Lider merkezli çalışma sorunu

Lider merkezli çalışmalarda çalışma lider etrafında döner. Lider çalışmayı yönlendirir, yönetir. Kendi eğilimi, anlayışı yönünde çalışmayı yürütür.

18-03-2018


Lider merkezli çalışmalardaki sorunlara Weber’in tahakküm tipolojisinde ortaya koyduğu iki örnek vardır. Karizmatik tahakküm; lider kendi kişisel özelliklerine dayanarak örgütü yönetir diğeri ise Geleneksel tahakküm; liderliğin gelenek ve geçmişle desteklendiği durumda ortaya çıkar. İslami çalışmalarda her iki tahakkümü görmek mümkündür.

Özellikle saygı, büyüğümüz üzerine bina edilen geleneksel medrese eğitiminden gelme meşhur hocalar veya peygamberin soyundan gelen kişiler liderlik koltuğuna oturarak sorgulanamayan tahakkümler oluşturmuşlardır.  Karizmatik liderler ise daha çok kendi becerileri ile çalışmayı oluşturmuşlar ve çalışma onların kontrolü ve eğilimleri yönünde gelişmiştir.

Lider merkezli çalışmalarda çalışma lider etrafında döner. Lider çalışmayı yönlendirir, yönetir. Kendi eğilimi, anlayışı yönünde çalışmayı yürütür. (İlme yatkınlığı varsa çalışmayı ilmi yöne, finans yatkınlığı varsa çalışmayı finansal yöne, sosyal/kültürel yatkınlığı varsa sosyal yöne, sportif yatkınlığı varsa çalışmayı sportif yöne vb.) 

Yüksel Yılmaz'ın makalesini okumak için tıklayınız

Etiketler : #Lider   #merkezli   #çalışma   #sorunu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN