Suriye'de yine kimyasal iddiaları

KSYÖ tarafından hazırlanan raporda Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki üç köye klorin gazlı saldırı gerçekleştirildiği öne sürülüyor

07-01-2015


Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) raporu, geçen yıl Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki üç köye gerçekleştirilen saldırılarda klorin gazı kullanıldığını ve bu saldırılarda 13 kişinin öldüğünü ortaya koydu.

BM Güvenlik Konseyi, kapalı toplantıda, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası ve ülkede klorin gazının silah olarak kullanıldığına ilişkin iddiaları değerlendirdi.

Konsey'de görüşülen KSYÖ raporuna göre, muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib ve Hama vilayetlerindeki üç köye yönelik nisan ve ağustos ayları arasında gerçekleştirilen çok sayıda hava saldırısında klorin gazı kullanıldı.

Saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi verilmeyen raporda, saldırıdan 350 ila 500 arasında kişinin etkilendiği, bunlardan 13'ünün ise klorin gazı nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.

Raporda, görüşüme yapılan 37 kişiden 32'sinin, kimyasal madde içeren varil bombaları kullanılan saldırılar sırasında köylerin üzerinde helikopter gördüğünü ya da sesi duyduğunu belirttiği vurgulandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sadece rejimin helikopterlere sahip olduğunu belirterek, saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tuttu.

BM Güvenlik Konseyi'nin, 2013 yılında Şam yakınlarında kimyasal silah kullanılması üzerine aldığı kararın ardından Suriye, üye olduğu KSYÖ'ye ülkedeki kimyasal silah stokları ile imalat tesislerini bildirmişti.

KSYÖ ile BM'nin ortak koordinatörlüğünde bu silahlar ülke dışına çıkarılarak, denizde imha edilmişti.

Son dönemde özellikle Batılı ülkeler, Suriye'nin beyanı ile ülkedeki kimyasal silah stoku arasında çelişkiler olduğuna ilişkin kuşkuları ve rejimin klorin gazı kullandığına ilişkin iddiaları gündeme getiriyordu. 

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Suriye'de   #yine   #kimyasal   #iddiaları    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN