SMDK: Suriye halkı soykırımla karşı karşıya

SMDK) Başkanı Enes el-Abde, İstanbul’daki SMDK merkezinde düzenlediği toplantıda, “Suriye halkı soykırımla karşı karşıya. Uluslararası toplum da dolaylı ya da direkt olarak bu işin içinde” dedi.

26-07-2019


Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, bugün düzenlediği basın toplantısında, Esed rejimi ve Rusya’nın Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib gerginliği azaltma bölgesine yönelik saldırıları ve Türkiye’de Suriyeli mültecilerin durumuna dair açıklamalarda bulundu.
 
El-Abde, İstanbul’daki SMDK merkezinde düzenlediği toplantıda, “Suriye halkı soykırımla karşı karşıya. Uluslararası toplum da dolaylı ya da direkt olarak bu işin içinde” dedi. 
 
Bu hafta boyunca Esed rejimi ve Rusya’ya bağlı kuvvetlerin İdlib, Hama ve Lazkiye kırsallarında işlediği sivil katliamlarına değinen el-Abde, Suriye’de hergün katliam olduğunu ve bu durumun savaş suçu teşkil ettiğini belirtti. Rejim ve Rusya’nın uluslararası toplumun sessizliğinden faydalanarak pazar yerleri, okullar ve hastaneler gibi sivil alanları hedef aldığını ifade etti.
 
İdlib’de yaşananların uluslararası toplumun alnında bir utanç olduğunu ve SMDK’nın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kurumlara konuya dair mesajlar göndermesine rağmen netice alamadığını dile getiren el-Abde, “Bu durum savaş suçlarının durdurulmasında başarısız getirmesinin yanı sıra, büyük ahlaki çöküntüyü göstermiştir. Suriye’de hergün dünyanın gözleri önünde canlı yayında katliamlar yaşanıyor. Bunları işgalci Rusya ve onun işbirlikçisi Esed rejimi yapıyor” dedi.
 
Açıklamasında, Esed rejimi ve Rusya’nın siyasi çözüm, anayasa komitesi ve güvenliğin sağlanması hususunda konuşurken yalan söylediğine ifade eden el-Abde, “Ruslar, kayıt altına alınmış savaş suçlarına ortaklık ederken nasıl siyasi çözümden bahsedebilir?” diye sordu. Siyasi çözüm sözlerinin artık hayalcilik ve Suriye halkını kandırma çabaları haline geldiğini sözlerine ekledi.
 
El-Abde, devrimci grupların İdlib’de büyük bir direniş sergilediğini ve bundan dolayı Suriye halkının onlara müteşekkir olduğunu belirttiği açıklamasında, şunları söyledi;
 
“Rus ordusu efsanesini yerle bir eden devrimcilerimize çok şey borçluyuz. Bu kahraman direnişçilerin hizmetinde olmaktan şeref duyuyoruz. Suriye içinde ve dışında bulunan halkımız, İdlib’deki kahramanca direnişe destek vermelidir.”
 
SMDK Başkanı, basın toplantısının ikinci bölümünde ise Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin durumuna değindi. Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik politikalarında herhangi bir değişikli olmadığını belirterek, “Kararlaştırılan son icraatlar her iki tarafın çıkarına olacak. Bu icraatlar Suriyeli mültecilerin varlığına kanuni anlamlar yükleyecektir” şeklinde konuştu.
 
Açıklamasında, bazı mihrakların Türkiye ve Suriye halkları arasındaki derin ve güçlü ilişkileri bozman için çalıştığına işaret eden el-Abde, şöyle devam etti;
 
“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çanakkale savaşı yıldönümü etkinliğine katıldığımızda, Türk ve Suriyeli şehitlerin kabirlerini yan yana görüyorduk. Bu yüzden Türkiye ile Suriye halkları arasındaki ilişkiler 2011’de başlamış değildir. Bu ilişkiler kökleri uzun bir tarihe dayanan ilişkilerdir. Kanlarımız birbirine karışmıştır.”
 
Açıklamasının devamında dün Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarına değinen el-Abde, görüşmede Suriyelilerin sorunlarının çözülmesi ve onlara kanuni statü getirilmesi için ortak bir komite kurulması konusunda anlaştıklarını söyledi. 
 
Başta Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesinin durdurulması olmak üzere acilen alınması gereken icraatlar olduğuna işaret eden SMDK Başkanı, İstanbul’da yaşayan ancak geçici kimlik kayıtları başka şehirlerde olan mülteci ailelerinin korunması ve durumlarının düzeltilmesi için verilen sürenin uzatılması gerektiğini kaydetti.
 
El-Abde, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin çalışma izni almasının kolaylaştırılması gerektiğini dile getirdiği açıklamasında, son olarak, SMDK’nın önümüzdeki günlerde bu durumu konuşmak için Soylu ile yeni bir görüşme gerçekleştirmek istediğini sözlerine ekledi. 

Etiketler : #SMDK:   #Suriye   #halkı   #soykırımla   #karşı   #karşıya   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN