Siyonist işgal mahkemesinden, Yahudilere Mescid-i Aksa’da ibadet izni

Siyonist işgal rejiminden, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirilmesi yolunda çok kritik ve ileri bir adım daha geldi. İşgal mahkemesi, Yahudilerin Mescid-i Aksa’da “sessizce” ibadet etmelerinin kanuna aykırı olmadığına hükmetti.

08-10-2021


Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen “Arutz Sheva” gazetesinde yer alan habere göre, İsrail’in Kudüs’teki Sulh Mahkemesi, Yahudilerin Harem-i Şerif’te “sessizce yaptıkları ibadetin” suç sayılmayacağına hükmetti. Haberde, kararın bir ‘ilk’ olduğu belirtildi.
 
Mahkemenin, daha önce Harem-i Şerif’te ibadet ettiği gerekçesiyle hakkında uzaklaştırma kararı verilen Haham Aryeh Lippo’nun Aksa yasağının kaldırılmasına ve “Tapınak Tepesi” olarak isimlendirilen Mescid-i Aksa’da sessizce ibadet etmenin suç sayılmayacağına karar verdiği kaydedildi.
 
Mahkeme başkanı Yargıç Bilhha Yahalom’un Yahudilerin Mescid-i Aksa’da sessizce ibadet etme hakkını desteklediği vurgulanırken, dün gerçekleşen duruşmada “ilk defa” bir mahkemenin kutsal mabette Yahudilerin “ibadet etmesini” onayladığına dikkat çekildi.
 
Fanatik Yahudilere yakınlığıyla bilinen Honenu Derneği tarafından Haham Lippo’ya tahsis edilen Avukat Moshe Polski, mahkemenin kararını takdir ettiğini belirterek, “Tapınak Dağı’nı (Mescid-i Aksa) zaten ziyaret eden ve dua etmek isteyen Yahudiler için fiili bir izin olan mahkemenin bu kararını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.
 
Polski, Müslümanların halihazırda Harem-i Şerif’te ibadet ve her türlü faaliyet hakkı olduğuna işaret ederek, bundan böyle ibadet eden Yahudilerin de İsrail polisince engellenmemesini umduğunu söyledi.
 
Filistin: İslam ümmetine açık bir savaş ilanı
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kararın Mescid-i Aksa’ya yönelik açık bir düşmanlık; Filistin halkına, Arap ve İslam ümmetine karşı da gerçek bir savaş ilanı olduğu aktarıldı.
 
Kararın bölgede bir din savaşı için açık bir çağrı olduğuna işaret edilen açıklamada, bu kararla Mescid-i Aksa’yı mekansal olarak bölmek için başlangıç yapılmaya çalışıldığı hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca kararın Mescid-i Aksa’nın tarihi ve hukuki statüsüne saldırı olduğuna işaret edildi.
 
Dışişleri Bakanlığının, Birleşmiş Milletler (BM) ve ona bağlı Güvenlik Konseyi ve UNESCO dahil olmak üzere, her düzeyde siyasi ve diplomatik çabalarını sürdüreceği vurgulanırken bu konuda, Ürdün, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatıyla koordineli çalışılacağı bildirildi.
 
Arap ve İslam dünyasına çağrı
Bakanlık ayrıca Arap ve İslam dünyasını bu kararı ve Mescid-i Aksa’ya yönelik oluşturacağı tehlikeleri azami ciddiyetle ele almaya çağırdı.
 
Filistin yönetimine bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays da İsrail’i, Müslümanlar için kutsal olan 144 dönümlük alanda bulunan Mescid-i Aksa’nın tarihi ve hukuki durumuna saygılı olmaya çağırdı.
 
Hamas: Kudüs kentinin Arap-Filistinli kimliğini ortadan kaldıramaz
Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararın “Mescid-i Aksa’ya yönelik aleni bir saldırı ve Harem-i Şerif’in zamansal ve mekânsal olarak bölünmesi yolunda bir adım olduğunu” belirtti.
 
Kararın, tüm yasaları ve insani normları açıkça ihlal ettiğine dikkati çeken Kasım, bunun, İsrail yargısının Filistin halkına yönelik saldırılara, gerçeklerin çarpıtılması faaliyetlerine katıldığının bir tasdiki olduğunu kaydetti.
 
Kasım, “bu tür kararların tarihin gerçekliğini değiştiremeyeceğini; mukaddes Kudüs kentinin Arap-Filistinli kimliğini ortadan kaldırmayı başaramayacağını” vurguladı.
 
İslami Cihad: Filistin halkı, Aksa’ya zarar verecek her tür girişimle mücadele edecek
İslami Cihad ise yaptığı açıklamada, bu kararın geçersiz olduğunu; Aksa’nın kutsallığına ve Müslümanların hakkına yönelik bir saldırı teşkil ettiğini aktardı.
 
İsrail’in aldığı bu kararının, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıların devam etmesinin önünü açacağına dikkat çekilen açıklamada, İslami Cihad, Tel Aviv’i Aksa’ya yönelik saldırıların sonuçları konusunda uyardı.
 
Açıklamada ayrıca Filistin halkının, tüm gücü, sebatı ve azmiyle Aksa’ya zarar verecek her türlü girişimle mücadele edeceği aktarıldı.
 
(İslam ve Hayat / İktibasdergisi.com)

Etiketler : #Siyonist   #işgal   #mahkemesinden   #   #Yahudilere   #Mescidi   #Aksa’da   #ibadet   #izni   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN