Sıddıki için yardım çığlığı

Mepa News, ABD'de tutuklu bulunan ve adı insan hakları ihlalleri ile anılan Afiye Sıddıki'nin kardeşi Fevziye Sıddıki ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

28-03-2021


Mepa News, ABD'de tutuklu bulunan ve adı insan hakları ihlalleri ile anılan Afiye Sıddıki'nin kardeşi Fevziye Sıddıki ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Fevziye Sıddıki, ablası Afiye'nin durumuna dair soruları yanıtlarken, Pakistanlı bilim kadınının maruz kaldığı insan hakları ihlallerine değindi.

Bir 1 kişi, oturuyor, ayakta ve eşarp görseli olabilir

(Fevziye Sıddıki)

 

Mepa News'in Fevziye Sıddıki ile gerçekleştirdiği özel röportaj:

 

*

- Öncelikle, bize kardeşiniz Afiye Sıddıki'yi kısaca tanıtır mısınız? Afiye Sıddıki kimdir, ehemmiyeti ve uzmanlık alanı nedir?

- Afiye üç çocuk annesi olan, tek arzusu insanını eğitmek, yetiştirmek olan, harika bir Müslüman kadındı. Bu sebeple ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology, MIT) ve Brandeis Üniversitesi gibi, dünyanın en iyi kurumlarında eğitim gördü.

Akademik kariyeri daima en üst seviyedeydi, birçok yerel ve uluslararası ödül kazanmıştı.

Aynı zamanda Kuran hafızıydı ve “alime” derecesine sahipti (medrese mezunu). “Çocuklar Nasıl Öğrenir?” konusunda doktora yapmıştı, doktora tezi “Taklit ile Öğrenme” üzerineydi. Bir tıp doktoru değildi.

Çocukluk yıllarında oyuncak bebeklerini ve evcil hayvanları çok severdi, büyüdüğü zaman da çocuklara ve yaşlılara olan muhabbeti devam etti.

Afiye, değişim yapma konusunda çok istekliydi, ve hayatı boyunca tek bir amacı başarmak için çalıştı, öğrenimi daha etkin kılarak eğitim sistemini geliştirmek. Engelli çocukların daha anlamlı bir hayat yaşamasına yardım etmek. Zulme uğrayanlara yardım etmek istiyordu. Otistik çocuklara, öksüz ve yetimlere, yaşlı kadınlara yardım için gönüllü oldu.

Dini inancın tüm bilimler ve akılla birlikte olmazsa olmaz olduğuna inanıyordu ve Pakistan’dan başlayarak tüm İslam ülkelerinde bir eğitim devrimi gerçekleştirmek istiyordu.

Dr. Afiye Sıddıki'ye Özgürlük! | Genç Müslümanlar

 

- Amerika’nın Afiye Sıddıki’ye bu muamelesinin arkasında yatan sebep nedir? ABD onu neyle suçladı ve bu denli ağır işkencelerin ve insanlık dışı muamelelerin asıl sebebi ne? 

 

- Aslında bu soruyu ABD’li yetkililere sormak gerekiyor. Pakistan’a ziyareti esnasında eski ABD Başsavcısı, Afiye’nin davasının ABD’deki en kötü bireysel adaletsizlik örneği olduğunu söylemiş ve onun br an önce serbest bırakılarak ailesine kavuşması gerektiğini ifade etmişti.

Eski ABD Başsavcısı Ramsey Clark, 27 Ağustos 2012 tarihinde yaptığı açıklamada, Afiye Sıddıki’nin zulme uğrayan ve adaletten mahrum bırakılan masum bir Pakistan vatandaşı olduğunu söylemişti.

Eminim ki Afiye’nin meselesi ilgili yetkililere uygun bir biçimde duyurulabilirse bu bariz adaletsizlik son bulacaktır. Görülüyor ki o sadece yanlış zamanda yanlış yerdeydi. O uluslararası siyasetin ve bir süpergücün egosunun kurbanı.

- Afiye Sıddıki’nin son durumu nedir? Sağlık durumu fiziksel ve psikolojik yönden nasıl? Herhangi bir hastalığı bulunuyor mu?

- Onunla en son 2016 yılında bir telefon görüşmesi vasıtasıyla iletişim kurduğumdan dolayı şu an için son durumuna dair bir şey söyleyebilmem çok zor.

Onunla tek tük bir şekilde Pakistanlı yetkililer görüşme gerçekleştiriyor, ancak onlar son durumunun nasıl olduğunu biliyor. Son ziyaret Mart 2019’daydı. Bize Afiye’nin çok zayıfladığını, dişlerinden bazılarını kaybettiğini, vücudunda morluklar olduğunu söylediler. Bundan sonra ise bir bilgi alamadık.

- Dünyadan, İslami hareketlerden veya insani organizasyonlardan Afiye Sıddıki’nin serbest kalması için ciddi bir girişim var mı? Şayet böyle bir girişim olsa ABD onu serbest bırakır mıydı?

- Elbette Afiye’nin serbest kalması için tek bir vücut halinde bir hareket olsaydı ABD bunu yapabilirdi. Tıpkı 2010 yılında Afiye’nin çocukları için harekete geçerek serbest bıraktırdığımız gibi. Yani yekpare bir sesin, ABD’de dünyaya gelmiş iki ABD vatandaşı çocuk burada zulme uğramışken ve bu durum ABD hukukunu da ihlal ediyorken, ciddi bir fark oluşturacağı aşikar.

- Gazeteciler, insan hakları örgütleri, aktivistler, siyasetçiler ve diğer insanlar Afiye Sıddıki için neler yapabilir?

- Afiye’nin meselesi özünde insani ve evrensel bir mesele.

Gazeteciler onun kötü vaziyetini anlatmak, asparagas haberciler tarafından üretilen yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak ve gerçeği olduğu gibi ortaya koymak konusunda yardımcı olabilir.

İnsan hakları örgütleri devam eden işkenceleri durdurabilir, ailesiyle irtibat kurma ve onun hapisteki hakları konusunda yardım edebilir. Afiye’nin annesi ve çocuklarının Afiye ile buluşabilmesi için vize ve izin konusunda çağrılar yapabilirler. En önemlisi, en azından Pakistan’a transfer edilmesi için uğraşabilirler, ki çocukları ve ölmek üzere olan annesi onunla görüşebilsin.

Etiketler : #Sıddıki   #için   #yardım   #çığlığı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN