
El Baradey'den geciken itiraf: Kullanıldım
Mısır'daki askeri darbeden sonra cuntanın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadığı El Baradey, kullanıldığını itiraf etti
29-01-2015

Mısır’da temmuz darbesinden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcılığına getirilen ve Rabia olaylarından sonra istifa eden Muhammed El Baradey, 'perde' olarak kullanıldığını ve ordunun ayrıcalıkları elinde bulundurduğunu geç de olsa itiraf etti.
Avusturyalı ‘Die Presse’ gazetesine konuşan Beradey, Temmuz darbesinden sonra ‘ülkeyi bir iç savaştan kurtarmak’ için cumhurbaşkanı yardımcılığını kabul ettiğini savundu. Baradey, Mısır’da bölünmüşlüğün tavan yaptığı ve milyonlarca insanın meydanlarda bulunduğu bir dönemde durumu yatıştırmak için bir seçime gidilmesi yerine ordunun durumu istismar ederek, barışçıl yollarla çözülmesi için iyi niyetlerin olmasına rağmen Müslüman Kardeşler’in eylemine ateş açtığını ifade etti.
Şiddete başvurulduğunda istifadan başka bir seçeneği kalmadığını söyleyen Baradey, orduyu ‘ayrıcalıkları elinde bulundurmakla’, darbeden sonra ‘durumu manipüle etmekle’ ve Müslüman Kardeşlerin eylemcilerini ‘öldürmekle’ suçladı.
Sisi'ye çağrıda bulunan Baradey, ılımlılığı elde tutan İslami siyaset akımlarını kucaklaması gerektiğine işaret ederek, onları yer altına itmesi şiddeti ve radikalizmi körükleyeceğini söyledi.
Muhammed Baradey, Mısır’da 3 Temmuz darbesinden sonra geçici Cumhurbaşkanı olarak atanan Adli Mansur tarafınfan 9 Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Dış İlişkileri Yardımcısı olarak tayin edilmişti. İhvan Teşkilatı, Baradey’i darbeye şemsiye olmakla suçlamıştı. Baradey 14 Ağustos’ta Rabia ve Nahda olaylarından sonra istifa etmişti.
(Ajanslar)
Küresel Sumud Filosu: Sivil, vicdani ve küresel bir yapılanma
RASULULLAH'IN DOĞUMU NE ZAMAN?
Gazze nüfusunun yüzde 10’u şehid ya da yaralı
Gazze'de insani yardıma ulaşmaya çalışan 1900 sivil katledildi
Ankara'da yüz bin kişi Gazze'ye insani koridor için TBMM'ye yürüdü
ABD Ankara Büyükelçiliği önünde Enes Cemal eş-Şerif ve beş arkadaşı için basın açıklaması
Bugünün Kufelileri Olmak Veya Olmamak
Gazze'de açlıktan ölümler sürüyor
Makaleler
Hava Durumu