Türkiye'de üç tavuktan biri İslami usulle kesilmiyor

Helal gıda arttı ama Türkiye'de kesilen 3 tavuktan 1'i haram. Türkiye'de kesilen üç tavuktan birinin İslami usüller dışında kesildiğini iddia edildi

21-12-2015


Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, "Türkiye'de kesilen 3 milyon tavuğun 2 milyonu bizim istediğimiz kriterlere göre kesiliyor. Hem el ile hem besmeleli hem de Müslüman kasaplarla bu işi yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Büyüközer, Türkiye'de helal gıdaya talebin her geçen gün arttığını belirterek, İslam'a inanmış bütün insanların helal gıdaya riayet etmesi gerektiğini söyledi. Müslümanların helal gıda tüketmek zorunda olduğunu ifade eden Büyüközer, şöyle konuştu:

"Dünyada helal gıda potansiyeli 860 milyar dolardır. İnsanlar binlerce ürünü tüketiyor. Helal sertifikalı ürün sayısı 10 bin civarında. Bunun açığını kapatmak için önemli çalışmalar yapmamız lazım. Bizim ihracat potansiyelimiz de helal gıdayla çok yakından alakalı. Şu anda 4-5 milyar dolarlık yıllık bir ihracat potansiyelimiz var. Bütün Müslüman ülkeleri ve dünyaya 15 milyar dolarlık helal gıda ihracatı yapabiliriz."


Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer

TÜRKİYE'DE HELAL GIDA ÜRETİMİNE DÖNÜŞ VAR 

Büyüközer, Türkiye'de günlük 3 milyon tavuk kesildiğini ve bu kesimin geçmişte İslami kurallar düşünülmeden yapıldığını savundu.

Helal kesimi yaygınlaştırmak istediklerini anlatan Büyüközer, "Tavuklar maalesef daha önceden batının ortaya getirdiği teknolojik imkanlarla kesiliyordu. Bugün, Türkiye'de kesilen 3 milyon tavuğun 2 milyonu bizim istediğimiz kriterlere göre kesiliyor. Hem el ile hem besmeleli hem de Müslüman kasaplarla bu işi yapmaya çalışıyoruz. Bugün, Türkiye'de süratle helal gıda üretimine dönüş var" diye konuştu.

MUSEVİLERE DE UYGUN ÜRÜN BULUNMASI LAZIM 

Büyüközer, Türkiye'de üretimin metot ve standartlarını geliştirirken inanç sahiplerinin haklarına da saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de yaşayan Musevi ve vejetaryenlerin de diyetlerine uygun ürünün bulunması gerektiğini belirten Büyüközer, "Vejetaryenler et yemiyor. Onlar için et içermeyen ürünleri sağlam bir şekilde temin etmeleri lazım. Markete gittikleri zaman her inanç sahibi kendi inancına uygun ürünleri bulabilmeleri lazım. İnanç sahiplerinin inançlarına uygun ürünleri bulunması lazım" ifadelerini kullandı.

Etiketler : #Türkiye'de   #üç   #tavuktan   #biri   #İslami   #usulle   #kesilmiyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN