Tacik muhalif lider İstanbul'da katledildi

Tacikistan muhalif liderlerinden Kuvatov, Fatih'te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti

06-03-2015


Tacikistan'daki "Grup 24" adlı muhalif hareketin lideri olarak bilinen Umarali Kuvatov, Fatih'te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Fatih, Molla Gürani Mahallesi, Simsar Sokak'ta dün saat 22.30 sıralarında gerçekleşen olay şöyle gelişti:

Bir misafiriyle evinde yemek yiyen Kuvatov, bir süre sonra dışarıya çıktı. Sokakta ilerleyen Umarali Kuvatov'a yaklaşan bir kişi başına tek el ateş ederek hızla olay yerinden kaçtı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde Kuvatov'un hayatını kaybettiğini belirledi. Bölgeye gelen çok sayıda polis ekibi olay yeri ve çevresinde cinayetle ilgili delil aradı. Hayatını kaybeden muhalif liderin olay yerine gelen eşi ve çocukları sinir krizi geçirdi. Kuvatov'un ailesi ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Umarali Kuvatov'un evde yemek yediği Süleyman isimli arkadaşının da olayın ardından ortadan kaybolduğu öğrenildi. Cinayetle ilgili soruşturmayı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Cinayet Büro Amirliği ekiplerinin birlikte yürütecek.

47 yaşındaki Kuvatov'un cenazesi yapılan incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

Umarali Kuvatov kimdir?

Kuvatov, 2012'de Rahman yönetimine karşı Grup 24 isimli muhalif bir oluşum kurdu.

Kuvatov, muhalif çalışmalarını sürdürürken hakkında çeşitli davalar açıldı. Davaların çoğunun konusu siyasi değildi. Aynı zamanda işadamı olan Kuvatov, davaların birinde Kuvatov, zimmetine 1 milyon 250 bin dolar para geçirmekle suçlanıyordu.

Umarali Kuvatov 2012 yılında Tacikistan'dan kaçarak yurt dışında yaşamaya başladı. Kuvatov yurtdışına çıktıktan sonra Tacikistan hükümetini birçok konuda eleştiren açıklamalarda bulundu. Grup 24, çoğunlukla Rusya ve Türkiye'de yaşayan Tacik vatandaşlarının gayrıresmi diasporası olarak bilindi. Bu arada Kuvatov önce Dubai'ye gitti, ardından Türkiye'ye yerleşti.

2014 yılının sonbaharında, Kuvvatov sosyal medya üzerinden bir çağrıda bulundu, bu mesajında Tacikistan vatandaşlarını 10 Ekim 2014 günü Duşanbe'de eylem düzenlemeye davet etti. Eylem, "Rahman'sız Tacikistan" sloganıyla düzenlenecekti. Eylemden bir gün önce Tacikistan Yüksek Mahkemesi Grup 24'ü aşırı bir örgüt ilan etti. 10 Ekim günü ise yetkililer Tacikistan genelinde kısa mesaj servislerini engelledi ve Tacikistan'ın en büyük bağımsız medya kuruluşu olan Asia-Plus'un internet sitelerini yasakladı.

19 Aralık 2014 tarihinde Umarali Kuvvatov, geçersiz vize kullandığı gerekçesiyle Türk polisi tarafından gözaltına alındı. 16 Ocak 2015'te Tacikistan, Türk makamlarına Umarali Kuvvatov'un iadesi için başvuruda bulundu. Grup 24 lideri, BM'de mülteci statüsünde olduğu için 3 Şubat günü İstanbul'da tutulduğu hapishaneden tahliye edildi.

Öte yandan Kuvatov'un liderliğini yaptığı Grup 24'ün bazı yöneticileri Rusya'da tutuklu bulunuyor.

(Cihan)

Etiketler : #Tacik   #muhalif   #lider   #İstanbul'da   #katledildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN