Temeli Tevhiddir. Özelliği ise yalnızca Allah’a kulluk…

Muvahhid ailede Yalnızca Allah’ın dediği olur…

İşe eş seçiminden başlarken evlenmedeki niyetinin farkında olması gerekiyor. Gayelerinin, hedefinin Allah'ın rızası olmalıdır. Allah'tan başka hüküm,yasa koyucu tanımayan, islam davasının yüklenen bireyler ve bireylerden oluşan bir aile olmamız lazım.

Bekar gençlere tavsiyem sırf duyguyu baz alarak sizle aile kurmak isterlerse onlardan uzak durun. Allah rızasını isteyen bir eş seçin.

Allah için evlenen  mümin eşinin  takva ehlinden,dindar ve ahlaken güzel olanı tercih etmelidir…
Kur’an’nın çizdiği  Aile modelinde ilk söz de son söz de Allah ve rasulune aittir… Üstünlük eşitlik yarışı yoktur…

O evde tek Hakim Allah’tır  aile bireyleri kayıtsız şartız O’na  teslim olmuşlardır..

İkinci Özellik Takvadır..

Allah’tan hakkıyla korkmak  ve hakları  yerli yerine iade etmek anlamına gelen Takva  Maddi ve manevi kirlerden arınmanın adıdır..

Özelliği Tevhid, Kulluk ve Takva Olan Evlerde;

1: O ev bir okuldur.. Kul yetiştiren bir okul.Hanımın hocasının kocası,çocukların hocasının annesi olduğu bir okul..Dünyevileşmenin yaygınlaşması nedeniyle  iki yüzlü çocuklar yetiştiriliyor… Allah’tan başkasına boyun eğilmememi gereken öğretilirken evlerde  sosyal hayatta renk verilmemesinin tembihlenmesi buna örnektir…

2: O evler sevginin,huzurun,hudunun sukunun bulunduğu evlerdir..Rum 21.”Kaynaşıp huzura kavuşmanız için kendi cinsinizden zevceler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet koyması  O’nun delillerindendir…Bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır”…
Sevgi Allah için Ve Allah’ın istediği ölçüde olacak. Sevgiden yana  da şirke düşüldüğü unutulmadan..

3: O evde saygı sınırları sevginin aşınmaması için dikkate alınır..Sılai rahim gözetilir…
Eşlerin akrabaları da paylarına düşen saygıdan nasiplerini alırlar…
Eşimiz nikahlımızıdır dinde kardeşimizdir.. Nikahtan boşlanılsa da, kardeşlikten boşlanılamayacağı unutulmamalıdır..

Sağlıklı sürdürebilinmesi için şu duygulara ihtiyacımız var

1.Değer duygusuna.
2:Güven duygusuna
3:Sorumluluk duygusuna
4:Mücadele duygusuna
5:Ahlaki davranış Duygusuna
6:Adil Olma duygusuna

Kur'an ''mü'min bir erkek'' ve ''mü'min bir kadın'' derken ''zevç'' ile ifade eder. Zevç ise bir bütünün parçaları demektir. Erkek olmadan kadın olmaz; kadın olmadan erkek olmaz.

Allah için sevdiğimiz eşler olmalıyız. İstikrarlı bireylere ihtiyacımız var. Birbirimizin cenneti olmalıyız.

Sevgiyi tüketmemek için saygıyı unutmamak gerekir. Ailede değer duygusuna ihtiyacımız var. Eşimizin anne babası değerli olmalı. Bu noktada sılahi rahimi unutmamak gerekir.

Ailede güven duygusuna ihtiyacımız var. Toplumda güvensizlik hatsafhada. Takvayı kaybedince diğerleride sezsiz sedasız bizden gitti.

Gerçekten evlerimizde huzur, hudu bulunan bir yer mi? Gerçekten bir Hz. Hatice olabiliyormuyuz; gerçekten Hz. Muhammed veya sahabe gibi bir bey olabiliyor muyuz.

Mücadele duygusuna ihtiyacımız var. Kendi elimizle ürkek korkak çocuk yetiştiriyoruz. Çocuklarımıza mücadele duygusunu aşılamamız lazım.

Adil olma duygusu olması lazım. Çocuklarımıza adeletli olmamız, eşimize adeletli olmamız ama annemize de adaletli olmamız lazım.

İmranın ailesinde niçin çocuk sahibi olmamız gerektiğinin önemini bilmemiz lazım.

Hz. Hacer gibi gerekli cehdi göstermek gerekir. Çocuklarımızın her türlü ihticanını gideriyoruz tamam ama tevhidi susuzluğu giderecek bir Hz. Hacer olmalıyız. Modelleme noktasında neden geri planda kalıyoruz?

Toplumun Tevhide dönüşmesi Muvvahidlerin omuzlarında  bir sorumluluktur.

Kendini Dönüştürmeyen Ailesini, Ailesini dönüştürmeyen toplumu nasıl dönüştürebilir ki?

Etiketler : #Sabiha   #Ateş   #Alpat   #   #muvahhid   #aileyi   #anlattı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN