Aylan'ın babası Abdullah Kurdi: Elimden kayıp gittiler

Bodrum'dan botlarla karşıya geçmeye çalışırken boğulan ve cansız bedeni sahile vuran üç yaşındaki Aylan'ın babası, çocuklarının elinden kayıp gittiğini söyledi. Abdullah Kurdi, ailesiyle Kanada'daki kız kardeşinin yanına gitmeye çalışıyordu.

06-09-2015


Muğla’nın Bodrum ilçesinde ailesiyle Ege’yi geçmeye çalışırken botları batan ve sahile vuran cansız bedeniyle dünya gündemine oturan 3 yaşındaki Aylan’ın babası Abdullah Kurdi, çocuklarının elinden kayıp gittiğini söyledi.
 
Üç yaşındaki Aylan ve dört yaşındaki Galip’in yanı sıra eşini de kaybeden Kurdi, daha önce iki kez kaçakçılara para verdiklerini, ilkinde yakalandıklarını ikincisinde de kaçakçıların sözünde durmadığını anlattı.
 
Abdullah Kurdi, “Bu kez kendi olanaklarımız ile botu temin ederek kürek çekerek geçmeye çalıştık. Sahilden 500 metre kadar açıldıktan kısa bir süre sonra bot su almaya başladı” dedi.
 
‘Elimden kayıp gittiler’
 
Kurdi, olay anını şöyle anlattı:
 
“Ayaklarımız ıslanıyordu. Su arttıkça panik başladı. Ayağa kalkınca olanlar oldu. Can yeleklerimiz vardı ama ayağa kalkanlar nedeniyle bot birden alabora olup ters döndü. Eşimin ellerinden tutuyordum. Çocuklarım ellerimin arasından kaydı. Bota tutunmaya çalıştık. Havası gittikçe söndü.
 
Gecenin karanlığında herkes bağırıyordu. Bu nedenle sesimi çocuklarıma ve eşime duyuramıyordum. Herkes çığlık çığlığaydı. Işıklara bakarak karaya doğru yüzmeye çalıştım. Karaya çıktığımızda eşimi ve çocuklarımı aradım bulamadım. Korkudan kaçtıklarını düşündüm, Bodrum'a geldik. Sonra şehirde buluştuğumuz noktaya gelmediklerini görünce hastaneye giderek acı haberi aldım."
 
Kanada’nın teklifini reddettiği iddiası
 
O gün, Aylan’la birlikte bottaki 12 sığınmacı boğuldu. Abdullah Kurdi’nin ailesi adına Kanada’ya sığınmacı başvurusu yaptıkları ve başvurunun reddedildiği bazı ajanslarca iddia edildi.
 
Abdullah Kurdi’nin olaydan sonra Kanada’dan vatandaşlık teklifi aldığı ancak bu ülkeden gelen teklifi, “Bu saatten sonra böyle bir teklifin hiçbir önemi yok” diyerek reddettiğini iddia edilmişti. Ancak Kanada’ya kızkardeşi Fatıma’nın yanına gitmek üzere başvuru yapan ve başvurusu reddedilen kişinin, ailenin diğer üyesi Muhammed Kurdi olduğu anlaşıldı.
 
Başvuruyu Muhammed yaptı
 
20 yıl önce Kanada’ya yerleşen beş çocuk sahibi Fatıma Kurdi, Al Jazeera’nin ulaştığı bilgilere göre Türkiye’deki kardeşi Abdullah’a 5 bin dolar gönderdi. Abdullah, bu parayla eşi ve çocuklarını karşıya geçirecek kaçakçılara ödeme yaptı. Abdullah Kurdi ve ailesi de, Muhammed Kurdi gibi kardeşleri Fatıma'nın yanına Kanada'ya gitmeye çalışıyordu ancak iltica başvurusu yapmamışlardı.
 
Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Abdullah Kurdi ve ailesi adına yapılmış herhangi bir başvuru olmadığını, kardeşleri Muhammed Kurdi adına yapılan başvurunun da hatalı olması nedeniyle geri çevrildiğini söyledi.
 
Kanada’nın gündemi mülteci krizi
 
Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander, genel seçime giden ülkede seçim kampanyasının geçici olarak askıya aldığını ve bakanlıkta mülteci krizini ele alacaklarını duyurdu.
 
Bakanlık, şu ana kadar 22 bin Iraklı ve 2,300 Suriyeli mültecinin Kanada’ya kabul edildiğini, hedeflerinde ise 23 bin Iraklı ve 11,300 Suriyeli mülteciyi daha Kanada’ya yerleştirmek olduğunu söyledi.
 
Kaynak: Al Jazeera ve Ajanslar 

Etiketler : #Aylan'ın   #babası   #Abdullah   #Kurdi:   #Elimden   #kayıp   #gittiler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN