
Azerbaycan da T.C.'nin yolunda
Azerbaycan'da, din devlet denetimine alınırken, yurtdışında İslami eğitim alanları dışlamak için kanunlar çıkarılıyor.
11-06-2009

Azerbaycan'da Meclis Komisyonu tarafından Azerbaycan Meclisi'ne devlet başkanlığından insan hakları, dini özgürlük ve sivil toplum kuruluşları gibi birçok konuda yasaların değiştirilmesine yönelik teklif götürüldü.
Tekliflerin meclis komisyonu tarafından ele alınan ve kısa bir süre içerisinde olağanüstü toplantıda gündeme getirilerek yasalaşması bekleniyor.Teklif edilen maddelerle öngörülen değişiklikler şöyle
1-Yeni düzenlemeye göre imamlar yalnız Kafkasya Müslümanları İdaresi tarafından tayin edilebilecek.
2-Yurtdışında dini eğitim almış insanların ülke içerisinde dini ibadetlere öncülük etmesi yasaklanacak.
3-Sivil toplum kuruluşlarına dair yasalar yeniden gözden geçirilecek ve yabancı STK'ların ülke içerisindeki faaliyeti yasaklanacak.
4-Medya hakkında kanunlarda değişim yapılması da gündemde. Buna göre milli manevi değerleri rencide edecek yayınların yapılması yasaklanıyor. Uzmanlar milli ve manevi değerleri rencide edecek yayın konusunda net bir tanım yapılamadığından bu ifade yasak
ABD ENSTİTÜLERİNE DE DARBE GELİYOR
Yeni yasaların kabul edilmesi durumunda ABD tarafından fonlanan Milli Demokrasi Enstitüsü, Milletlerarası Cumnhuriyetçiler Enstitüsü ve diğer batı ülkelerine bağlı kurumlar da ilga edilecek. Yasalar, Azerbaycan içerisinde dini misyonerlik yapan kurumları da tasfiye edecek.
DİN GÖREVLİLERİ ATAMALARI TEK BİR ADAMDAN SORULACAK
Uzmanlar, cami imamların Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade tarafından tayin edilecek olması, Sovyet dönemine dönüşe eşdeğer bir adım olarak değerlendiriyor. Sovyet döneminde Azerbaycan'daki birçok din adamı Kuran-ı kerim'i arapçasından dahi okuyamıyor, bu da ciddi sorunlar doğuruyordu.Azerbaycan aldığı önemli kararlardan bir tanesi de yurtdışında eğitim alan insanların ülke içerisinde etkisini azaltmaya çalışılması. Bu da Suriye, Türkiye ve Mısır'a dini eğitim alan, birçok Azerinin, rahat bir faaliyet gösterememesi anlamına geliyor.
Yabancı dini teşkilatların faaliyetinin yasaklanması ise Türkiye orijinli cemaat yapılanmalarının tasfiyesi anlamına geliyor.(Kaynak: Dünya Bülteni)
Malatya'da NATO üsleri kapatılsın çağrısı
"İslam İşbirliği Teşkilatı" demek doğru mu?
Küresel Sumud Filosu: Sivil, vicdani ve küresel bir yapılanma
RASULULLAH'IN DOĞUMU NE ZAMAN?
Gazze nüfusunun yüzde 10’u şehid ya da yaralı
Gazze'de insani yardıma ulaşmaya çalışan 1900 sivil katledildi
Ankara'da yüz bin kişi Gazze'ye insani koridor için TBMM'ye yürüdü
ABD Ankara Büyükelçiliği önünde Enes Cemal eş-Şerif ve beş arkadaşı için basın açıklaması
Makaleler
Hava Durumu