Siyonist rejim, Filistinlilerin okullarını kapanmaya zorluyor

Doğu Kudüs'teki Filistinlilere ait 30 özel ilköğretim okulu İsrail tarafından kesilen milyon dolarlık cezalar nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

17-02-2014


Doğu Kudüs'teki Filistinlilere ait özel ilköğretim okulları İsrail'in okullara ardı ardına gönderdiği para cezaları nedeniyle bir yandan mali açıdan çökerken, öbür yandan da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

İsrail Milli Eğitim Bakanlığı Filistinlilere ait özel okullara geçtiğimiz yıl gönderdiği yazılarda önce okullara milyon dolarlık para cezaları kesti, ardından da para cezlarının ödenmemesi halinde okulları kapatacağını duyurdu.

Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren de okulda görev yapan öğretmenlerin maaşlarına İsrail devletinin verdiği yüzde 50'lik sübvanse desteğini kesti.

Bakanlık para cezalarına gerekçe olarak okulların öğretmen maaşlarında yüzde 7,5'luk emeklilik fonunun kesintisinin, yüzde 15 çıkarıldığı 2008 yılından beri Filistinli okulların bu ek vergiyi geriye dönük 5 yıldır devlete ödememesini gerekçe gösterdi. Okulların para cezalarını ödeyememesi nedeniyle özel okullar da öğretmen maaşlarına yaptığı yüzde 50 para desteğini de kestiğini bildirdi.

Olayın sonrasında önce öğretmen maaşlarını ödemekte güçlük yaşayan özel okullar yeni tebliğ edilen kararla para cezalarını ödemedikleri için gelecek yıl eğitim dönemi ders başı yapamayarak, okullarının kapatılacağı haberini aldılar.

Doğu Kudüs'te zaten az olan Araplara ait okul sayısı nedeniyle sayısız sorun yaşayan öğrenci ve veliler, şimdi de gelecek yıl gidecek okul da bulamama korkusunu yaşamaya başladı. Fiziksel olarak da oldukça ilkel şartlardaki binalarda eğitim veren özel okulların, verilen cezaları ödeyebilme olasılığı ise görünmüyor.

Asıl neden İsrail'in dayattığı müfredat

Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan 500 öğrenci mevcuduna sahip Kudüs Arap Al-Furkan Okulu Müdürü Sayil Muhammed Ali, "Kararın arkasındaki asıl neden Kudüs'te Filistinlilere ait okullarda verdiğimiz müfredattır. Çünkü bizler İsrail'in bize verdiği eğitimi okullarımızda uygulamıyor, kitaplarını okutmuyoruz. Filistin yönetiminin bastırdığı kitaplara göre eğitim veriyoruz. Asıl hedef İsrail bu cezalarla okullarımıza el koyup okul işletimini ellerine alarak kendi eğitimlerini verme amacı güdüyor. Üzerimizde bize verdikleri para cezaları ile doğrudan değil dolaylı olarak baskı kuruyorlar. Eğer İsrail'in istediği parayı bulamazsak Kudüs'te gelecek yıl 30 okul kapanacak" dedi.

Öte yandan karara tepki gösteren ilköğretim öğrencileri okulları önünde düzenledikleri gösteride "okulumuz kapatmayın", "Al-Furkan bizim okulumuz", "Kudüs'te eğitimimizi hedef almayı bırakın" sloganları atıp, " Al-Furkan bizim okulumuz" yazan pankart açtı.

Para bulunamazsa okul kapanacak

Al-Furkan ilköğretim okulunun kapanmaması için ödemesi gereken ceza miktarı ise 4 milyon şekel (yaklaşık 1,1 milyon dolar). Okul yönetimi paranın tedariki için başta Filistin yönetimi ve Körfez Emirliği'ne bağlı ülkelere birer mektup göndererek para yardımı talebinde bulundu. Okul müdürü Sayil Muhammmed Ali, "Ancak şu ana kadar taleplerimize hiç bir yanıt alamadık" diye konuştu.

(AA)

Etiketler : #Siyonist   #rejim   #   #Filistinlilerin   #okullarını   #kapanmaya   #zorluyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN