Tokat'ta, Fadlallah'ın kitabı değerlendirildi 

TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği) seminerlerinde bu hafta Ahmet Örs, Fadlallah’ın “İslami Hareket, İlkeler ve Sorunlar-I” kitabını değerlendirdi.

21-02-2011


TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği) seminerlerinde bu hafta Ahmet Örs, Fadlallah’ın “İslami Hareket, İlkeler ve Sorunlar-I” kitabını değerlendirdi.

Konuşmasına Fadlallah ve mücadelesine ilişkin kısa bir açıklamayla başlayan Örs, kitapla ilgili olarak ana hatlarıyla aşağıdaki değerlendirmeleri yaptı:

—Devrimci anlayış daimi olarak müteyakkız bir hâl ister, aksi bir durum gevşemeyi beraberinde getirecektir. Kısmi iyileştirmelerle yetinmek İslami hareketi durağanlaştırıp pasifleştirebilir.

— Ümmetin değişimi meselesinde yeni alternatifler peşinden koşmak gerekir. Hiçbir metod mutlak değildir. Hz. Peygamber herhangi bir yöntemi mutlaklaştırmış değildir. Yaşam içinde kendini yenileyen, yeniden üreten bir yöntem anlayışına ihtiyaç vardır.

—Mücadele sürecinde parti, İslami harekete yeni mevziler kazandıracaktır. Partinin İslami mücadele için batıl bir yöntem olduğu iddiası yanlıştır. Parti ile ümmet geniş bir siyasallaşma tecrübesi yaşayacaktır. Parti yoluyla İslami hareket açık bir politika takip edecek, geniş kitlelerle adalet anlayışımızı buluşturacaktır.  Parti yoluyla girilen mücadele, sistemi çok daha iyi tanımamızı sağlayacaktır. Sistem içinde dönen dolapları politik mücadele ile çok daha iyi bilme şansımız vardır.

—Hareketimiz kesinlikle açık olmalıdır. Kapalı hareket mantığı geniş kitlelerle buluşmamızı engeller. Elbette her usül kendi içinde birtakım zafiyetler taşıyacaktır. Ancak kapalı hareketlerde kaçınılmaz olarak donuklaşma gerçekleşecektir.

—İslami hareket kendisinin dışındaki çevrelerle adalet temelinde işbirliği yapabilir, yapmalıdır. Başka çevrelerin varlığını reddedemeyiz. Din hususunda bizimle savaşmadıkları, bizi yurtlarımızdan çıkarmadıkları sürece farklı çevrelerle haksızlık ve zulümlere karşı birlikte mücadele verilebilir. Aslolan barış içinde birlikte yaşamaktır. 

—Soyut düşünceler somut mücadele alanlarında karşılık bulmalıdır. Aksi takdirde düşüncelerin bir karşılığı olmayacak, hareket ete kemiğe bürünemeyecektir.

(Haber: Elif Aydın -Tokat)

Etiketler : #Tokat'ta   #   #Fadlallah'ın   #kitabı   #değerlendirildi    
YORUMLAR
  • beytullah emrah   21-02-2011 21:27

    ilkeler ve yöntemler aynı şey değildir. tıpkı "sabit din, dinamik şeriat" gibi "sabit ilkeler, dinamik hareket" felsefesi de kabul edilebilir. lakin bunun için öncelikle aslolan islami hareketin siyasal bir yapı olarak inşasıdır. bu konuda daha çok tartışmamız gerekiyor fakat teorik tartışmaların daha sağlıklı yapılabilmesi için de somut direniş alanlarını kurmuş olmak gerektiriyor. yoksa herşey havada kalır.

  • Ş. Hüseyinoğlu   21-02-2011 17:30

    Yöntem / metod konusunda yaygın bir yanılgı var. Nebevi metoddan / yöntemden söz edenler Hz. Peygamber dönemini motamot bugüne taşımak istiyorlar gibi bir algı söz konusu. Ahmet kardeşimizin "Hz. Peygamber herhangi bir yöntemi mutlaklaştırmış değildir." cümlesi bu açıdan tartışılmaya muhtaçtır. "Yöntem" derken ne kastettiğimiz önemlidir. Şayet mücadelede kullanılan araçlar kastediliyorsa tabii ki burada şartlara göre belirlenecek hareket alanı vardır. Fakat "yöntem"den kasıt, hareketin ilkeleri ise, ki öyle olmalıdır, o halde ilkelerde bir değişim olamayacağını, ancak bu ilkeleri hayatla irtibatlandırma konusunda farklı yorum ve yaklaşımların olabileceğini söylemek gerekir. Bu açıdan, Nebevi yöntem denilince, benim de içerisinde bulunduğum bu konularda hassasiyet sahibi çevrelerin kastı, "zalimlere meyletmemek","hakkı gizlememek", "müdahaneye yanaşmamak", "adil şahitler olma sorumluluğunu aksatmamak", "mesajı eğip bükmemek" gibi Rabbani ilkelerdir. Herhangi bir aracın kullanılıp kullanılamayacağı, Hz. Peygamber'in titizlikle tâbi olduğu bu ilkelere sâdık kalınabilmesine bağlıdır. Konuya bu açıdan yaklaşırsak daha somut bir tartışma yapabiliriz.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN