Gazze yıllardır siyonist işgal ablukası altında yaşıyor

Abluka nedeniyle seyahat hürriyeti olmayan yaklaşık 2 milyon Filistinli Müslüman, çok istisnai durumlar hariç Gazze dışına çıkamıyor. Gazze’ye gelecek mal ve hizmetler ise ancak siyonist rejimin uygun gördüğü ve izin verdiği kadar oluyor.

01-05-2023


Gazze Şeridi’nde siyonist işgal rejiminin 2007’den bu yana devam eden ablukası nedeniyle yaklaşık 250 bin kişinin işsiz olduğu bildirildi. Gazze’deki Filistin Çalışma Bakanlığı, yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı sıkılaştırıcı uygulamaları işsizlik oranını yüzde 74’ü gençler arasında olmak üzere yüzde 45’e çıkardı. Bölgede toplam işsiz sayısı 250 bin civarında.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, Gazze halkına daha iyi hizmet sunabilmek ve işsizlik oranını azaltabilmek için yardım kuruluşlarından destek isterken, Gazze Şeridi’ndeki tarım arazilerinde çalışan çiftçilere yönelik ihlallerine son vermesi, işgal altındaki topraklarda çalışmasına izin verilen işçi sayısını artırması ve balıkçıların avlanma alanını genişletmesi için İsrail’e baskı yapılması çağrısında bulundu.

İşgal rejiminin Gazze ablukası

Siyonist İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi çevresinde yaklaşık 50 kadar yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Yerel basına göre buradaki yahudi nüfusu 2009’da 42 bin iken 2019’a gelindiğinde yüzde 30,6 artışla 55 bine yükseldi.

İşgal rejiminin yaklaşık 16 yıldır hava, kara ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi, büyük bir insani krize sahne oluyor. Seyahat hürriyeti olmayan yaklaşık 2 milyon Filistinli Müslüman, çok istisnai durumlar hariç Gazze dışına çıkamıyor.

Siyonist işgal rejimi, Gazze’de yaşayan yaklaşık 10 binden fazla Filistinliye, İsrail içinde çalışma izni veriyor. Bazı uzmanlar, İsrail’in bunu Gazze Şeridi’ne karşı bir “ekonomik müzakere kartı” olarak kullandığı eleştirisinde bulunuyor.

Siyonist işgal rejiminin Gazze’ye yönelik ablukası İslami Direniş Hareketi Hamas’ın 2007’de seçimlerinde Gazze’yi kazanması üzerine başlamıştı.

İşgal rejimi 14 Mayıs 1948’de Filistin toprakları üzerinde İngiltere’nin desteği ile kurulmuştu. Bugün İngiltere ve Avrupa’nın yanında en büyük desteği ABD sağlarken, halkı müslüman birçok devlet de ‘normalleşme’ adı altında İsrail’le görüşmeler yürütüyor.

(Kaynak: iktibasdergisi.com)

Etiketler : #Gazze   #yıllardır   #siyonist   #işgal   #ablukası   #altında   #yaşıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN