Yemen’de açlık krizi!

Yiyecek sıkıntısı ve siyasi iktidarsızlık nedeniyle uzun süredir sıkıntılar yaşayan Yemen halkı, şimdi de akaryakıt fiyatlarındaki artış yüzünden türlü sıkıntılar yaşıyor. Yemen’de devam gıda sıkıntısı sebebiyle Yemen halkının yarısı her gece aç aç yatağa giriyor.

01-10-2012


Dünya Gıda Örgütünün yaptığı açıklamada “Yemen’in Arap yarımadasıda yetersiz çocuk beslenmesi ve açlık sıralamasında üçüncü sırada yer aldığını” söyledi.

Yemen, geçen yıl 33 yıl iktidarda olan Ali Abdullah Salih isyanından bu yana karmaşa istikrasızlık içersinde. Yemen ordusu ise Salih yanlısı ve Salih karşıtı olarak ikiye ayrılmış durumda..

Dünya gıda programı sözcüsü Barry Came’in Reuters’a yaptığı açıklamada; “Yiyeceklerin çoğunu işlenebilir toprak kıtlığı yüzünden ithal etmek zorunda kaldıklarını ve Yemen'in global gıda ve akaryakıt fiyatlarının artışından da oldukça etkilendiğini” söyledi.

Came, daha sonra açıklamalarına şöyle devam etti;

'Beş milyon insan yani nüfusun %22'si beslenmek için yeterli gıda alamıyor. Bunlar genelde topraksız işçiler bu sebeple kendi yiyeceklerini de yetiştiremiyorlar, yüksek fiyatlar yüzünden satın da alamıyorlar. Buna ek olarak diğer beş milyonu yüksek fiyatlar ve güvensiz gıdalar vurdu. Bu ülkede her gece 10 milyon insan yatağa aç giriyor' dedi.

Dünya gıda programından yiyecek alan insanların sayısı 1,2 milyondan 3,8 milyona çıktı, altyapının yetersiz olması ve kabileler tarafından kaçırılma korkusu gıda yardımı sağlayan lojistiği karıştırdı.

Artan gıda ve akaryakıt tarafından çok kötü etkilendiler ancak aynı zamanda siyasi kararsızlık, çatışma ve nüfusun büyük kısmının göçe zorlanması gibi unsurlar bulunuyor . Siyasi güven ve istikrar olmadan sorunu çözemezsiniz.

Yemen Krizi nasıl çözülür?

Uluslararası bağışçılar Yemen'in sivil savaşa girmesini engellemek için New York' da Başkan Abd Rabbu Mansur’un katıldığı toplantıda 1.46 milyar dolar taahhüt ettiler.

Daimi BM güvenlik konsey üyeleri Çin,Fransa,Rusya,İngiltere,Amerika ve Körfez Arap ülkelerinin de bulunduğu bağışçılar siyasi ve güvenlik reform karşılığında 6.4 milyar dolar için söz verdiler.

İstikrarı eski haline getirme uluslararası bir öncelik haline gelmiştir. Merkezi hükümet ayrıca intihar saldırıları ve ordu operasyonlarına karşı militan suikastler ile yüzleşiyor.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Yemen’de   #açlık   #krizi!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN