Şiddeti TV’ler körüklüyor

Son zamanlarda aileler arasındaki şiddet olayları ve cinayetlerdeki artışları mercek altına alan sosyologlar, televizyon dizilerindeki bazı sahnelerin bireyler üzerinde olumsuz etki doğurduğunu belirttiler.

25-03-2008


Son zamanlarda aileler arasındaki şiddet olayları ve cinayetlerdeki artışları mercek altına alan sosyologlar, televizyon dizilerindeki bazı sahnelerin bireyler üzerinde olumsuz etki doğurduğunu belirttiler. 
 
Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin İçli, bazı televizyon dizilerindeki kimi sahnelerin, başta çocuklar ve gençler olmak üzere, toplumdaki birçok kişi üzerinde derin izler bıraktığını söyledi.

Yapılan tüm araştırmalarda şiddetin ve suç işleme biçiminin "öğrenme" yolu ile olduğu sonucuna varıldığını anlatan Prof. Dr. İçli, "Bu öğrenmede seyredilen dizi, haber ve filmlerin etkisi tartışmasız olarak kabul edilir. Filmlerde ve dizilerde suçun işleniş biçiminin çok detaylı olarak verilmesi, seyirciye öğretici etki yaptığı gibi suçlunun olaydan sonra kaçıp kurtulması, ceza almaması ve toplumda prestij kazanması da özendirici etki yapmaktadır" diye konuştu.

Bazı dizi sahnelerinde, izleyicinin gönlünde taht kurmuş ve "sembol" haline gelmiş karakterlerin, şiddet ve yasadışı yollarla amaçlarına ulaştığını anlatan Prof. Dr. İçli, bunun seyirci üzerinde şiddeti ve yasadışı uygulamaları meşrulaştırdığını ve taklit edilmesinin yolunu açtığını belirtti.

Cinayet ve şiddet içerikli haberlerin aktarılış biçiminin de bazı kişilerin ruh halini etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Tülin İçli, kişilerin en ufak tartışmalarda bile cinayet işlemekten çekinmediğini bildirdi.

Televizyon programları, haber ve dizilerin, bu açıdan sorgulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İçli, bireylerin yasalara ve hukuka saygılarının artırılması için başta Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) olmak üzere, senarist ve televizyon yöneticilerinin duyarlı olmasını istedi. (Vakit)

Etiketler : #Şiddeti   #TV’ler   #körüklüyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN