Roma Belediyesi'nden reklamda kadın istismarı yasağı

İtalya'da başkent Roma'nın Belediye Başkanı Ignazio Marino, "kadın bedenini cinsel obje olarak kullanan" reklam afişlerini yasakladı.

26-03-2015


İtalya'da başkent Roma'nın Belediye Başkanı Ignazio Marino, "kadın bedenini cinsel obje olarak kullanan" reklam afişlerini yasakladı.
 
Belediye Başkanı, İtalya Kadınlar Birliği'nin düzenlediği bir ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Bundan böyle İtalya'nın başkentinde, reklam afişlerinde kadın bedeninin bir objeyle ya da ticaretle bağdaştırılarak sömürülmesi yasak olacak" dedi.
 
Marino, "Kadın bedeni bir objeye indirgenemez. Belediyenin reklam alanları sadece bu kurallara uyanlara satılacak" diye konuştu."
 
Belediyenin reklam panolarına asılacak afişlerin bu kuralları ihlal edip etmediğini belirlemek için de özel bir birim kurulacak.
Belediyenin internet sitesi ve açıklamalarında kullanılan dil de gözden geçirilerek seksist ifadelerin kullanımına son verilecek.
 
Roma Belediyesi'nin cinsiyet ayrımcılığına karşı bu girişimine, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini gibi kadın hakları savunucularından destek geldi.
 
Sol, Ekoloji, Özgürlük (SEL) partisinden milletvekili Marisa Nicchi de "Roma'da kadın bedenini aşağılayan reklamlar yasaklandı. Diğer belediyeler de bu örneği takip etmeli. Şehirlerimizi bayağılıktan kurtaralım" diye yazdı.
 
(BBC)

 

Etiketler : #Roma   #Belediyesi'nden   #reklamda   #kadın   #istismarı   #yasağı   
YORUMLAR
  • Olcay DURGUN   26-03-2015 07:48

    Geçtiğimiz günlerde, Şikayette bulunduğum, Metrobüs ve İett otobüs duraklarındaki müstehcen içerikli yarı çıplak kadın resimli reklamlara istinaden, İBB önce ilgili reklamla ilgili görsel bir içerik paylaşmamı istedi sonrasında ise kendi sorumlulukları kapsamında olmadıklarını söylediler, ve Reklam Özdenetim Kurulu'na (http://rok.org.tr/basvuru.asp) başvuru yapmam gerektiğini belirttiler, benimse sorumluluğun İbb'de olduğu ısrarlarım karşısında gerekli inceleme yapacaklarını beyan eden İBB Beyaz Masa'ca yönlendirildiğim Reklam Özdenetim Kurulu'nun aşağıda verdiği cevap şaşırtmadı zaten aksini beklemek abes olurdu sanırım... (Sayın Durgun, Reklam Özdenetim Esasları’nın “Ahlaka Uygunluk” başlıklı 2inci maddesinde; “Pazarlama iletişimi, söz konusu ülkenin ve kültürün genel ahlak kurallarına aykırı ifadeler ya da sözel ve görsel unsurlar içermemelidir. Genel ahlak kuralları, toplumumuzun laik ve çağdaş yaşam biçimini yansıtan davranışları olarak yorumlanır.” hükmü yer almaktadır. Reklamlarda tanıtımı yapılan ürünlerin kullanım alanları doğrultusunda gösteriliyor olması ahlaka aykırı bir durum olarak değerlendirilmemektedir. Kadınlar için üretilmiş çorap, iç çamaşırı gibi ürünlerin reklamında kadın vücudunun ilgili bölümlerinin reklam görsellerinde yer alması ahlaka aykırı nitelikte görülmemektedir. Söz konusu durumlar, ilgili ürün gruplarının günlük hayattaki kullanım şekillerini yansıtmaktadır. Söz edilen açıkhava reklamlarında yer alan görsel sunumlar cinselliğin istismarı niteliğinde olmadığından ve pornografi içermediğinden Özdenetim Esasları’nın “Ahlaka Uygunluk” başlıklı maddesine aykırı nitelikte görülmemektedir. Bilgilerinize sunar, Reklam Özdenetim Kurulu'na göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Saygılarımızla, Reklam Özdenetim Kurulu) Laikliği ahlak ve hayatlarına uygulanması gereken bir değer olarak gören batıdan bile ''Kraldan çok Kralcı bir yaklaşım'' mantığı yürüten çift dinli AKP iktidarı bu yaptıkları ile zelil olacaktır vesselam....

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN