Terörist İsrail'in ablukası Gazze Vadisi'ni çöplüğe çevirdi

Eskiden doğal park ve dinlenme alanı olarak halkın keyifli vakit geçirdiği Gazze Vadisi, İsrail'in yıllardır uyguladığı ablukanın yol açtığı sorunlar nedeniyle çöplük haline geldi.

28-05-2016


Eskiden doğal park ve dinlenme alanı olarak halkın keyifli vakit geçirdiği Gazze Vadisi, İsrail'in yıllardır uyguladığı ablukanın yol açtığı sorunlar nedeniyle çöplük haline geldi.

Nagab dağlarından gelerek Akdeniz'e uzanan dağ sularının yatağı olan Gazze Vadisi, bir zamanlar herkesi hayran bırakan bir manzaraya sahipti. Ancak bu durum son yıllarda tamamen değişti.

Siyonist İsrail makamlarının sınır kapılarını kapatarak, Gazze'ye malzeme girişine izin vermemesi ve akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sürekli yaşanan elektrik kesintileri neticesinde merkezi arıtma istasyonunun çalışmaması bölge halkını zor durumda bıraktı.

Yıllar önce Gazzelilerin çoluk çocuk piknik yaptığı vadi, zamanla atık suların boşaltıldığı çöp alanına dönüştü.

"Günde 16 bin metreküp atık su vadiye boşalıyor"

AA muhabirine konuşan Gazze'deki Çevre Kalite İdaresine bağlı Çevre Koruma Müdürü Baha el-Aga, Gazze Vadisi'nin bu hale gelmesinin ablukadan kaynaklandığını söyledi.

Aga, "İsrail'in malzeme girişine izin vermemesi ve akaryakıt sıkıntısı nedeniyle merkezi arıtma istasyonu çalışmıyor. Bu nedenle günde 16 bin metreküp atık su, vadiye boşalıyor." dedi.

Gazze'deki İslam Üniversitesi Çevre Bilimleri Öğretim Görevlisi El-Fettah Abdurabbu da abluka nedeniyle vadinin doğal güzelliğini kaybettiğini hatta içerdiği böcek, bakteri ve parazitlerle çevreye zararlı bir hale geldiğini belirtti.

"Bölgeyi saran kötü koku dayanılmaz hale geldi"

Vadi çevresinde yaşayan Filistinli Dua el-Huceyri (57), konuyla ilgili olarak "Bölgeyi saran kötü koku dayanılmaz hale geldi. Kokunun yanı sıra eve böcekler, kemirgenler hatta yılanlar girecek korkusuyla pencereleri açamıyorum. Hastalıkların yayılmasından endişe ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Etiketler : #Terörist   #İsrail'in   #ablukası   #Gazze   #Vadisi'ni   #çöplüğe   #çevirdi    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN