Fetih suresi 29. ayet bağlamında...

Ne büyük saadet değil mi, peki kimler bu rolü oynamak istiyor ve kimler bu rollerin oynanmasına engel olmak istiyor? Son bir soru daha, bu role bürünmüş bir Müslümanı görseniz tanır mısınız?

15-12-2016


“Muhammed Allah’ın Elçisidir. O’nun yanında yer alan Müslümanlar ise, inkârcılara karşı son derece kararlı ve çetin, birbirlerine karşı ise çok şefkatli ve merhametlidirler. Onlar imanlarının sağlamlığı, prensiplerinin kesinliği, düşüncelerinin netliği sayesinde, kâfirlerin baskı ve dayatmaları karşısında çelik gibi sağlam dururlar. Onların, namazda bazen rükû edip eğilerek, bazen secdeye kapanarak Allah’ın lütuf ve rızası için yalvardıklarını görürsün. Secde izinden oluşan nişanları, yüzlerinde tevazu, şefkat, sevecenlik ışıltısı halinde parlamakta, ibadetin kazandırdığı güzellik, letafet ve aydınlık, bütün tavır ve davranışlarında görülmektedir. Bu, onların Tevrat’ta anlatılan nitelikleridir. İncil’deki nitelikleri ise şöyledir: Mümin, tıpkı filiz veren bir tohuma benzer ki, bu minicik filiz zamanla güçlenir, serpilir ve kökü üzerinde dimdik ayağa kalkar. Öyle ki, kendisini yetiştiren çiftçileri hayran bırakır. İşte Allah, her devirde böyle müminler yetiştirecektir ki, onlar sayesinde, mazlumlara kan kusturan inkârcıları çileden çıkarsın ve zulmün saltanatını, onların eliyle alaşağı etsin!


İşte bu yetişmekte olan taptaze filizler var ya; Allah, onlar arasından Kur’an’a yürekten inanan ve bu imana yaraşır güzel ve yararlı davranışlar gösterenlere, kendi katından bir bağışlama ve muhteşem bir ödül vaat etmiştir.”  

(Meal: Mahmut Kısa, Açıklamalı Kur’an Meali)

Bu ayeti düşünürken günümüzde çok defaten serencamını çektiğimiz bir meseleyi sizler ile paylaşmak istedim. Zira bu mesele hiç görülmemiş bir fitne ateşini yakmaktadır ki Müminlerin birbirlerine düşman kesilmelerini sağlamakta ve şeytanın,  Allah'ın dosdoğru yoluna oturmasında büyük bir rol oynamaktadır. Ayeti biraz dikkatle incelediğimizde meselenin keyfiyetine mazhar olacağımız kanaatindeyim. Şöyleki;

Ayetin giriş bölümünde Allah'ın (noksanlıktan tenzih ederiz) resulünün (selam üzerine olsun) yanında yer alan Müslümanların bir takım özelliklerine yer verilmektedir.  Bu bir takım özellikleri üzerlerinde barındıran ve Müslüman diye nitelenen bu kişilerin karakterlerinin daha önce de Tevrat’ta anlatıldığı ve anlatılanın aynısı olduğu belirtilmektedir. Ayet, bununla beraber, İncil’de ise bütün bunlara ilaveten bu özellikleri barındıran Müslümanların tohum misali ufacık bir çabalarının, koskoca çınar misali hayranlık ve gıpta uyandıracak bir neticeye ulaştıracağınıvaat ediyor. Allah yeryüzünde zulumatı ve zalimlerini işte bu özellikleri barındıran Müslümanlar eliyle alaşağı etmek istiyor. En nihayetinde mutlak gaye olan Allah’ın rızası ve vaat ettiğicennetlerine ulaşsınlar.
 

Ne büyük saadet değil mi, peki kimler bu rolü oynamak istiyor ve kimler bu rollerin oynanmasına engel olmak istiyor? Son bir soru daha, bu role bürünmüş bir Müslümanı görseniz tanır mısınız? Yani açayım ayette Muhammed aleyhisselamın yanında dünden olduğu gibi, bugünde O’nun yanında olan ve o özellikleri barındıran bir Müslümanı tanır mısınız? Bu özellikleri günümüzle ilişkilendirmek sureti ile tekrar edecek olursak;


29/a: "İnkârcılara karşı son derece kararlı ve çetin." Günümüzde inkarcılara karşın takınılması gereken bu tavrın inkarcılardan çok Müslümanların birbirlerine takındığını görebiliyor muyuz? Acaba ben bu tavrı inkarcılara karşın mı yoksa Müslümanlara karşın mı takınıyorum diye hiç kendinizi sorguladık mı?

Yazının tamamı için tıklayın...

Etiketler : #Fetih   #suresi   #29.   #ayet   #bağlamında...   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN