SMDK'dan Batıya "uslu çocuk" olma sözü

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), ABD ve BM yetkilileriyle yaptığı görüşmede demokrasiye olan bağlılıklarını yenileyerek Suriye'de kurulacak rejiminin 'totaliter ve tektanrıcı' bir anlayışa dayalı olmayacağını, demokratik ilkelere dayalı bir yapı olacağına dair güvence verdi.

26-07-2013


Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, ABD'nin Yüksek Askeri Konsey'e söz verdiği askeri yardımın kendilerine bir an önce ulaştırılmasını istedi.

SMDK heyeti ilk kez başkanlık düzeyinde ABD ve BM'de temaslarda bulunmak amacıyla New York'a geldi. Heyet burada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. 

ABD'nin BM Daimi Temsilcilik binasında gerçekleşen görüşmenin başında basının görüntü almasına izin verildi. SMDK heyetinde Başkan Ahmed el-Carba ile Mişel Kilo, Burhan Galyun ve SMDK'nin BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian yer aldı.

Görüşmenin ardından SMDK Başkanı Carba yaptığı yazılı açıklamada Dışişleri Bakanı Kerry'ye "ABD'nin Suriye'de demokrasiyi desteklemesi" nedeniyle teşekkür etti.

ABD'nin Suriye'de "diktatörlüğün" sona erdirilmesi için SMDK'ya verdiği desteğin çok önemli olduğunu kaydeden Carba, Suriye'de siyasi geçiş için ABD'nin uluslararası topluma önderlik etmesini istedi.

"Durum gittikçe kötüleşiyor, acılar artıyor. Zaman bizim yanımızda değil" ifadelerini kullanan Carba, Esed rejiminin askeri başarı kazanmak için kimyasal silahlar ve misket bombalarının da aralarında bulunduğu silahları ayrım gözetmeden kullandığını belirtti.

Carba açıklamasında şunları kaydetti:

"Rejim siyasi çözümü kabule zorlanana kadar kendimizi korumak durumundayız. ABD'nin Yüksek Askeri Konsey'e söz verdiği askeri desteğin bir an önce ulaştırılması hayati önemde. Böylece kendimizi ve sivilleri koruyabiliriz. Kendimizi savunma hakkımızdan yoksun bırakılmamız rejimin sürmesi, binlerce kişinin öldürülmesi ve baskının devam etmesi riskini taşıyor." 

ABD'nin, aşırı gruplar ve askeri yardımın amacından saptırılması ihtimaline ilişkin kaygılarını anladıklarını belirten Carba, görüşmede SMDK'nın din ve ırk ayrımı gözetmeden tüm Suriyelileri kapsayan katılımcı demokrasiye bağlı olduğunu bildirdiğini dile getirdi.

Suriyeyi "tektanrıcı ya da totaliter" bir devlet haline getirme amacına yönelik çabaları ve terörizmi kınadıkladılarını vurgulayan Carba, "Ancak Suriye'de demokrasinin kurtarılması ve Esed'in iktidardan ayrılmasının sağlanmasına destek için doğrudan Amerikan yardımına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

"Yapıcı bir görüşme oldu"

Dışişleri Bakanı John Kerry de görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, Suriye muhalefeti ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

SMDK heyetinin Cenevre-2 Konferansının toplanması gereğine inandıklarını kaydeden Kerry, "Ben kendilerini çok olumlu buldum. Cenevre-2'yi güçlü bir şekilde destekliyorlar. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yapıcı bir görüşmeydi" dedi.

Kerry gazetecilerin sorularını ise yanıtsız bıraktı.

SMDK heyeti bazı BM üyeleri ile bir araya geldi

SMDK heyeti, Kerry ile görüşmelerinin ardından Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Peter Witting'in öncülüğünde BM üyesi bazı ülkelerin temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıda SMDK heyetinin Suriye'deki gelişmelere ve uluslararası toplumdan beklentilerine ilişkin üye ülkelere bilgi verdikleri belirtildi.

Toplantıda konuşma yapan Alman Büyükelçi Witting'in de Suriye'deki soruna diplomatik çözüm bulunması gerekliliğine işaret ederek Cenevre-2'nin önemini vurguladığı kaydedildi.

SMDK heyeti, New York temasları kapsamında BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle de gayrı resmi toplantıda bir araya gelecek.

(Kaynak: Venhar Haber)

Etiketler : #SMDK'dan   #Batıya   #uslu   #çocuk   #olma   #sözü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN