Türkiye medyası Mısır'daki darbeyi nasıl gördü?

irçok gazete haberi manşetten kalın puntolarla verdi; ancak Cumhuriyet, Sözcü ve Taraf gibi gazeteler Mısır'daki askeri darbeyi çok küçük puntolarla görmeyi tercih etti.

04-07-2013


Mısır'da bir yıl önce halkın oylarıyla iktidara gelen İhvan hareketi üyesi Muhammed Mursi, ABD destekli cuntanın darbesiyle iktidarda indirildi. 'Demokrasiye darbe' yapan Mısır Cuntası'na ne Batı'dan ne de Arap dünyasından somut bir tepki gelmedi. Şu ana kadar darbeye en sert tepki Türkiye'de halk nezdinden geldi.

Mısır'da yapılan darbe, Türk basınında da bugün geniş yer buldu. Gazetelerin çoğu Mısır gelişmesini "Demokrasiye darbe" olarak yorumlarken, bazı gazeteler ise Arap Baharına darbe olarak niteledi. Birçok gazete haberi manşetten kalın puntolarla verdi; ancak Cumhuriyet, Sözcü ve Taraf gibi gazeteler Mısır'daki askeri darbeyi çok küçük puntolarla görmeyi tercih etti. 

Hürriyet, Milliyet ve Sabah ise Mısır'daki askeri darbeyi kalın puntolarla manşetten gördüler. 

Sabah Gazetesi, darbeyi Mısır'ın 28 Şubat'ı nitelendirdi. Gazete, "Ordu, halkın oylarıyla seçilen Cumharbaşkanı Muhammed Mursi'yi silah zoruyla görevden uzaklaştırdı. Bu postmodern darbeyi tanımadığını söyleyen Mursi ise halkı şiddetsiz direnişe çağırdı" diye yazdı. 

Hürriyet Gazetesi de manşetten kalın puntolarla gördü darbeyi ancak gazete, Mursi'nin "direnin" çağrısını öne çıkardı. Gazete, "Cumhurbaşkanı Mursi'nin restleştiği ordu 22'de yönetime el koydu, geçici başkan atandı: Seçim yapılacak, kimse dışlanmayacak" ifadelerini kullandı. 

Habertürk Gazetesi, darbeyi "Mısır'da Darbe, Yazık Oldu Bahara" manşetiyle duyurdu. Gazete, haberin spotunda "Mısır'da Arap Baharı darbe yedi. Ordu, 1 yıl önce seçimle gelen Mursi'yi devirdi yönetime el koyduğunu açıkladı. Mursi, demokrasi çağrısı yaptı. Dünya seyretti" diye yazdı.

Yeni Şafak Gazetesi ise "Tahrir'den Cunta Çıktı" diyerek günlerdir meydanlara toplanan muhaliflere göndermede bulunarak habere şu spotla duyurdu: "Mısır'da kendisine 48 saat süre tanıyan orduya karşı demokrasiden taviz vermeye Cumharbaşkanı Mursi, "uzlaşı hükümeti" önerdi. Ancak muhalefet "istifa" ve "erken" seçimde direndi. Asker duruma müdahale etti. Devlet televizyonununu işgal eden ordu, Mursi ve bakanlarına uçuş yasağı koydu". 

Zaman Gazetesi ise "Mısır'da demokrasiye darbe" manşetini attı. Gazete, habere şöyle sundu: "Mısır'da halkın yüzde 52 oyuyla göeve gelen Muammed Mursi yönetimine ordu tarafından son verildi. Mursi'nin uzlaşı hükümeti teklifi dikkate alınmadı. Orgeneral Abdülfettah El Sisi, gece yarısı canlı yayında anayasa mahkemesi başkanının liderlik edeceği geçici bir teknokrat hükümet kurulacağını ve anayasanın askıya alındığını açıkladı.

Radikal Gazetesi, "Tahrir'den Postal Geçti" manşetiyle çıktı. Gazete tam sayfa manşetle darbeyi duyurdu. Haberin spotunda ise "Mısır 1,5 yıl sonra aynı noktaya döndü: "kurtarıcı ordu görevde." Direniş çağrısı yapan Mursi gitti, anayasa askıda. Seçimlere teknokrat hükümetle gidilecek." diye yazdı. 

Star Gazetesi, "Kaosun Arapçası" manşetini kullandı. Gazete, Mısır'daki darbe için "Muhtıra veren ordunun yetkilerini devret baskısına "ülkenin meşru iktidarıyız" diyerek direnen Mısır Cumhurbaşkanı Mursi son anda "geniş katılımlı uzlaşı hükümeti" önerdi. Ülke şu an kaosun eşiğindi" ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Türkiye   #medyası   #Mısır'daki   #darbeyi   #nasıl   #gördü?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN