Pentagon Esad'ı tehdit etti: PYD'yi vurma

Esad güçlerinin iki gündür Kuzey Suriye'de PKK/PYD'yi havadan vurmasına ABD tepkisi büyüyor. Pentagon yetkilileri, saldırılara devam etmesi durumunda Esad uçaklarını vuracaklarını açıkladı.

19-08-2016


Pentagon yetkilileri, Esad yönetimini PKK'nın Suriye kolu PYD'yi vurmaması konusunda uyardı. 

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway tarafından yapılan açıklamada, Suriye'de rejime ait savaş uçaklarının Haseke'de PYD'nin kontrolündeki mahalleleri bombalaması üzerine koalisyon uçaklarının PKK/PYD'yi korumak için bölgeye gittiğini bildirdi. Galloway, rejim uçaklarının hava saldırısında karadaki "koalisyon güçlerinin" zarar görmediğini kaydetti.

"KENDİMİZİ SAVUNMA HAKKIMIZ VAR"

Pentagon sözcülerinden Yüzbaşı Jeff Davis de düzenlediği basın brifinginde, rejimin Su-24 uçaklarının bombardımanı sırasında IŞİD karşıtı güçlere destek veren Amerikan özel kuvvetler ekibinin de bölge yakınında bulunduğunu açıkladı. Davis, gönderilen uçaklar bölgeye vardığında rejime ait uçakların oradan ayrılmakta olduğunu dile getirdi.

"ABD güçlerini tehdit etmesi durumunda Suriye uçaklarının düşürülüp düşürülmeyeceği" şeklindeki soru üzerine Davis, "Doğal olarak kendimizi savunma hakkımız bulunuyor. ABD güçlerine birisi saldırıyorsa ve ABD güçleri tehlike altındaysa harekete geçme hakkımız var." yanıtını verdi.

Suriye'de hükümete ait savaş uçakları, ülkenin kuzeydoğusunda PYD'nin silahlı kolu YPG'nin kontrolünde bulunan Haseke'yi vurmuştu.

Böylece, beş yıldır devam eden Suriye iç savaşında rejim uçakları ilk kez PYD'nin silahlı kolu YPG'ye yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

Son günlerde bölgede Esad güçleri ve YPG arasında çatışmalar yaşanıyordu. Haseke'nin kontrolü, Esad rejimi ve PYD arasında bölünmüş durumda.

YPG, Suriye iç savaşının başladığı 2011'de ülkenin kuzeyinde özerklik ilan etmişti. Suriye hükümeti de bu bölgedeki Kamışlı ve Haseke'deki bazı noktaları kontrolünde tutuyordu. Haseke'de hükümet güçleri ile Kürt gruplar arasında Salı günü gerilimler yaşanmış ve tansiyon yükselmeye başlamıştı. Taraflar arasında Nisan ayında da Kamışlı'da günler süren çatışmalar yaşanmıştı.

Etiketler : #Pentagon   #Esad'ı   #tehdit   #etti:   #PYD'yi   #vurma    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN