Ve Firavun halkın kararlı direnişi karşısında pes etti

Mısır devlet başkanı Hüsünü Mübarek görevini orduya devrederek istifa etti.

11-02-2011


Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek nihayet istifa etti. Özgürlük Meydanı’ndan sevinç çığlıkları yükseliyor.

Mübarek'in dün yetkilerini geçici olarak devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Mübarek'in bu görevinden istifa ederek, yetkilerini orduya devrettiğini açıkladı.

İstifa sonrasında ülke yönetimi Yüksek Ordu Konseyi'ne geçti.

18 gündür sokak ve meydanları dolduran Mısır halkı sevinç gösterileri yapıyor.

Muhalif lider El Baradey açıklamayı, "bu hayatımın en güzel günü. Ülke artık özgür" sözleriyle değerlendirdi.

EYLEMCİLER SARAYA YÜRÜDÜ

Şimdiye kadar eylemler sadece meydan ve sokaklarda yapılmıştı ancak bugün eylemler Başkanlık Sarayı çevresine sıçradı. Devlet televizyonu eylemciler tarafından kuşatılırken ajanslar sabah saatlerinde bir kısım göstericinin Başkanlık Sarayı önünde slogan attığını ve saray çevresindeki askerlerin müdahalede bulunmadığını bildirdi. Ancak öğleden sonra saray çevresinde çatışmaların yaşandığına dair haberler gelmeye başladı. Devlet televizyonu da eylemcilerin saraya doğru yürüyüşe geçtiğini duyurdu.

MÜBAREK KAHİRE'DEN AYRILDI

Öte yandan hükümete yakın bir kaynak, Mübarek'in başkent Kahire'yi terk ettiğini iddia etti. Görgü tanıkları en az iki helikopterin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan havalandığını söyledi. Herhangi bir kaynak belirtmeden Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını duyuran El Arabiye televizyonu da, Cumhurbaşkanının Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'e gittiğini iddia etti. Adının verilmesini istemeyen Şarm Eşşeyh'te bulunan bir yerel yetkili de bu iddiayı doğruladı. Mübarek'in burada büyük bir yazlık konutu bulunuyor.

ABD: OLUMLU BİR İLK ADIM

ABD Mübarek'in Kahire'den ayrıldığı haberlerini "olumlu bir ilk adım" olarak nitelendiridi. Beyaz Saray sözcücü, kendilerine de Hüsnü Mübarek'in Şarm Eşşeyh'e gittiğine dair bilgiler geldiğini söyledi ancak detay vermedi.

YETKİ DEVRİNE MISIR ORDUSU'NDAN ONAY

Gözlerin çevrildiği Mısır ordusu ise Mübarek'in yetki devri kararına arka çıktı. Bugün toplanan Mısırlı generaller yaptıkları açıklamada, ordunun Mübarek’in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devri konusuna onay verdiğini ve ordunun bu sene içinde özgür ve adil bir seçim yapılacağını garanti ettiğini duyuruldu. Yapılan açıklamada olağanüstü halin kaldırılacağı da vurgulandı.

BARADEY: ORDU EL KOYSUN

Muhalif lider Muhammed El Baradey de yaptığı açıklamada “Mısır patlamak üzere. Ordu duruma el koysun” dedi.

SUBAYLAR EYLEME KATILIYOR

Üst düzey askerler toplantı halindeyken, ordunun orta düzey subayları halk hareketine katılmaya başladı. Reuters'a açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi.

Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki gösteride dün gece halka hitap eden Ali Şuman, "rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında 15 subay halk hareketine katıldı" diyerek, silahını orduya teslim ettiğini de bildirdi.

Meydanın batı girişini korumakla görevlendirilen Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti ve subayları da Mübarek karşıtı gösterilere katılma çağrısı yaptığını belirtti.

(Kaynak: Timeturk)

YORUMLAR
  • beytullah emrah   11-02-2011 19:11

    mısır halkının devrimi hepimize mübarek olsun. liderlik mekanizmaları olmayan örgütsüz bir halk, özellikle uzlaşmaz tavırlarıyla ciddi bir direnç sergileyen genç kitle; yılların birikimini taşıyan örgütlü muhalif gruplardan daha ilerici davranarak firavunu devirmeyi başardı. inşaAllah bu halka layık bir muhalefet bu kez sergilenebilir de devlet biraz ıslah edilir. mısır örneği aslında hepimiz için önemli ve güncel bir örneklik taşıyor. siyasal eksende örgütlenmeyen ve daha çok kapalı devre dindar (tevhidi, selefi, tasavvufi, modernist) cemaatler şeklinde toplumsallaşan gruplar, halkın yükselen öfkesi...yle birlikte sonuç alacak bir pratik ortaya koyamıyor. işte süreç içinde ihvan'ın, devrimle diyalog arasında gidip geldiği gördük. halk ise kesinlikle tam bir değişimden yanaydı. mesela muhalif grupların yeni firavun adayı ile masaya oturmasını dahi kabul etmediler, pazarlık görüntüsünden kaçınma çağrısında bulundular. bugün, mısır'ı ayağa kaldıran ve devrime götüren sürecin dinamik unsuru olan genç kitleler ile ihvan arasındaki mesafeden bahsediyor bir çok gözlemci. neden? bu potansiyel neden siyasal bir islami muhalefet ekseninden uzaklaştı yıllar içinde? bunun muhasebesini öncelikle ihvan yapmalıdır. tabi tüm dünyanın islami yapıları da bundan kendi dersini çıkarmalıdır. hepimizin dikkatle incelemesi gereken günlerden geçiyoruz. devrim kelimesinden, siyasal direnişten, devleti/hükümeti değil doğrudan halkı muhatap alan mücadele pratiklerinden korkmayalım. kendi kapalı akvaryumlarımızı kurup, kendi balıklarımızı yetiştirmenin projesini değil, direnişin projesini düşünelim, konuşalım, tartışalım ve pratize edelim. direniş mümkün, üstelik gerekli, hem de şimdi! mısır halkının devrimi hepimize mübarek olsun! Elhamdülillah...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN