HADİS KONUSUNDA İKİ UÇ TUTUMDAN DA KAÇINILMALI

Enes UĞUZLU

15-06-2017 09:12


"Çorbada benimde tuzum olsun değilde,

Bu çorbaya hem aşırı tuz atılıyor,

Hem de bu çorba tamamen tuzsuz bırakılmaya (mı) çalışılıyor. "

Nacizane bir şeyler söyleyeyim dedim.

Benim için, İslam’a olan İmanım/inancım ve samimiyetim gereği Falan Hocanın yada en sevdiğim (Takip ettiğim) hocanın şu Hadis uydurmadır demesi yeterli değildir.

Yani onların uydurmadır ya da sahihtir demeleri/dedikleri beni de aynı düşünceye aynı bakışa götürmüyor.

Zira beşer/şaşar'dır ihtimaldir ki, yanılgıya düşebilirler.

OLMASI GEREKEN

-"Bilmediğin bir şeyin ardına düşme; zira kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. (İSRA-86)"

-Dinlediği herhangi bir hocanın veyahut dahil olduğu camianın/cemaatin dediklerini kur'ana ve sahih hadislere arz etmesi gerekir.

Dolayısıyla, benim gördüğüm şu, (uydurulan din'e karşı çıkan bazı kesimlerin uyduğu din ise, yine uydurulan/uydurdukları bir dindir!)

Zira kur'anı gerçek manasıyla okumuş olsalardı, kur'anın ön gördüğü Tevhidi bilinci kuşanıp Adilane bir şekilde yeryüzünde islami sorumluluklarını emperyal ve anti İslam olan tüm sistemlere karşı duruşlarını sergileyeceklerdi.

Koltukta oturmakla İslam’ı öğrenmek ve anlamaya çalışmak vardır, ama koltukta sabit kalmak yoktur.

DOLAYISIYLA ELBETTE Kİ, bizler mü'minler olarak sahih olanı ile uyduruk olanı bir tutacak kadar yanlışa ve saplantıya düşemeyiz.

Lakin dinlediklerimiz ve okuduklarımız (Hocalar/ilim ehli şahsiyetlerin ) Adı şanı, ismi cismi, kim olursa olsun belirleyici değildir. Bazılarının aşırı gittiklerinin kanaatindeyim.

Kur'anın pratiğine dair sahih hadisler, kur'anın anti tezi haline dönüştürülmüştür.  Mü'min olan kişi ise yanlışa ve nefsani arzuya kapılmaksızın adil şahitliğini yaparak doğrunun yanında yer alan kişidir/kişi olmalıdır.

Hadisler konusunda samimi olup bilmeden ya toptan red ya da toptan kabul ile aşırı giden kardeşlerim şu ayeti kerimeyi tekrar okusunlar/okuyalım.

UYDURUK/MUYDURUK ayırt etmeksizin tüm gelen rivayetlere hadis deyip sarılanlar

İLE,

Neredeyese BÜTÜN hadisleri inkar edecek derecede ileriye giden kardeşlerim olmak üzere, her iki taraf kardeşlerim az önce vurgu yaptığım şu ayeti okusunlar/okuyalım inşallah:

"Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış)tır. Allah´a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.") ( (Maide/8)

AYET, GAYET AÇIK!

SELAM VE DUA İLE SAYGI VE SEVGİLERİMLE

YORUMLAR
  • Şahin YETİK   16-06-2017 13:57

    Es selamu aleykum hadisler konusundaki kaygınızı anlıyor ve müsadenizle bir ziyade ile katkıda bulunmak istiyorum. Hadislere yaklaşım tarzımızda hayat rehberimiz olan Kur'an önemli bir mihenk taşı konumundadır. Hak ile batılı ayıran Furkan olan Kitabımız elbetteki hak ile batıl rivayetleri ayırt etmede de önemli bir ölçüt olarak elimizde bulunmaktadır. O yüzden hadisler ile olan ilişkilerimizin tutarlı bir seviyede olması, bizim Kur'an ile olan ilşkimiz ile doğru orantılıdır. Selam ve dua ile...

Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN