Suriyeli Mülteciler: Fotoğraflardan fazlası var

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, ülkedeki cezaevlerinde, AA'nın yayınladığı Suriye'de savaş suçu belgelerine yansıyandan daha fazla işkenceye maruz kaldıklarını anlattı.

22-01-2014


Malatya'daki konteyner kente yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar, AA tarafından yayınlanan Suriye'de savaş suçu belgelerine ilişkin yaşadıkları benzer olayları anlattı.

Merkeze bağlı Fatih köyünde kurulu Beydağı Konaklama Tesisi konteyner kentinde kalan Suriyelilerden Abdulkafi Hüseyin el Ömer (47), Humus'tan 6 kişilik ailesiyle geldiğini söyledi.

Ülkesinde çalıştığı fabrikadan alınarak götürüldüğü cezaevinde işkenceye maruz kaldığını anlatan Ömer, "Çok işkence yaptılar ve kafama vurdular. Kafam yarıldı. Orada düştüm, bayıldım. Sonra beni hastaneye kaldırdılar. Hastaneye götürdükleri sürede de işkenceyi kesmediler. Yaramı en kalın ipliklerle dikmeye çalıştılar" diye konuştu.

Cezaevinde kaldığı bir yıl boyunca işkenceden ölen çok sayıda kişi gördüğünü dile getiren Ömer, şöyle konuştu:

"AA'nın yayımladığı fotoğrafları gördüm. Bize cezaevinde o gördüğüm manzaraların daha fazlasını yaptılar. Ölü diye bir kişiyi gözümün önünde morga attılar. Bir gün sonra çıkardılar, Allah'a şükür yaşıyordu. İki kişi de getirdiler. İşkence göre göre akıllarını kaybetmişler" dedi.

15 ay işkence gördü

Abdulselam Reşuvani (52) de Hama'dan 8 kişilik ailesiyle savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini anlattı. 

Suriye ile Beyrut arasında şoförlük yaptığını anlatan Reşuvani, yolda bulduğu bir yaralıya yardım etmek istediği için Esed'in askerleri tarafından yakalanarak 15 ay işkence gördüğünü bildirdi.

İşkenceye maruz kaldığını savunan Reşuvani, "Çok işkenceler gördüm. Dövme, su altında boğma, tırnak çekme olarak yani böyle türlü türlü azaplara uğradım" ifadesini kullandı.

Öldürülen Suriyelilerin fotoğraflarını gördüğünü aktaran Reşuvani, "Öyle işler de oluyor. Ben, gözümle gördüğüm sürede bu 11 bin kişiyi öldürdüğüne inanırım" dedi.  

"Hiç hayatta, yaşıyor gibi değiliz"

Abdo Hüseyin el Abdullah (45) ise 6 kişilik ailesiyle Hama'dan geldiğini belirterek, "Hiçbir duygum kalmadı. Biz bu olanlara karşı bittik. Hiç hayatta, yaşıyor gibi değiliz" diye konuştu.

Abdullah, cezaevinde kaldığı süre zarfında, "tavana asma, su altında boğma, lastiğin içine sokup dövme, demirlerle dövme, çıplak şekilde cinsel istismarda bulunma, yere yatırıp sürekli vurma, iki tahtanın arasına koyup sıkma, çengellere asma" ve daha anlatamayacağı birçok işkence gördüklerini kaydetti.

Suriyelilerden ismini vermek istemeyen bir din görevlisi de İdlib'den 6 kişilik ailesiyle geldiğini anlattı. Evinden alınarak götürüldüğü cezavinde 3 ay kaldığını belirten din görevlisi, "Büyük işkenceler gördüm. Dilimi penseyle çekme, elektrik verme ve sürekli yere yatırıp dövme işkenceleri yaşadım" dedi.

(AA)

Etiketler : #Suriyeli   #Mülteciler:   #Fotoğraflardan   #fazlası   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN