Ramazan’ı "sosyal medya" bağımlılığına heba etmeyin

Bereketli zaman dilimlerinden olan Ramazan’ın hazine değerindeki her bir dakikası, fark edilmeden harcanıp gidiyor.

26-07-2013


Türkiye’nin sosyal medya arşivi olarak bilinen sosyalmedya.in’den alınan verilere göre sahur vaktinde yani saat 03.00–04.00 arası yazılan tweet Ramazan öncesi 200 bin iken Ramazan’da bu sayı 500 bin tweet’e kadar çıkıyor.
 
Bu saatler arasında tweet atan kişi sayısı ise 70 binden 150 bine ulaşıyor. Sosyal medyada “Sahura kadar batak, iftara kadar yatak sezonu açılmıştır. Hayırlı Ramazanlar” sloganı ise toplumun yeni Ramazan algısını da gözler önüne seriyor. Gecelerini sahura kadar internette geçiren oruçlular, günlerinin büyük bir kısmını ise uyuyarak geçiriyor. Eskilerin ‘orucu uykuya tutturmak’ tabiri ise modern versiyonuyla karşımıza çıkıyor. Bereketli zaman dilimlerinden olan Ramazan’ın hazine değerindeki her bir dakikası, fark edilmeden harcanıp gidiyor.
 
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Mustafa Tekin konuyla ilgili şunları söylüyor: “İslam’da insanlara tavsiye edilen bir şey vardı oruç için; gece kaim (ayakta), gündüz saim (oruçlu) diye. Ama geceleyin ayakta olmanın anlamı, ibadet etmek ve sürekli Allah ile birlikte olabilmek idi.” Tekin, şimdilerde geceleyin kaim olanların, vakitlerini internet başında geçirmelerinin sebebini, hazların merkeze alınmasıyla ortaya çıktığını söylüyor. Orucun mahrumiyetleri en az hissederek ya da hissetmeyerek, sadece şekilsel bir ibadet haline dönüştüğünü söyleyen Tekin, orucun, insanı mahrum ederek eğitmenin bir yöntemi olduğunu belirtiyor. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül ise, “Elimize bir çanta verseler, kuyumcunun önüne bizi bırakmış olsalar, 3 saat boyunca buradan istediğimiz altını doldurmamız hususunda bize izin verilse, zannediyorum ki biz bu 3 saat içerisinde çantamızı olabildiğince doldurmaya çalışırız. Ramazan nimetlerini de elimizden kaçırmamalıyız.” ifadelerini kullanıyor.
 
Modern şikâyet orucu tehlikeye sokabilir!
 
Sosyal medya, kişilerin anlık durumlarını paylaşması yönüyle Ramazan’ın en fazla hissedildiği mecralardan. Yapılan paylaşımlar Ramazan dolayısıyla kısmen bilgilendirici bir yöne sahip olsa da düşünülmeden atılmış şikâyet kokan paylaşımlar, orucun ruhunu zedeleyebiliyor. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül; “Peygamber Efendimiz, sıkıntıyla karşı karşıya kaldığımızda şekva etmememiz gerektiğine, şikâyet edildiği zaman ibadetten alacakları verimin zedeleneceğine işaret ediyor. İnsanın ibadette yaşadığı zorluklar bir imtihandır. Günlerin uzun, havanın sıcak olduğu bu dönemde insan tabii ki acıkacak, susayacak, insanın birtakım şeylere karşı iştihası arzusu artmış olacak, akşama doğru güçsüz hale gelecek. Bundan asla şikâyet etmemeli. Eyvah, tükendim, bittim, yiyip içemiyorum demek bizim ibadetimizi zedelemiş olur.” diyor.
 
(Melike Tavuz / Zaman)

Etiketler : #Ramazan’ı   #sosyal   #medya   #bağımlılığına   #heba   #etmeyin   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN