Tasfiye Dergisi, eğitim meselesini tartışıyor

Tasfiye Dergisi, 26. sayısında "Modern Kuşatma: Eğitim" başlıklı dosyasıyla devlet eğitimini, okullaşmayı ve okullardaki sürecin ideolojik içeriğini çeşitli açılardan değerlendiriyor

24-09-2010


İslam ve Hayat

Direnen edebiyatın öncüsü olarak kendi çizgisinde İslami perspektifinden kültür-sanat yayınını sürdüren Tasfiye Dergisi’nin bu sayısında okul ve modern eğitim temalı hikâye, şiir ve yazılar yer alıyor. Mustafa Başpınar’ın “Şapka” hikâyesi Türkiye’deki dayatmacı eğitimin tarihsel aşamalarından ironik fotoğraflar çekerken Ahmet Örs de yedi kısa hikâyeden oluşan “Okul Hikâyeleri”nde dayatmacı, resmi ideoloji eğitiminden kareler sunuyor.

Sabiha Çimen’in “Sınav Kâğıdı İptal” başlıklı hikâyesi halen yaşanan başörtüsü zulmünü işlerken Caner Arslan da “Vicdan Yahut Vicdan” hikâyesinde üniversite sınavının ezdiği vicdanları selamlıyor.

Mahmut Yavuz, Kerim Yusuf, Hermann Krückberg, Serdar Bülent Yılmaz, Mansur & Assy Rahbâni, “Şehirlerin Çiçeği”, Ahmet Çarpar, Şahin Gürçay, Ergün Munduz Tasfiye’nin bu sayısının şairleri.

Ömer Faruk Karagüzel, “Modern Bir Düşünce Olarak Muhafazakârlık” başlıklı makalesinin ikinci bölümünü kaleme alırken Beytullah Emrah Önce’nin Serdar Kaya ile son kitabı “Türkiye’de Endoktrinasyon ve Toplum Mühendisliği”nden hareketle eğitim üzerine gerçekleştirdiği söyleşi önemli. Mustafa Kıyak’ın sinema yazılarının sürdüğü dergide Sevgi Engin de bir anlatısıyla yer alıyor.

Şehmuz Kurt’un “Aldatılmış Çocukluk” adıyla hazırladığı okul karşıtı şiirlerden oluşan bir seçki kitabı da dergiyle birlikte hediye olarak veriliyor.

 

Etiketler : #Tasfiye   #Dergisi   #   #eğitim   #meselesini   #tartışıyor   
YORUMLAR
  • Necdet Duran   26-09-2010 20:18

    eğitimi edebiyat üzerinden tartışmak iyi fikir. dergiyi okudum, şiir ve öyküler bütün teorik çalışmalardan daha net bir fotoğraf sunuyor. bunu derken diğer yazıalrı da yabana atıyor değilim elbette. özellikle ömer faruk adıgüzel'in muhafazakarlık yazısının ikinci bölümü, eğitim temalı kitaplar üzerinden yazılan yazılar da kayda değer izler bıraktı belleğimde.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN