Mursi: Din devletine inanmıyoruz

Berlin ziyareti öncesi Alman gazetesine konuşan Muhammed Mursi “Biz din devletine inanmıyoruz, ancak iktidarın barışçıl yollarla el değiştirdiği, demokrasi ve özgürlüklerin hakim olduğu, muhalefete saygıyla sosyal adaletin gözetildiği modern bir devlete inanıyoruz” dedi.

20-01-2013


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, hükümetinin İsrail’le imzalanan barış anlaşmasına saygılı olduğunu ve Mısır’da dini bir devlet kurmak için gayret göstermediklerini söyledi.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesine verdiği röportajta çok çarpıcı açıklamalarda bulunan Muhammed Mursi Mısır’ın dış polikasının tüm ülkelerle dengeli bir ilişkiler kurmaya dayalı olduğunu söyledi.

Almanya’nın Mısır ve Ortadoğu’da daha büyük bir rol oynamasını desteklediğini söyleyen Mursi’nin Ocak ayı sonunda Almanya’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Mübarek Yanlılarıyla Hukuk çerçevesinde mücadele edeceğim

Eski rejim yanlılarıyla yalnızca hukuki yollarla mücadele edeceğini söyleyen Muhammed Mursi, son yıllarda ülkeye hakim olan diktatörlük ve bürokrasiyle savaşırken gücünü anayasa ve hukuktan alacağını, bütün gücüyle bu yola başvuracağını ancak istisnai işlemlere başvurmayacağını dile getirdi.

İmzaladığı son kararnamelere ve yeni anayasa taslağı aleyhinde şiddetli protestoların olduğu, ölümlerle sonuçlanan gösterileri olduğuna ilişkin bir soruya “Amacım tüm Mısırlıların çıkarlarını korumak, yıllardır süren bu diktatörlükten sonra bu şeylerin olmasının normal olduğunu” söyledi.

Mısır’ı bir din devletine dönüştürmek için çabalamıyoruz

Mısır’ı bir din devletine dönüştürmek gibi bir çabalarının olmadığını söyleyen Muhammed Mursi şunları söyledi:

“Biz din devletine inanmıyoruz, ancak iktidarın barışçıl yollarla el değiştirdiği, demokrasi ve özgürlüklerin hakim olduğu, muhalefete saygıyla sosyal adaletin gözetildiği modern bir devlete inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Mursi ayrıca inancı ve dini ne olursa olsun tüm Mısırlıların kanun karşısında eşit olduğunu, herkesin aynı haklara ve aynı görevlere sahip olduğunu savundu.

Fikir özgürlüğü ve çeşitliliği için çalışacağını savunan Muhammed Mursi diğer vatandaşların olduğu gibi Kıptilerin ve kadınların da aynı haklara sahip olması için çalışacağını ve kadınlarla erkekler arasında yüzde yüz eşitlik için gayret ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz aralık ayında yapılan referandumla evet oyu alan yeni Mısır Anayasası’na karşı çıkan muhalefet Mursi’yi din devleti kurmaya çalışmakla suçluyor.

Laik partilerin yanında insan hakları aktivistleri ve kadın hakları savunucularıyla birlikte Kıptiler kadın erkek eşitliğine, çocukların erken evlilik ve istismardan korunmasına dair net ifadelerin yer almadığı gerekçesiyle yeni anayasaya itiraz ediyor.

(Kaynak: Turk Arab News)

Etiketler : #Mursi:   #Din   #devletine   #inanmıyoruz   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN