Pakistan'da barış umuduna ABD darbesi

Pakistan'da her an başlaması beklenen Taliban ile barış görüşmelerine ABD tarafından darbe vuruldu. Drone saldırısında Taliban lideri katledildi.

02-11-2013


Taliban'ın Pakistan'daki lideri Hekimullah Mesud'un da aralarında bulunduğu 5 kişinin insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıda katledildi.

Pakistan güvenlik kaynakları, Pakistan hükümetiyle barış görüşmelerine kapı açan Taliban lideri Hekimullah Mesud'un ABD'nin insansız hava aracı saldırısında katledildiğini ileri sürdü.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kuzey Veziristan'ın Dandey Darpakhel bölgesinde mücahitlere ait olduğu iddia edilen bir eve 4 füze isabet etti. 

Saldırıda katledilenler arasında Pakistan Taliban hareketinin üst düzey komutanlarının bulunduğu iddia edildi.

Pakistan İçişleri Bakanı Choudhry Nisar, saldırının Taliban'la yapılacak barış görüşemelerini sabote etmek için düzenlendiğini söyledi.

Pakistanlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "Hekimullah Mesud'un insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğünü doğruluyoruz" dedi.

Mesud'un Pakistan''ın Kuzey Veziristan eyaletinde, ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğü belirtiliyor.  Pakistan'daki Taliban'ın lideri Hekimullah Mesud, ABD'nin arananlar listesinde yer alıyordu.  

'GÖRÜŞMELERE HAZIRIM' DEMİŞTİ

Taliban'ın Pakistan'daki lideri Hekimullah Mesud İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye geçtiğimiz ay verdiği demeçte, Pakistan hükümetiyle "ciddi görüşmelere" hazır olduğunu ama kendisine henüz bu yönde bir talep gelmediğini söylemişti.

Medya ile çok nadir görüşen Taliban lideri, Pakistan'da son dönemde çok can kaybına yol açan saldırıların arkasında kendisinin bulunduğu iddialarını da yalanlamıştı.

Hekimullah Mesud'un Pakistan'ın aşiret bölgelerinde 30'u aşkın militan grubu önemli ölçüde kontrol ettiği belirtiliyor.

Nawaz Şerif geçtiğimiz Mayıs ayında başbakan seçildikten sonra Taliban ile koşulsuz görüşmelere başlayacağını açıklamıştı.

ŞERİF'İN ABD ZİYARETİNDEN SONRA SALDIRILAR

Pakistan Devlet Başkanı Nevaz Şerif'in geçtiğimiz hafta ABD'ye yaptığı seyahatte Obama ile görüşmesinden sonra Pakistan'da El Kaide'ye yönelik operasyonlar hız kazanmıştı. Pakistan yerel medyasında çıkan haberlere göre El Kaide'nin iki numarası bu operasyonlarda yakalandı.

Drone saldırısının da bu ziyaretin sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Pakistan'da   #barış   #umuduna   #ABD   #darbesi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN