Hayat bir imtihan!
Suriye'de hastanelerde katliam yaşanıyor
KNKM'de "Umre Yolculuğu" konuşulacak
Hamza Er, Edremit'te konuşacak
İktibas'ın Mayıs sayısı okuyucuyla buluştu
NATO'ya Türk sekreter konuşuluyor   |   Yürek sürgünlerinden mülteci kamplarına (Şiir)   |   Heniyye: Filistin topraklarında İsrail'e yer yoktur   |   Oğlumu iki metre toprak altından çıkardım   |   Kafkas sempozyumundan Rusya rahatsız oldu   |  
Ana Sayfa Künye İnternet Kullanma Kılavuzu Ziyaretçi Defteri İletişim
KUR'AN SİYER AKAİD FIKIH KAVRAMLAR RÖPORTAJLAR VİDEO İSLAM DÜNYASI GÜNCEL KÜLTÜR SANAT MEDYA OKUMA GÜNLÜĞÜ
Canlı Yayınlar
Kategoriler
KUR'AN
SİYER
AKAİD
FIKIH
KAVRAMLAR
RÖPORTAJLAR
VİDEO
ETKİNLİKLER
KARİKATÜR
İSLAM DÜNYASI
GÜNCEL
KÜLTÜR SANAT
SEÇME YAZILAR
MEDYA
E-KİTAP
İBRETLİK
ŞİİR
TAKVİMİMİZ
OKUMA GÜNLÜĞÜ
Şahit Olanlar
Okuma Günlügü
Kitaplar
Dergiler
Anket

Yönetici :..

Ak Parti en çok kimleri dönüştürdü?

Seçenekler
Sistemi
Sağcıları
Solcuları
Müslümanları

Sonuçları Göster

 
GÜNDEMLER GÜNDEM OLA
Bünyamin ZERAN - 21/06/2010 - 08:37
Müminler biraraya geldiğinde hayır üretme adına konuşurlar. Gündemleri sürekli olarak kendi hayatlarında, ailelerinin hayatlarında ve yaşadığı coğrafyada hayır üretmek üzerine ayarlıdır. İnsanın hayır üretmesi için kimi zaman yalnızlaşmaya ve kendi kabuğuna çekilmesine ihtiyacı vardır. Ben ne yapıyorum ve ne yapmalıyım tarzında sorularla kendini ve ilkelerini sürekli gözden geçirmelidir.

Gündemleri oldukça yoğun olan bir ülkede ikamet etmekteyiz. Asya’yı Avrupa’ya bağlayan ve Ortadoğuya oldukça yakın bir yerde bulunuyor olmamız haliyle bizi ziyadesiyle gündeme gark ediyor. Ayrıca halkı islamla şereflenmiş bir ülkede bulunmamız bizi etrafımızda gelişen olaylara da sessiz kalmamaya  mecbur etmektedir. Elbette insan sosyal bir varlık olmanın neticesinde çevresinde gelişen hadiselere duyarsız kalamaz. Lakin çevresinde dönen olaylara kendini tamamen kaptırarak kendi gündemini oluşturup yaşamayı da ihmal etmemelidir. Müminler biraraya geldiğinde hayır üretme adına konuşurlar. Gündemleri sürekli olarak kendi hayatlarında, ailelerinin hayatlarında ve yaşadığı coğrafyada hayır üretmek üzerine ayarlıdır. İnsanın hayır üretmesi için kimi zaman yalnızlaşmaya ve kendi kabuğuna çekilmesine ihtiyacı vardır. Ben ne yapıyorum ve ne yapmalıyım tarzında sorularla kendini ve ilkelerini sürekli gözden geçirmelidir. İlkelerini gözden geçirmelidir zira bu memlekette yol değiştiren başkalaşan epey insan mevcuttur. Bunlarda kendilerince ilkelidirler. Ama ilkelerini oluşturan vahiy olmaktan çıkmış dünyevi hırsları ve korkuları onların yoldaşı olmuştur.

İslam toplumu geçmişten bu güne mezhepsel farklılıkları da dahil edecek olursak illa bir kuratrıcı beklentisi içinde yaşamıştır. Sünni kesim bir mehdi beklerken şia grubu da onikinci imamı beklemektedir. Dolayısıyla düşünce tarihimizin temelinde illa sorumluluklarımızı bir başkasına tevdi etme vardır. Ve üzerimize daha yüzeysel, derinlikten yoksun uğraşlar seçme işini almışızdır. Yapay gündemlere takılıp uzun soluklu uğraşlardan kendimizi geriye çekmekte bu duygunun bir eseridir diye düşünüyorum. İnsan bu dünyada yaşarken neden rahatını ve huzurunu kaçırır! Yani gülüp eğlenmek ve yalnızca kendisiyle uğraşmak varken neden illa kötülükle mücadele etme gereği duymalıdır?

İnsan, yaratılmışlar içinde “ahseni taqviym” olarak tanımlanan bir varlıktır. Yani en güzel biçimde yaratılan varlıktır. En güzel biçim de derken yalnızca şekilsel olarak değil kendisine yüklenilen donanım olarak da en güzel şekilde yaratılmış. Ama insan ahseni taqviymden esfele safiline de geçebilir. Bunun için yani aşağılıkkların daha aşağısına geçmek için etrafındaki zulme kayıtsız kalması ve zulümler için endişelenmemesi yeterlidir. Doğal olarak insan olmanın şerefi haysiyeti etrafınızda dönüp duran çirkefliğe, açlığa, yoksulluğa ve zulme karşı nedenli dik durduğunuza bağlı olmaktadır. İnsan donanımlarının gereğini yerine getirmiyorsa ya kasıt vardır ya da ihmal. Her ne kadar kasıt ihmalden daha ağır olsa da ihmal de bağışlanacak bir kusur değildir. İnsan sosyal bir varlık olmanın neticesinde etrafında olan her türlü olaya karşı direk müdahil ve etkilenen taraftır. Doğal olarak etrafında dönen ve yaşanmakta olan herhangi bir zulüm kişiyi direk ya da dolaylı bir şekilde etkileyecektir. Toplumu ahlaken, iktisaden ve sayısal olarak tüketen bir zulme sessiz kalabilmek elbette şeref ve haysiyet duygusunu tüketmekten geçer. Allah, izzet ve şerefin yalnızca Allah’ın, elçisinin ve inanan müminlerin yanında olduğunu haykırmaktadır. Bu ne demektir. İnsanın fıtratına yüklenilen üstün donanımları insanlara kullanmayı öğreten Allah’tır, onun vesilesiyle elçilerdir ve o donanımları layıkıyla yapmaya çalışanlarda müminlerdir. Öyleyse bu mekanizmayı işletme gayretinde olanlar şeref ve izzet sahibidirler.

İşte bu donanımlar ferdi nemelazımcı olmaktan alıkor, sorumluluklarını bir başkasına tevdi etmeişini sonlandırır. Ve kendi şerefini kurtarma adına uzun soluklu, toplumu ıslah edici işlere girişir. Yaratanın Allah olduğunu ve dolayısıyla insanı terbiye eden ve ona yol göstereninde yine Allah olacağı gerçeğini aklında tutarak mücadelesine devam eder.

Egemenler ise kendi hegomanyalarını kitlelerin üstünde daimi kılabilmek için kitlelerin sürekli dış etkenlerce oyalanmasını ve güçlerini ve zihinlerini kendi gerçeklikleri dışındaki meselerle meşgul ederek manipüle etme yoluna gider. İnsanları vahiyle bütünleştirmekten menedici davranışlara giderler. Kimi zaman vahyin insanlar tarafından okunmasını yasaklarlar kimi zamanda demokrasiyle vahyi sulandırma ve kavramları küresel güçlerin kavramlarıyla uyumlu hale getirme yoluyla kitlelere vahyin ulaşmasını engellerler. Oysa Allah’ın nurunu söndürmek mümkün değildir. İşte bize verilen donanımlar bu baskı ve sulandırma hareketlerine karşı kendi gündemimizi elimizden kaçırmamamızı bize hatırlatır. Çünkü insan, Allah’ın ruhundan üflenmiştir mayası iyilik ve adalet üzeredir.

507
YORUM LİSTESİ
AHMET BULMAÇ 23-06-2010, 14:45:25
S.A.YAZINIZ BİR YERLERE ÇAĞIRIYOR AMA GÜNDEMİ KİM NASIL BELİRLEYACEK.MÜSLÜMANLARIN GÜNDEMİ OLMADI HEP ÖNLERİNE KONANI KONUŞTU TARTIŞTILAR.İŞTE AYLARDAN YAZ,İNANÇLAR TATİLE ÇIKMADIYA BUYURSUNLAR GÜNLERİNİ DOLU DOLU YAŞASINLAR YAZ BOYU.AMA MALESEF TATİL PLANI YAPILIR DİNLEMNEK,EĞLENMEK İÇİN.SANKİ ÇOK YORULMUŞLAR GİBİ!
ALLAH RAZI OLSUN DİRİ BİR YAZI OLMUŞ
ELİNİZE SAĞLIK
 
DİĞER YAZILARI

16/05/2012 - 22:56 ALİM OLMAK MI ENTELEKTÜEL OLMAK MI?

12/04/2012 - 08:56 DÜŞÜNCE, KURUMLARDAN ÜSTÜN TUTULMALIDIR

15/03/2012 - 06:57 ÇAĞIN İLERİSİNDE VE GERİSİNDE OLMAK...

13/02/2012 - 22:15 MODERN DÜNYAYI İSLAM'LA YENİDEN TANIMLAMAK

13/01/2012 - 13:36 HAYATA RABB’İN ADIYLA BAKABİLMEK

22/11/2011 - 18:38 ÇAĞIN YENİ PUTÇULUĞU: MARKALAŞMA

04/11/2011 - 12:46 KUR’AN’DA İSİM KAVRAMI

26/10/2011 - 16:19 AÇLIK GÜNÜNDE YOKSULU DOYURMAK...

04/10/2011 - 06:58 BİR KUR'AN KAVRAMI OLARAK "İLİM"

05/09/2011 - 15:30 BATI’NIN DÜNÜ VE DÜNYANIN BUGÜNÜ

02/08/2011 - 12:51 MEKKE TOPLUMU VE YAŞADIĞIMIZ TOPLUM KARŞILAŞTIRMASI

20/06/2011 - 06:27 AKIL TOPLUMU

21/04/2011 - 06:17 MÜSLÜMANLARIN ZİHNİ SAVRULMALARINA DUR DENMELİDİR

24/12/2010 - 23:35 ÖLÜM ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ

30/11/2010 - 22:51 AHLAKI ALLAH’LA TEMELLENDİRMEK GEREK

28/10/2010 - 22:00 KUR’AN’I TERSİNDEN OKUMAK

07/10/2010 - 11:15 DÜŞÜNCEYİ DİRİ TUTABİLMEK GEREK

20/09/2010 - 14:05 ÖZELEŞTİRİYE İHTİYACIMIZ VAR

23/08/2010 - 12:12 KULLUĞU ÖZGÜRLÜĞE TERCİH EDİYORUM

31/07/2010 - 10:40 ÇOCUKLAR NEYİN MİRASÇISIDIR?

15/07/2010 - 10:59 ZAMANIN FIRTINALARINDAN KORUNMAK GEREK

05/07/2010 - 11:53 NİTELİK Mİ NİCELİK Mİ?

21/06/2010 - 08:37 GÜNDEMLER GÜNDEM OLA

07/06/2010 - 17:55 GELİŞİM Mİ, BAŞKALAŞIM MI?

25/05/2010 - 12:37 MÜSLÜMAN OLMAK TARAF OLMAKTIR

11/05/2010 - 11:39 SALİH AMEL KÂFİRLERİ NİÇİN ÖFKELENDİRMELİDİR?

25/04/2010 - 21:44 NUH’UN GEMİSİNE BİNMEK

14/04/2010 - 12:50 SORULAR VE SORUMLULUKLARIMIZ

30/03/2010 - 18:30 DOKUNULMAZLIKLARIMIZI KALDIRALIM

18/03/2010 - 12:14 HAYATA HİKMETLE DOKUNABİLMEK GEREK

25/02/2010 - 19:09 BİZ HANGİ SINIRLARIN ADAMIYIZ?

13/02/2010 - 19:56 BEN DEĞİŞMEDEN DÜNYA NE KADAR DEĞİŞİR?

05/02/2010 - 18:52 AÇILIMDAN YANA MIYIZ HİCRETTEN YANA MI?

01/02/2010 - 08:47 AHLAK, İNSANIN KENDİNE YABANCILAŞMASINA ENGELDİR

17/01/2010 - 22:30 BİLİNCİME SAHİP MİYİM!

07/01/2010 - 18:52 FARK EDEBİLİYOR MUYUZ?

22/12/2009 - 10:55 UZUN BİR YOLCULUĞUN İMGELERİ

31/07/2009 - 15:29 İÇE DÖNÜK ŞAHİTLİK VE BİREY OLGUSU

04/02/2009 - 11:01 BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ

18/01/2009 - 11:36 KUŞANMAK YA DA SLOGANLARLA DEŞARZ OLMAK

31/12/2008 - 19:46 GAZZE’DE GÖZÜ YAŞLI ÇOCUKLAR

29/11/2008 - 13:59 YAŞAMAYA DAİR...

16/11/2008 - 14:33 AYNADA KENDİMİZİ SEYRETMEK

03/11/2008 - 11:25 ŞEHADET ANCAK ŞAHİTLİK YAPANLARINDIR

07/10/2008 - 12:01 "VE SİZLER ÜÇ SINIF OLDUĞUNUZ ZAMAN..."

05/09/2008 - 10:29 KUR'AN "AYKIRI" BİR MESAJDIR
YAZARLAR
Şükrü HÜSEYİNOĞLU
UMRE YOLCULUĞUNUN ÖĞRETTİKLERİ
Ömer KARAKAŞ
MÜTEŞABİHATA SARILMAK!
Fatih PALA
BAHADDİN YILDIZ VE KADİR KIYMET BİLMEK
Bünyamin ZERAN
ALİM OLMAK MI ENTELEKTÜEL OLMAK MI?
Mükerrem BULUT
DÜNYA; KALBİMİZDE Mİ ELİMİZDE Mİ?
Cemil ARSLAN
YENİ BİR DÜNYA KURMALIYIZ!
Mustafa ATAV
DURDURUN TRENİ, İNECEK VAR!
Mehmet PAMAK
MODERN PUTPERESTLİK: FUTBOL FANATİZMİ
Mehmed MAKSUT
GEZİ VE MUHASEBE
Hikmet ERTÜRK
MÜSLÜMAN OLARAK YAŞLANMAK
Ahmed KALKAN
4+4+4, MÜSLÜMANLAR İÇİN NE İFADE EDİYOR?
M. Kürşat GÜRSOY
BİR KONFERANSTAN İZLENİMLER
Fatma CEREN
BAŞLIKLI MASAL -3-
Şinasi ULUDOĞAN
AYAĞI YORGANA GÖRE UZATMAK!
ENÇOK OKUNANLAR
MEKKE VE MEDİNE`YE SAHİP ÇIKALIM
İSLAM SADECE ANLATILMAZ, YAŞANIR
MÜSLÜMAN GENÇLERDE BURÇ SAPMASI
MÜSLÜMAN OLMAK YETMİYOR MU?
TEVHİD VE ŞİRK ÜZERİNE
İNTERNETİ MÜSLÜMANCA KULLANMAK
RADİKAL AYNA
TOPLUMSAL EŞİTSİZLİK VE TABAKALAŞMA
NEYİ ANLATACAĞIZ?
SÜTÇÜ İMAM BUGÜN YAŞASAYDI NE YAPARDI?
GÜNÜN KONUSU
BİR AYET
BİR HADİS
BİR SÖZ
VİDEO
 
 
Copyright © 2009 İslam ve Hayat
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat