Ramazan Kayan: Umudun dili bir âlim

Ramazan Hoca sürekli hareket halinde olan, tebliğ, irşad ve davet çalışmalarını ara vermeksizin devam ettiren nadir şahsiyetlerden biridir. Zamanının çoğunu ikamet ettiği İstanbul’un dışında Müslümanları irşad etmek ile geçiren bu değerli insanın 11 adet neşredilmiş eseri vardır.

14-12-2012


Sevecen, vakur, kadirşinas… Güzelliklerin kendisinde cem olduğu nadir şahsiyetlerden biri Ramazan Kayan Hocaefendi. Vahyin aydınlığında çağa şahitlik eden bir yürek… Kah İstanbul’da kah Malatya’da, kah Mavi Marmara gemisinde kah Sudan’da bir aşevi açılışında görebilirsiniz kendisini. Vahyi kuşanan, vahyi yaşayan, vahyi anlatan bir güzel insan Kayan Hoca.

28 Şubat sürecinde havanın sert olduğu günlerde, rüzgârın sert estiği günlerde, imanın elde kor ateş olduğu imtihan günlerinde Medrese-i Yusufiye’ye yolu düşen öncü şahsiyet Ramazan Hoca, zindanda da boş durmayıp ders halkaları oluşturmuş, kulluk vazifesini tevhidî bakış açısı ile esaret günlerinde de yerine getirmiştir.

Zindan arkadaşlarının anlattığı kadarı ile içerde sürekli çevresine pozitif enerji verip motive eden konuşmalar ile zindanı gül bahçesine çevirmiştir. Zindan günlerinden sonra dışarıda ara verdiği çalışmalarına yeniden başlayıp ümmetin yolunu aydınlatmaya devam ediyor Ramazan Hoca. Zindan demişken, Ramazan Hocanın zindan hatıralarını kitaplaştırması temennimizi de hatırlatmış olalım.

Kardeşlik Çağrısı ve İhlas Çağrısı kitapları beni çok etkilemiştirRamazan Kayan

Ramazan Hoca sürekli hareket halinde olan, tebliğ, irşad ve davet çalışmalarını ara vermeksizin devam ettiren nadir şahsiyetlerden biridir. Zamanının çoğunu ikamet ettiği İstanbul’un dışında Müslümanları irşad etmek ile geçiren bu değerli insanın 11 adet neşredilmiş eseri vardır.

Bütün eserleri değerli olmak ile birlikte şahsımı özelde etkileyen iki kitabı oldu: Kardeşlik Çağrısı ve İhlas Çağrısı. Kardeşlik Çağrısı eseri, ümmet olma kaygısının cemaat olma kaygısından önce gelmesi gerektiğini, bizim Müslüman kardeşlerimizden başka dost ve sırdaşımızın olmadığını, kardeşlerimize ihtiyacımız olduğunu ve kardeşlerimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiğini işleyen bir çalışma. Kardeşlik anlayışımızın olgunlaşması için kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kardeşlik Çağrısı okunurken kimi yerlerde gözyaşı gözpınarlarında durmuyor, yanaktan aşağı sakal diplerine doğru yol alıyor. Kitabı bitirdiğinizde ise iyi bir kardeş olacağınıza dair kendi kendinize söz veriyorsunuz.

İhlas Çağrısı adlı eserde ise manevi olarak donanmanın önemine ve ihlas olmadan yapılan hiçbir çalışmanın öneminin olmadığına vurgu yapan bir çalışma. Kendi iç âlemimizde sorgulamalara gidip sadece Allah rızasına dayalı olarak İslam’ı yaşayıp yaymamızın önemine işaret eden ihlas merkezli nadir eserlerden. İhlas Çağrısı okunduktan sonra derin bir tefekkür süreci başlıyor. İkinci defa okumuştum tefekkür sürecinden sonra.

Gerek İhlas Çağrısı gerekse Kardeşlik Çağrısı eserleri kendi gerçeğimiz ile yüz yüze getiriyor bizleri. Eksiklerimizi görüp bunları tamamlama yollarını öğretiyor bu iki eser.

Onunla umre ziyaretleri bir başka

Ramazan Kayan

Kendisi ile gıyaben tanışıyor olmak ile birlikte geçen yaz mütevazı derneğimize gelip bizleri ziyaret ederek bizleri onore etmiş, kendisine olan muhabbetimizin bir kat daha artmasına vesile olmuştu Ramazan Kayan Hoca. Güleryüzlü muhabbeti ile yarım saat içinde ümmet, kardeşlik, hizmet, ihlas, muhabbet, dava, ilmin önemi ve cezaevi hatıraları ile mest olmuştuk. Duruşu ve samimi muhabbeti ile manevi bir ortam oluşmasına vesile olmuştu. Muhabbeti esnasında kardeşliğe yaptığı vurgu ile yazdıklarını yaşadığını ortaya koymuştu.

Manevi dinamizmini sürekli yenilediği umre ziyaretlerinde birlikte olduğu umre arkadaşlarına kutlu toprakların havasını tevhidî bakış açısı ile soluklamaya yönelik yaptığı anlatımlar ise ayrıca imrenilecek bir durum. Kendisi ile birlikte umreye giden arkadaşların ifade ettiği kadarı ile Ramazan Hoca, vahiy, sahih sünnet ve tevhidî bakış açısı ile o mübarek mekânların durumunu anlatıp o Asr-ı Saadet’te yaşanan olayların günümüze yansımasını beliğ ve duygusal bir dil ile bıkmadan usanmadan anlatıyormuş. Arınmanın ve manevi olarak donanmanın zirve yaptığı umrelerin, niyeti olan bütün güzel Müslümanlara nasib olması duası ile…

Ramazan Kayan Hocaefendi, haftalık olarak Akdav’da  (İstanbul) tefsir dersleri yapmaktadır. Tefsir sohbetleri internet üzerinden takip edilebilmektedir. Belli periyotlar ile Anadolu’nun farklı illerinde konferanslar da veriyor kendisi. Davete icabet etmeyi seven bir şahsiyet Kayan Hoca. Ara ara Vuslat TV’de programlara katıldığını da hatırlatalım.

(Ferhat Özbadem / Dünya Bizim)

Etiketler : #Ramazan   #Kayan:   #Umudun   #dili   #bir   #âlim   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN