Siyonist işgal rejiminden "Mavi Marmara" özrü

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası siyonist işgal rejimi, Türkiye'den özür diledi. İsrail, ayrıca saldırıda şehit edilen Türklerin ailelerine tazminat ödeyecek. Sivil yardımlarla ilgili Gazze'ye ablukanın kalkması da İsrail tarafından kabul edildi.

22-03-2013


Reuters Haber Ajansı'nın geçtiği son dakika bilgisine göre, İsrail, Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 1'i ABD vatandaşı 9 Türk'ün şehit edildiği saldırıyla ilgili Türkiye'den özür diledi.

Gemi baskınında şehit edilenlerin ailelerine de tazminat ödenecek.

Erdoğan ve Netenyahu, normalleşme konusunda aynı fikirde...

Ayrıca, Türkiye'nin İsrail ile barış şartlarından biri olan Gazze'ye ablukanın kalkması da İsrail tarafından kabul edildi.

BAŞBAKANLIK: İSRAİL ÖZÜR DİLEDİ

Başbakanlık açıklamasında Başbakan söz konusu özürü Türk halkı adına kabul ettiğini açıkladı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.

Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu'ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir. Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye'nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

BAŞBAKAN TÜRK HALKI ADINA ÖZRÜ KABUL ETTİ

Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

İSRAİL TAZMİNAT ÖDEMEYİ DE KABUL ETTİ

İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır.

FİLİSTİN TOPRAKLARINA YÖNELİK KISITLAMAYI KALDIRMA SÖZÜ

Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir.

İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TELEFONU BİRDEN NETANYAHU'YA VERDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun telefonda görüştüğünü açıkladı. Obama, 'Umarım görüşme işbirliğini derinleştirir' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüşen ABD Başkanı Barack Obama ardından telefonu yanındaki Netanyahu'ya vererek Erdoğan ve İsrail Başbakanı'nın telefonda görüşmesini sağladığı ortaya çıktı.

İLK AÇIKLAMA BEYAZ SARAY'DAN GELDİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ve Filistin ziyaretiyle ilgili Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD, hem Türkiye hem de İsrail'le olan yakın ortaklığına büyük değer veriyor. Bölgesel barış ve güvenliğin güçlendirilmesi için Türkiye ile İsrail'in ilişkilerinin tekrar düzelmesine büyük önem veriyoruz" denildi. Obama açıklamasında, "Umarım Erdoğan-Netanyahu görüşmesi işbirliğini derinleştirir" ifadesini kullandı.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinden memnuniyetini ifade etti.

ABD'nin hem Türkiye hem de İsrail ile yakın ortaklıklarına derinden önem verdiğini belirten Obama, şunları kaydetti:

''Bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için Türkiye ile İsrail arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem veriyoruz. İki lider arasındaki bugünkü görüşmenin, onları bu konuda ve bir dizi diğer zorluk ve fırsatta daha derin işbirliğine girmeleri için imkan sağlayacağından umutluyum''.

İsrail gazetesi Haaretz, Erdoğan ile Netanyahu'nun 2009'dan bu yana ilk kez telefon görüşmesi yaptığına dikkat çekti.

MAVİ MARMARA SALDIRISI SONRASI İLK TEMAS

Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki 'One minute' çıkışı sonrası gerilen İsrail Türkiye ilişkileri İsrail'in 2008 yılı sonunda Gazze'ye düzenlediği Dökme Kurşun Harekatı'nın ardından gerilen iyice gerilmişti. Ankara-Tel Aviv ilişkilerindeki tansiyon, Mayıs 2010'daki Mavi Marmara olayından sonra had safhaya çıkmıştı. İsrail'in Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine saldırması ve 9 Türk'ü katletmesiyle kopmuştu.

(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Siyonist   #işgal   #rejiminden   #Mavi   #Marmara   #özrü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN