Mazlum-Der, Reyhanlı saldırılarıyla ilgili rapor yayınladı

Mazlumder'in Reyhanlı saldırılarıyla ilgili raporuna göre, saldırıların öncesinde ve sonrasında bölge halkına ve Suriyeli mültecilere yönelik provokasyonlar yapıldı.

14-05-2013


Mazlum-Der, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen saldırılarla ilgili inceleme raporu yayınladı. Rapor, bölgede yaşayan Türk ve Arap vatandaşlar, Suriye vatandaşları ve Reyhanlı Devlet Hastanesi yetkililerinin saldırılarla ilgili gözlem ve tanıklıklarına başvurularak hazırlandı.

''PATLAMALARDAN ÖNCE BÖLGE HALKIYLA SURİYELİ MÜLTECİLER ARASINDA OLAYLAR YAŞANDI''

Raporun ''Olay Öncesine Yaşananlar'' kısmında ''06 Mayıs 2013 tarihinde, Reyhanlı ilçe merkezinde bulunan bir bakkal dükkânında, Suriyeli bir aile ile Reyhanlılılar arasında para ödeme gerekçesiyle kavga meydana gelmiş, sonrasında ise Suriyelilerin Türk bayrağını yaktıkları iddiasıyla provoke olan bir grup Reyhanlılı genç, gördükleri Suriyelileri darp etmiş, Suriye plakalı 50 civarında aracın camlarını kırıp tahrip etmişlerdir. Suriyeliler meydana gelen bu olay nedeniyle 06 Mayıs 2013 tarihinden itibaren çok acil olmadıkça çarşı pazara çıkmamış, arabalarını ya saklamış ya da ilçe merkezi dışına çıkarmışlardır.'' ifadelerine yer verildi.

''LİNÇ EDİLEN SURİYELİ İÇİN PATLAMADA ÖLDÜ DENDİ''

Raporda patlamalardan sonrası için ise, ''Ölen Suriyelilerden birinin Reyhanlıların saldırması ile linç edildiği (Ayhan Altıntaş'ın bu kişileri engellemeye çalışırken bıçaklandığı) söylenmektedir. Ancak linç edilen Suriyelinin patlama nedeniyle öldüğü şeklinde kayıtlara geçtiği iddia edilmektedir.'' denildi.

Raporda şu ifadelere de yer verildi:

-06 Mayıs 2013 tarihinde yaşanan olaylar nedeniyle evlerinden çıkamayan ve çarşı pazara gidemeyen Suriyelilerin, 11 Mayıs 2013 tarihindeki bombalı patlama sonrasında kendilerine yönelik saldırıların artması nedeniyle bir kısmı Reyhanlı'yı terk etmek zorunda kalmış, diğer bir kısmı ise evlerine saklanmak zorunda kalmışlardır.

- 13 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen patlama sonrasında, kışkırtıcı ve tahrik edici Reyhanlılı bir grup oluşmuş, her gördükleri Suriyeliye saldıran darp edip linç girişiminde bulunan ve Suriye plakalı araçları tahrip eden davranışlar sergilemişlerdir. Suriyelilerin yaşadığı binalara topluca gidilmiş birçok ev yakılmaya çalışılmış, ele geçirilen kişiler darp edilmişlerdir. Aşırı milliyetçi / ulusalcı eğilimlere sahip partilere mensup fanatiklerinden olduğu söylenen ve her geçen gün sayıları artmakta olan bu grup, yaşanan gelişmelerden Suriyelileri sorumlu tutmakta, Reyhanlı ilçe merkezinde devriye gezerek sıklıkla yol kesmekte, Suriyeli veya Suriye vatandaşı olduğunu zannettikleri kişileri linç etmeye çalışmaktadırlar. Patlama sonrasında, Reyhanlı ilçe merkezinde yüzlerce çevik kuvvet, özel hareket elemanları dikkat çekmekte, ancak bu süreçler, onların tanıklığında gerçekleşmekte, polisler bu olaylara seyirci kalmaktadır. Nitekim heyetimiz olay yerine giderken, Reyhanlı girişinde bu grup tarafından yolu kesilmiş, uzun süren ikna çabası sonucunda yola devam etmemize "izin verilmiş", orada bulunan polisler, bu olaya seyirci kalmakla yetinmişlerdir. Geçişimizden yaklaşık yarım saat sonrasında, yolumuzun kesildiği yerde, yine aynı gruplar tarafından, dilsiz olduğu için kendini ifade edemeyen Reyhanlılı bir Türkiye vatandaşı, Suriyeli sanılarak linç edilmeye çalışılmış, kendisini tanıyan vatandaşların araya girerek şahsın kimliğini belirtmeleri sonucu hastaneye kaldırılması mümkün olabilmiştir.

- Yaklaşık 50 bin Suriyeli korkudan evinden çıkamamakta acil ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Hasta olanlar tedavi olmak için hastaneye gidememektedir.

- Reyhanlı'da yaşananların bir süre sonra Antakya merkezde veya Alevi vatandaşların yaşadığı Harbiye, Samandağı gibi beldelerde yaşanabileceği iddiaları çok sık dile getirilmekte, hatta "her gün falanca yerde bir bomba yüklü bir araç ele geçirildi" dedikoduları özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılmaktadır.

- Reyhanlı'da her sokakta bir taziye çadırı kurulmuş durumdadır. Fanatik, saldırgan gruplar taziye çadırlarını ziyaret ederek propaganda yapmakta ve taraftar sayılarını her geçen dakika arttırmaktadırlar. Taziye süresinin bitmesi ile intikam alınacağı bu fanatik gruplar tarafından dillendirilmektedir. Reyhanlı'da her geçen gün güçlenen aşiret destekli fanatik gruplara derhal müdahale edilmeli, böylece, Suriyeli vatandaşlar içinde bulundukları sıkıntılı bekleyişten kurtarılmalıdır.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #MazlumDer   #   #Reyhanlı   #saldırılarıyla   #ilgili   #rapor   #yayınladı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN