Tasfiye Dergisi, 5. yılında

Edebiyat-Düşünce dergisi Tasfiye, 17. sayısıyla 5. yılına adım attı. Bu sayıda, edebiyat mahallesindeki gettolaşmayı tahlil eden yazısıyla Emrah Tekin düşünce ve inanç evrenimize yakın durma iddiasındaki çevrelerin açmazlarını sorguluyor.

11-09-2008


Edebiyat-Düşünce dergisi Tasfiye, 17. sayısıyla 5. yılına adım attı. Bu sayıda, edebiyat mahallesindeki gettolaşmayı tahlil eden yazısıyla Emrah Tekin düşünce ve inanç evrenimize yakın durma iddiasındaki çevrelerin açmazlarını sorguluyor.

Asım Öz, iki önemli çalışmasıyla yer alıyor Tasfiye’de. Şair Sıddık Ertaş’ın “Şiirlerle Peygamberler Tarihi” adlı önemli çalışmasını değerlendiren yazısında şiirlerle peygamberleri anlatmanın güzelliği ile geleneksel kabullerdeki yanlışları sürdüren çizgiyi masaya yatırıyor. Geçtiğimiz günlerde vefat eden Filistinli şair Mahmud Derviş’in kafa karışıklıklarını tartıştığı yazısı ise İslam düşüncesi ile Filistin mücadelesinin farklı taraflarında yer alan isimlerin ilişkisi bakımından oldukça önemli.

Beytullah E. Önce, ulus devlet-modern eğitim ilişkisini amaç ve sonuçlarıyla irdeliyor ve özgür eğitim çalışmalarına mütevazı bir giriş yaparak meselenin ehemmiyetini Tasfiye okuyucularına hatırlatıyor.

Mustafa Kıyak, iki önemli filmi değerlendiriyor bu sayıda. Irak ve Filistin işgalleri çerçevesinde çekilen bu iki film üzerinden sinema dilinin doğruları üreten ya da çarpıtan taraflarını gözler önüne seriyor ve sinemanın yaşananları kuşatabilme yeteneğine sahip bütüncül diline vurgu yapıyor.

Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Siyah ve Karanlık” şiirini tahlil eden Ahmet Örs, yakın dönem aydınlarının yaşadığı kimlik krizinin şiir diliyle ifadesini yorumluyor ve bu şiiri bir “itiraf” olarak kabul ediyor. İki hikâye yer alıyor Tasfiye’nin bu sayısında. Hafsa Esen, ilk kez yer aldığı Tasfiye sayfalarında başörtüsü mücadelesi üzerinden idealleriyle arasında gelgitler yaşayan kahramanların dünyalarına uzanıyor. Diğer hikâye ise Serim Düğüm’e ait.   

Şule Yüksel Gökyar, denemelerine hayatın kulluk bilinci çerçevesinde şekillenmesi gereğini öne çıkardığı yazısıyla devam ederken Mehmet Sacit anılarını dönem tahlili merkezinde sürdürüyor. Sinan Ceran ve Banu Aksoy, Tasfiye’nin yeni şairleri olarak dikkat çekerken Habil Sağlam ve Ahmet Örs de bu sayının şiir söyleyenlerinden.

Tasfiye’nin irtibat adresleri şöyle:

Soğukpınar Mah. Behzat Bulvarı No: 220 Kat: 3 TOKAT
www.tasfiyedergisi.com, [email protected]
Tel: 0505 259 07 15

Etiketler : #Tasfiye   #Dergisi   #   #5.   #yılında   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN