Roboski köylüleri: Para değil sorumluları istiyoruz

Devam eden çatışmalı süreçten dolayı yaşamını yitiren ve zarar gören ailelere maaş başlanması kanunundan Roboskili ailelerin de yararlanacağının açıklanmasına ailelerden tepki geldi.

05-07-2012


Katliamda kardeşini kaybeden Hikmet Alma, "Bizler devlet terörünün mağdurlarıyız. Paraları kabul ettiğimiz takdirde yeni katliamlara zemin hazırlamış oluruz. Biz sorumluların ortaya çıkarılmasını istiyoruz" tepkisinde bulundu.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ve kabul edilen yeni düzenlemeye göre Uludere’nin Roboski Köyü'nde savaş uçakları tarafından katledilen 34 yurttaşın ailelerine de maaş bağlanacağının belirtilmesine Roboskili ailelerden tepki geldi. Ülkede devam eden çatışmalı süreçten dolayı malul olan sivil yurttaşların kendileri ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına, 750 TL maaş bağlanacağı, malul olanların kendileri, yaşamını yitirenlerin eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocukları yurt içinde toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek. Sözkonusu yasadan Roboskili ailelerin de faydalanacağının açıklanmasına aileler sert tepki gösterdi. 28 Aralık 2011 gecesi TSK savaş uçakları tarafından katledilen 34 yurttaştan biri olan Nadir Alma'nın ağabeyi Hikmet Alma, Roboskili ailelerin bu kapsamdaki tartışmalara dâhil edilmesini uygun bulmadıklarını söyledi.

'Roboskili aileler devlet terörünün mağduru'

Roboskili ailelerin devlet terörünün mağduru olduklarını ifade eden Alma, "Bize 130 milyar tazminat verildi, biz kabul etmedik. Meclis'te kanun teklifi şayet yasallaşırsa bile biz bunu da kabul etmeyeceğiz" dedi. Roboski katliamını gerçekleştirenlerin ortaya çıkarılması ve cezalandırılmasını istediklerini ifade eden Alma, "Her şeyden önce bizlerin bu paraları almamız demek sulh yaptığımız demektir. Bunun için tazminatı da reddediyoruz. Bunu da ret edeceğiz. Devlet bombardımanı yaptı, devlet katletti bu insanları. Kaza ile yapılmış bile olsa bu aileler için hiçbir şey yapmadı. Hiç kimse bizi satın alamaz. Bize ne verirlerse versinler bizi susturamayacaklar. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız. Maddi olarak ne teklif ederlerse etsinler bizi susturamayacaklar" dedi.

'Temel sorun Kürt sorunudur'

Tazminatları aldıkları takdirde başka katliamlara zemin hazırlanacağına dikkat çeken Alma, "Parayla bu katliamın üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu katliamı gerçekleştiren insanların cezalandırılması için bir daha kimsenin cesaret almaması için biz bu parayı kabul etmeyeceğiz. Temel sorun Kürt sorunudur. Devletin eliyle katledilmiş insanlar için devletin kanun çıkarması gerekir. Devlet bunun hesabını versin bireyler hata yapıyorsa bunu devlet vermesi gerekir" şeklinde konuştu.

(Kaynak: Ufkumuz)

Etiketler : #Roboski   #köylüleri:   #Para   #değil   #sorumluları   #istiyoruz   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN