Obama Filistin konusunda 3 günde çark etti

ABD Başkanı Barack Obama, Filistin sorunu çözümü konusunda 3 gün önce söylediklerinin tam tersini Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde söyledi.

22-05-2011


ABD Başkanı Barack Obama, İsrail’in en büyük lobilerinden birisi olan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde (American Israel Public Affairs Committee-AIPAC) konuştu ve iki ülke arasındaki ilişkiyi ‘‘kırılmaz’’ diye tarif etti. İki gün önce Beyaz Saray’da iki saat süreyle görüştüğü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin sorununda ters düştüklerini açıkca belli etmişti. Obama, muhatabına Filistin sorununun çözümünde 1967 sınırı öncesine dönülmesi gerektiği sözlerini Netanyahu açık bir dille reddetmişti.
   
Ancak aynı Obama, AIPAC’ın geleneksel yıllık kurulundaki konuşmasında Filistin sorunu çözümünde 3 gün önce öne sürdüğü şarttan çark ettiği görüldü. Yeni kurulacak Filistin devletinin sınırlarını belirlemek için 1967 savaşı öncesi sınırların temel alınması gerektiğini üç gün önce vurgulayan Obama, pazar günü yanlış anlaşıldığını savunarak toprak değişiminden söz etmeye çalıştığını iddia etti. Obama açıkladığı planın yanlış anlaşıldığını, tarafların sınırlar çizilmeden önce toprak değişimi konusunda karşılıklı anlaşmaya varmasının şart olduğunu söyledi.
   
1967 sınırı öncesinde dönülmesi konusunda son derece açık konuşan Obama, cuma günü ağırladığı Netanyahu ile iki saat süren görüşmesi de soğuk bir havada geçmişti. İki lider arasındaki soğukluk basın toplantısında da gözlenmiş ve Obama’nın 1967 teklifini Netanyahu açık bir dile reddetmişti. Netanyahu 1967 sınırı öncesine dönülmesinin İsrail'in savunmasına imkan vermeyeceğini ileri sürmüştü.
   
Obama AIPAC’daki konuşmasında ayrıca, İsrail ile Amerika arasındaki ilişkinin ‘kırılmaz bağlarla’ örülü olduğunu ifade etti. Obama, bir kez daha İsrail’in Amerika için önemini dile getirirken bu ülkenin güvenliğine olan taahhüdünün de ‘‘demir kadar sağlam’’ olduğunu vurguladı.
   
Netanyahu dün gazetecilere yaptığı açıklamada ise Obama ile arasındaki görüş ayrılığının basın tarafından abartıldığını ileri sürdü. Netanyahu yarın Amerikan Kongresi’ne seslenecek.
 

(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Obama   #Filistin   #konusunda   #3   #günde   #çark   #etti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN