Soma faciasında, aileleri isyan ettiren bürokrasi

Soma faciasının sorumlusunu ortaya çıkaracak ‘yetki belgesi’ 80 gündür bürokrasiye takıldı.

09-08-2014


Türkiye'yi yasa boğan Soma’daki maden faciasında ihmali olanları demir parmaklıklar ardına gönderecek soruşturmada yetki belgesi krizi… 301 işçiye mezar olan madenin bağlı olduğu Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdürü Ramazan Doğru arasında yaşanan ‘sahte imza’ tartışmasından sonra savcı tarafından istenen belge 80 gündür İstanbul’dan Manisa’ya gönderilmedi. 
 
HANGİSİ DOĞRU?
 
13 Mayıs’taki facianın ardında gözaltına alınan Can Gürkan, sorgusunda, işletmeyle ilgili tüm sorumluluğun Ramazan Doğru’ya ait olduğunu gösteren bir belge sundu. Doğru ise yetki belgesindeki imzanın sahte olduğunu ileri sürdü. Nöbetçi mahkeme iki ismi de cezaevine gönderdi. Soruşturmayı yürüten savcı,  19 Mayıs'ta İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yazı göndererek, noterden yetki belgesini talep etti. Ancak aradan 80 gün geçmesine rağmen herhangi bir belge gelmedi. Şehit madencilerin yakınları ise yaşanan sorumsuzluğa tepkili: Dünyaca ünlü futbol takımı Atletico Madrid bile Soma halkına destek olmak için İspanya’dan Türkiye’ye geldi. Suçluların cezalandırmasını sağlayacak bir evrak 80 gündür ortada yok.,
 
KRiMiNAL iNCELEME
 
Yetki belgesi geldiği takdirde savcı tarafından imza incelemesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderilecek. İmza sahte çıkarsa Can Gürkan davanın bir numaralı sanığı olacak. Eğer gerçekse, 301 madencinin ölümünden Ramazan Doğru sorumlu tutulacak. 
 
Eşinden 80 gün sonra oğlunu toprağa verdi
 
Soma şehitlerinden Niyazi Bayram'ın eşi Müzeyyen Bayram, üç ay geçmeden ikinci bir acıyla sarsıldı. 21 yaşındaki genç kadının 7.5 aylık doğan bebeği bir haftalıkken hayatını kaybetti. Hamileliğinin beşinci ayında eşini toprağa veren Müzeyyen Bayram, oğlunu kaybetmenin şokuyla psikiyatrik tedavi altına alındı. Tek kelime etmeyen yüreği yaralı anne, kendine uzatılan kağıda şunları yazdı: Tek dayanağım oğlumdu. O da gitti. Artık burada kalmak istemiyorum. 
 
(Haber 7)

Etiketler : #Soma   #faciasında   #   #aileleri   #isyan   #ettiren   #bürokrasi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN