Büyük felaket Nekbe'nin son şahidi: Yaşım 91, Filistin’i çok özledim

Nekbe günün son şahidi 91 yaşındaki Filistinli Şevket Said İbrahim Mişayniş: Bir gün geri dönmek umuduyla, insanlar evlerinin anahtarlarını taşıyor. Benzer şekilde çevremde de bazı insanlarda da vardı. Ama ben o anahtarı artık cebimde değil kalbimde taşıyorum.

12-05-2017


Filistinlilerin Nekbe veya Nakba olarak adlandırdığı 14 Mayıs 1948 tarihini takip eden 15 Mayıs 1948 tarihi 'büyük felakat' günü, o gün Filistinliler göçe zorlandı, katledildiler.
 
İşte Nekbe günün son şahidi 91 yaşındaki Filistinli Şevket Said İbrahim Mişayniş ile o gün ne yaşandığını konuştuk. 
 
 AİLEM KATLEDİLDİ
 
 *Nekbe gününde ne yaşadınız?
 
 1948 Nekbet günü yaşandığında 12 yaşındaydım. Ailemin birçoğu işgal güçleri tarafından öldürüldü. Bizim aileden ben tek kaldım.
 
 *Peki, sonra nereye göç ettiniz?
 
 Nekbet günü yaşandığında Hayfa yakınlarındaki köyden, Irak’a hicret ettim. Uzun yıllar orada yaşadım. Fakat ABD’nin Irak’a girmesiyle beraber oradan da çıkıp Türkiye’ye geldim.
 
*Kaç yıldır Türkiye’desiniz?
 
5 yıldır Türkiye’de yaşıyorum.
 
 EVİMİN ANAHTARINI ARTIK KALBİMDE TAŞIYORUM
 
 *Bir anı var… Nekbet günü zorla göç ettirilen Filistinliler evlerinin anahtarlarını bir gün evime geri döneceğim saklıyorlar… Siz evinizin anahtarını saklıyor musunuz?
 
Bir gün geri dönmek umuduyla, insanlar evlerinin anahtarlarını taşıyor. Benzer şekilde çevremde de bazı insanlarda da vardı. Ama ben o anahtarı artık cebimde değil kalbimde taşıyorum. Buradan da Türk yetkilerine sesleniyorum. Yaşım 91 Filistin’i çok özledim, Filistin benim memleketim…
 
TARİFSİZ BİR ÖZLEM DUYUYORUM
 
*En çok neye özlem duyuyorsunuz?
 
Her gün memleketimi anıyorum. Tarifsiz bir özlem duyuyorum. Filistin’i kalbimde yaşatıyorum asla unutamam…
 
*Türkiye Cumhuriyeti’ne söylemek istediğiniz bir şey var mı?
 
91 yaşındayım, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ımızdan 3 talebim var. Öncellikle bana böyle bir fırsatı tanıdıkları için Türk kardeşlerime en kalbi şükranlarımı sunuyorum. İkincisi, ben her ne kadar bir Filistinli olsam da ömrümün son yıllarını Türk vatandaşı olarak geçirmek benim için çok değerlidir. Bu yüzden vatandaşlık istiyorum. Ve son istediğim eğer Türk yetkililer yapabiliyorsa, beni köyüme göndersinler, ölmeden önce köyümü görmek istiyorum.
 
NE YAŞANMIŞTI?
 
14 Mayıs 1948 tarihini takip eden 15 Mayıs 1948 tarihi Filistinlilerin 'büyük felakat' günü, İsrail Filistinlileri zorunlu göçe zorlayıp, sistematik olarak Filistinlileri katletti. İşgalci güçler, köyleri yıkıp, Yahudileştirildi. 
 
(Söyleşi: Ezgi Aşık / Haber 7)

Etiketler : #Büyük   #felaket   #Nekbe'nin   #son   #şahidi:   #Yaşım   #91   #   #Filistin’i   #çok   #özledim   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN