Ramazan Kayan, modernizmin aileye etkisini anlattı

Kayan: Modernizm sürecinde önce ümmet parçalandı, sonra cemaat dağıldı ve şimdi de aile parçalanıyor, sıra bireye gelecek. Modernizm, septiktir. Dünyacıdır, şimdicidir, ötesi yoktur, bireyseldir, parçalar, bencildir, bizi yoktur, paylaşımı bilmez. Şekilcidir, akılcıdır, hikmet bilmez, hesapçıdır, fırsatçıdır, vicdanı yoktur.

31-01-2012


Özgür-Der İzmir Şubesi, seminerlerine devam ediyor. ‘Modernizmin aileyi dönüştürmesi ‘ başlıklı konuyu Araştırmacı-Yazar Ramazan Kayan sundu.

Kayan; Modern ve modernizm kavramları arasındaki farkı, modernliğin yeniliği, modernizmin ise ideolojileştirilmiş yeni bir yaşam tarzı olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

‘ Modernizm sürecinde önce ümmet parçalandı, sonra cemaat dağıldı ve şimdi de aile parçalanıyor, sıra bireye gelecek. Modernizm, septiktir. Dünyacıdır, şimdicidir, ötesi yoktur, bireyseldir, parçalar, bencildir, bizi yoktur, paylaşımı bilmez. Şekilcidir, akılcıdır, hikmet bilmez, hesapçıdır, fırsatçıdır, vicdanı yoktur.

Tüm bu özelliklerin kuşattığı modern insan da müstağni, mütekebbir, mağrur, benmerkezci ve sahip oldukları ile şımaran bir yapı gösterir. Böyle kimselerle kurulan aile de mahremi olmayan, gösteriş ve teşhire dayalı, şükür ve sabrın yerini şikâyetin ve tahammülsüzlüğün aldığı bir model ortaya çıkarmıştır.

İslamiyet ise şahıslara bir şahsiyet kazandırır, bu şahsiyetler üzerinden aile kurar. İslam’ın insanı, kendine ait aklı, yüreği olan, sorgulayan, irade sahibi, rüzgâra kapılan değil, rüzgâr estiren, yük olan değil, yük alan, renk alan değil renk veren bir kişiliktir.

Modern kuşatmalardan etkilen Müslüman aile, seküler eğitimin de iğdiş ettiği zihinlerle bir takım sorunlar yaşayabilmektedir. Bu sorunları şu şekilde kategorize edebiliriz:

1-İçeri-dışarı dengesizliği: Toplumsal sorumluluklarımız, aile içi sorumluklularımızı ihmal etmemelidir. Pergel misali, bir ayağımız evde olmalıdır.

2-Kadın-erkek ilişkisi dengesi:  Karşı cinsle ilişkimiz, vahyi emirlere uygun olmalıdır. Ucu belli olmayan esneklikler aileyi tehdit ediyor.

3-Kadının erkekleşmesi, erkeğin kadınlaşması: Erkekler görevlerini yapmayınca kadın erkekleşiyor, kadın sorumluluklarını bilmeyince erkek kadınlaşıyor ve çarpık bir aile ilişkisi oluşuyor.

4-Dünya-ahiret dengesi: Ölüm ötesine odaklanan aileler eşleri ile olan ilişkilerinde de Allah’ın rızasını düşüneceğinden sorunları da daha kolay çözüme kavuşturacaktır.

İslami mücadelede eskiden komünizm, faşizm vb. ideolojiler ile karşı karşıya idi. Günümüzde ise, modernizm in yansımaları daha derinden ve sessiz etki alanının genişletmektedir. Bunları şu şekilde maddeleyebiliriz:

1-Konformizm 2-Kariyerizm 3-Tatilizm 4-Tembelizm 5-Futbolizm 6-Paraizm 7-Fashionizm 8-Egoizm

9-Pragmatizm10-Liberalizm

Aileye yönelik tehditlere karşı ise; Kuranda belirtilen aşkınlık, arınmışlık ve adanmışlık temeli üzerine yükselmiş üç aile, modelimiz olmalıdır.

1-İbrahim(a.s) ailesi, 2-İmran ailesi, 3-Muhammed (a.s)ailesi

Müslüman aile ilişkilerini, 5 S formülü olarak da adlandırabileceğimiz (1-sabır 2-samimiyet 3-sorumluluk 4-sadakat 5- Sevgi ) esaslar ile temellendirmelidirler. Ancak en önemlisi, ahiret kaygısı ve hesap bilinci ile hareket etmeli ‘’Kendinizi ve ailenizi ateşten koruyunuz ‘ ayeti çerçevesinde yaşamaya çabalamalıdır.

Etiketler : #Ramazan   #Kayan   #   #modernizmin   #aileye   #etkisini   #anlattı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN