Vuslat soruyor: Hz. Peygamber'i anmak mı, anlamak mı?

Vuslat Dergisi, Mayıs sayısında soruyor: "Hz. Peygamber'in anmak mı, anlamak mı?" Konuyla ilgili Ahmed Kalkan'ın "Rasûlullah’ı Sevmek, Yalnız O’nu Önder Kabul Edip O’nun İzinden Gitmekle Olur" başlıklı yazısı yazısı dergide yer alıyor.

12-05-2010


İslam ve Hayat

Vuslat Dergisi, Mayıs sayısında soruyor: "Hz. Peygamber'in anmak mı, anlamak mı?" Konuyla ilgili Ahmed Kalkan'ın "Rasûlullah’ı Sevmek, Yalnız O’nu Önder Kabul Edip O’nun İzinden Gitmekle Olur" başlıklı yazısı yazısı dergide yer alıyor.

Vuslat'ın takdim yazısında derginin gündemi şu şekilde özetleniyor:

"Son yıllarda dinî düşüncenin tüketimi, ‘kutlu doğum’ kavramı üzerinden yapılmaktadır. Peygamber(sav)'in doğumunun kutlu olarak nitelendirilmesi ile gündeme getirilen bu günde, bir dizi ‘kutlu’ doğum etkinlikleri tertip edilmektedir. Geçtiğimiz Nisan ayında da çevremizde yüzlercesine şahit olduğumuz bu programların niteliği üzerinde kafa yormalı, Rasulullah’ın vefatından yaklaşık 700 sene sonra gündeme getirilen bu kutlama etkinliklerine temkinli yaklaşmalıyız. Bugüne ait en ufak bir ibadet şeklinin ve kutlama tarzının olmadığı bilinmesine rağmen, ortaya konan uygulama ve söylemlerin hurafeler yığınına sebep olduğu anlaşılmalıdır.

Bizlere hayat veren hakikatlerin, hidayet beyanının ve üzerimizde rahmet olacak ayetlerin tebliğcisi ve öğretmeni Hz. Muhammed(sav)’den bağımsız bir hayat, hidayet ve rahmetten yoksun bir hayat olacağına göre, O’nu anma ve hatırlama üst söylemiyle tertip edilen etkinliklerin ne kadar problemli olduğu görülecektir. Çünkü, O’nu unutmak mümkün değildir ki hatırlanması söz konusu olsun, şekli bir sembol, tarihi(tarihe hapsedilmiş) bir değer değildir ki anma gündeme gelsin…

“Andolsun, sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah'ın Resûlü'nde güzel bir örnek vardır.”(33/Ahzab 21) ayetinde de görüldüğü üzere Rasulullah bizim için en güzel örnektir. Kendisine tabi olmakla kurtuluşa ereceğimiz rehberimiz, önderimiz ve mürşidimizdir. Hem de yegane önderimizdir. Bu sebeple, eğer Rasulullah ile ilgili bir program, etkinlik söz konusu olacaksa, O’nun örneklik ve model olma yönü gündeme taşınmalı, hayatın her alanında O’nun ne kadar takipçisi, öğrencisi olabildiğimiz sorgulanmalıdır.

Bu programlar, Hz.Muhammed(sav)’in gösterdiği sınırlara bağlılığın test edildiği, muhasebesinin yapıldığı faydalı organizasyonlara dönüştürülmelidir. Anma değil, O’nu ve O’nun getirdiği değerleri anlamaya yönelik olmalıdır. Ve tabii ki, asla yılın belli dönemlerine sıkıştırılmamalı,  her an, her zaman bu bilinç diri tutulmalıdır.  

Değerli dostlar, Peygamberimiz(sav)“Oraya (Mescidi Aksa’ya) gidin ve içinde namaz kılın. Eğer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin.”(Ebu Davud, Kitabu’s-Salat, 14) beyanıyla Mescid-i Aksa’ya Müslümanların dikkatini çekmiştir. İşte Rasulullah’ın bu emri gereği inşallah bu ay içerisinde Filistin’e doğru yola çıkıyoruz. Gemilerle, Kudüs’ün özgürlüğüne katkı sağlayacak yardımları(zeytinyağını) Filistinli kardeşlerimize ulaştırma niyetindeyiz. IHH İnsani Yardım Vakfı’nın organizasyonuyla gerçekleşecek olan Gazze’ye yardım çalışmalarında Vuslat dergisi ailesi olarak bizlerde yer alacağız. Tüm duyarlı okurlarımızdan, zeytinyağının sembolize ettiği yardım çalışmalarına katkı sağlamalarını bekliyoruz.

Geçtiğimiz Nisan ayı, bizleri hem hüzünlendiren, hem de sevindiren hadiselerin yaşandığı bir ay oldu. Dergimiz yazarlarından Semih DUMAN’ın 3 yaşındaki oğlu Ahmed bir kaza sonucu vefat etti. Evladımıza Rabbimizden rahmet diliyor, Semih kardeşimiz ve ailesine de geniş sabırlar niyaz ediyoruz.

Bizleri sevindiren haberler ise düğün haberleriydi. Dergimizin emektarlarından gazeteci Hüseyin KULAOĞLU’nun düğününe iştirak ettik ve yazarlarımızdan Hüseyin Kerim ECE’nin oğlu Abdulhamid ECE’nin evlilik haberine şahit olduk. Hüseyin KULAOĞLU, Abdulhamid ECE ve eşlerini tebrik ediyor; kendilerine Rabbimizden hayırlar diliyoruz."

Vuslat Dergisi İrtibat: (0216) 612 78 22

 

 

Etiketler : #Vuslat   #soruyor:   #Hz.   #Peygamber'i   #anmak   #mı   #   #anlamak   #mı?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN