Çin, Uygur Türkleri’nin iadesi için Türkiye ile imzalanan anlaşmayı onayladı

Çin ve Türkiye arasında 2017 yılında imzalanan "Suçluların İadesi Anlaşması"nı Çin'de Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi oylayarak kabul etti. Söz konusu anlaşma henüz TBMM'nin oylamasına sunulmazken Türkiye'de yaşamını sürdüren Uygur Türkleri endişeli.

28-12-2020


Çin Parlamentosunun internet sitesinde yayınlanan habere göre Türkiye ile Çin’in 2017 yılında imzaladığı ve suçluların iadesini içeren anlaşma Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nde onaylandı. Çin’deki mevcut hükümet söz konusu anlaşma ile özellikle Türkiye’ye sığınmış ve “terör suçu” işlediğini ileri sürdüğü Uygur Türklerinin sınır dışı edilmesi sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

Ret maddeleri de içeren anlaşmaya göre sınır dışı isteği gönderilen ülkedeki kişinin bir “siyasi suç” işlediği düşünülüyorsa, kişi isteğin yapıldığı ülkenin de vatandaşı ise ya da iltica hakkından faydalanıyorsa Pekin’in sınır dışı talebi reddedilebiliyor.

Öte yandan Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, Çin’in baskısından kaçarak Türkiye’ye yerleşen ancak henüz vatandaşlık alamayan Uygurlar için bu anlaşmanın büyük bir panik yaratacağını belirtti. Çin Komünist Parti rejiminin Türkiye’ye ekonomik baskı uygulayarak anlaşmayı kabul ettirmeye çalıştığını iddia eden Raşit şu ifadeleri kullandı: “Türk hükümetine bu anlaşmanın bir zulüm aracı olarak kullanılmasını önleme çağrısında bulunuyoruz” (RA)

Etiketler : #Çin   #   #Uygur   #Türkleri’nin   #iadesi   #için   #Türkiye   #ile   #imzalanan   #anlaşmayı   #onayladı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN