Sivas olaylarında egemen zihniyetle yüzleşilmeli

TOKAD, Sivas olaylarının yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Kamulaştırılan Madımak sistemin özür beyanı ise eğer, zalimler tarafından ülkemizde eskiden beri yapılan haksızlık ve zulümleri fâş eden bir vicdan müzesine çevrilmelidir." teklifinde bulundu

02-07-2010


İslam ve Hayat

Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği, Sivas olaylarının 17. yıldönümü vesilesiyle bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada süreçte Ergenekon İddianamesi'nde ortaya çıkan bağlantılara da dikkat çekilerek "Sivas olaylarının üzerinden uzun yıllar geçti fakat kanayan yaralar hâlâ sarılmadı, aksine daha da derinleşti. Başbağlar sürecini de tetikleyen bir kirli tezgâh olarak halkın vicdanını egemenlerin iktidar hırslarıyla paramparça eden bir süreçten bahsediyoruz." denildi.

"Toplumsal vicdanda derin yaralar açan Sivas olayları, Türkiye’deki egemen zihniyetin çirkinliklerinin açığa çıktığı acı bir tecrübedir." ifadelerine yer verilen açıklamada "Maraş’tan Çorum’a, Sivas’tan Başbağlar’a kadar halkın arasında kin ve nefret tohumları ekerek iktidarlarını sürdürmek isteyenler artık halkımız tarafından açıkça görülebiliyor. Sivas’ta katledilen onca insan ve onların katl suçlaması üzerlerine atılan müebbed hapis mahkûmu masum insanlar bu iktidar hırsının kurbanı olarak seçilmiştir. Onların acılarından egemenler yeni iktidarlar devşirmiştir" tespitleri yer aldı.

Kürt ve Alevi gibi toplumsal sorunlarda başlatılan açılım süreçlerinin Türkiye'deki egemen ideolojiyle yüzleşilmediğinden dolayı tıkandığına dikkat çekilerek "Kemalizmin farklılıkları yok sayan, dışlayan, imha eden niteliği görülmeden zaten esaslı bir açılımdan söz edilemez." denildi. Madımak Oteli'nin kamusallaştırılmasıyla birlikte başlayan çalışmalara ilişkin olarak da açıklamada şu teklifte bulunuldu:

"Bugün devlet bu oteli satın almıştır. Bu önemli bir durumdur. Sistem kendi günahını temizlemek için mi oteli kamulaştırdı? Bu bir özür beyanı mıdır? Sivas olaylarındaki rolünden pişmanlık mı duymuştur? Eğer böyle ise olumlu karşılanabilir... Kamulaştırılan Madımak sistemin özür beyanı ise eğer, zalimler tarafından ülkemizde eskiden beri yapılan haksızlık ve zulümleri fâş eden bir vicdan müzesine çevrilmelidir. Darbelerle ezilen, yasaklarla dışlanan, katliamlarla yok edilip birbirine düşürülen halka karşı komploların nasıl gerçekleştirildiğini anlatan bir müze olmalıdır Madımak!"

TOKAD'ın açıklaması "Şunu herkes bilmelidir ki biz Anadolu halkları barış içinde bir arada uzun asırlar boyunca yaşadık. Rabbimizin Kur’an’da da belirttiği gibi farklı diller, renkler bizim için ancak Allah’ın kudretinin birer delilidir. Bu farklı kimlikleri asla bir üstünlük aracı saymıyoruz, onları sadece bir zenginlik ve tanışıp kaynaşma vesilesi olarak görüyoruz. Dolayısıyla türlü oyunlarla halkı birbirine düşürenlere karşı birlikte karşı koyacak bir iradeden yanayız ve aldatıcıların yalanlarına artık karnımız tok!

Sivas olayları bütün farklı çevrelerin mevcut durumu daha iyi kavrayabilmeleri için önemli bir imkân sunuyor önümüze: Ya düşmanlık ve köleliğe hep birlikte devam edeceğiz, ya da hep beraber özgürleşeceğiz!" ifadeleri ile son buldu.

Etiketler : #Sivas   #olaylarında egemen   #zihniyetle   #yüzleşilmeli   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN