Özbek mültecilerin sınır dışı edilmesine STK tepkisi

Sivil Toplum Kuruluşları 15'çocuk olmak üzere 22 Özbek mültecinin Van’dan hukuksuz bir şekilde hiç de güvenli olmayan İran’a sınır dışı edilmesine tepki gösterdi.

14-10-2008


Aralarında İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), MAZLUMDER, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), İnsan Haklar Derneği (İHD) ve Mülteci-Der’in bulunduğu sivil toplum kuruluşları İstanbul’da düzenledikleri ortak basın toplantısında 22 Özbek mültecinin Van’dan hukuksuz bir şekilde İran’a sınır dışı edilmesine tepki gösterdi. STK’lar hukuksuz ve insani olmayan bir şekilde İran dağlarına bırakılan mültecilerin akıbetlerinden endişe ettiklerini, bu mültecilerin insan tacirleri veya İran tarafından Özbek hükümetine teslim edileceğini ifade ettiler.

Basın açıklamasında 15’i çocuk olmak üzere 22 Özbek mültecinin Özbekler için hiç de güvenli olmayan İran’a sınır dışı edildiği belirtildi.

SÖNMEZ: EMNİYET YANILTICI BİLGİLER VERDİ

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez, Özbek ailelerin darp, tehdit vb. muamelerle zorla sınır dışı edildiğini söyledi. Mültecilerin durumu hakkında bilgi almak için Van Vali ve Emniyet Müdürlüğü’ne başvurduklarını ancak yanıltıcı bilgiler aldıklarını ifade eden Sönmez, “Birleşmiş Milletler’in İran Özbek mülteciler için güvenli bir yer değildir’ açıklamasına rağmen bu mültecilerin İran dağlarına bırakılması düşündürücüdür. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov insan hakları konusunda sicili en kabarık liderdir. Eğer bu insanlar Özbekistan’a teslim edilirlerse her türlü insanlık dışı muameleye maruz kalacaklardır. Maalesef bu insanlar güvenli diye sığındıkları Türkiye’den ikinci defa sınır dışı edilmişlerdir.

Ülkeler arasındaki bir takım siyasi hesaplar, politik kaygılar Uluslar arası Hukukla güvence altına alınan mültecileri böyle bir muameleye tutmayı gerektirmez. Bu hukuki olmadığı gibi ahlaki de değildir. Bunun arkasındaki sebepleri öğrenmek istiyoruz. Bu insanların geri dönüşleri sağlanmalıdır. Bu ailelerin her türlü ihtiyacını ve güvenliklerini sağlamaya hazırız” dedi.

Sönmez, Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi milletvekilleri ve Van milletvekillerinin de olaya tepki gösterdiklerini, bu hukuksuz eyleme imza atan yetkililer hakkında soruşturma açılması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Koordinatörü Ville S. Formsan ise Af Örgütü olarak bu konunun peşini bırakmayacaklarını, ortada büyük bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

DURUKAN: İNSAN TACİRLERİNE TESLİM EDİLDİLER

Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Oktay Durukan da mültecilerin tamamen hukuka aykırı bir şekilde sınır dışı edildiklerini ifade etti. Durukan, “BM mülteci statüsünü almış, İçişleri Bakanlığı’nda sığınmacı olarak kayıt altına alınmış 22 Özbek mülteci sınır dışı edilerek insan tacirlerine teslim edildi. Bu insanların hayatlarından ciddi kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

YILMAZ: YETKİLİLER SUÇ İŞLEMİŞTİR

Mazlumder’den Avukat Halim Yılmaz ise “Bu insanlar resmi olarak mülteci statüsünde olmalarına rağmen hukuksuz bir şekilde sınır dışı edildiler. Üstelik sınır kapısından değil, İran dağlarına bırakılarak Türkiye’den çıkarıldılar. Uluslar arası hukuka göre geri dönmelerinde hayati tehlikesi olan mülteciler geri gönderilmez. Mültecilerin hukuki haklarını düzenleyen Cenevre Sözleşmesi, AHİM ve Türkiye Anayasası ihlal edilmiştir. Yetkililer suç işlemişlerdir” şeklinde konuştu.

(Timeturk)

Etiketler : #Özbek   #mültecilerin   #sınır   #dışı   #edilmesine   #STK   #tepkisi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN