Oğlumu iki metre toprak altından çıkardım

Uludere olayında karakolu arayan Encü, “13 yaşındaki oğlum olayda öldü. Komutanı aradım. Bombalamayı durdurun dedim. ‘Korkmayın bir şey olmaz, korkutmak amacıyla uyarı ateşi açıyorlar’ dedi” diye konuştu

21-05-2012


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Merkezi’nin, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na, Şırnak Uludere’de 34 köylünün terörist sanılarak öldürüldüğü olay öncesi yaşanan iletişim trafiğine ilişkin gönderdiği raporda, askeri yetkilileri bombalamayı durdurması için uyardığı görülen Uludere Ortasu köylülerinden Übeydullah Encü Milliyet’e konuştu.

Encü, “13 yaşındaki oğlum da olayda öldü. Jandarma komutanını aradım. Uyardım. Ancak bombalamanın devam etmesi üzerine olay yerine hareket ettim. Telefon görüşmesinden kaç dakika sonra bombalamanın yapıldığını hatırlamıyorum” dedi. 

Encü, Uludere Gülyazı Karakolu Komutanı Vehbi Göçmen’le yaptığı, TBMM’ye gönderilen rapora da giren telefon görüşmesinin detaylarını anlattı. Encü, şöyle konuştu: 

Başçavuşa telefon 
Olay gecesi Siirt’ten yola çıkmıştım. Gülyazı köyüne vardığımda saat 22.10’du. Oğlum Muhammet Encü’ye telefon açtım, telefonu annesi açtı. Ağlıyordu. Bana, ‘Neredesin, oğlumuz öldürüldü, ben sınıra doğru hareket halindeyim’ dedi. Bu konuşma sonrası karakol komutanı Vehbi başçavuş aklıma geldi. Benim telefonumda numarası kayıtlı değildi. Yanımdaki arkadaş, ‘Vehbi başçavuşun telefonu bende var’ dedi. Onun telefonundan aradım. 
Komutana, ‘Niye müdahale etmiyorsun’ dedim. ‘Kim var orada’ deyince, ‘Çocuklarımız orada, oğlum da içlerinde’ yanıtını verdim. Bana ‘oğlunun orada ne işi var, niye gönderdin?’ dedi. Ben de Siirt’te olduğumu ve gittiğinden haberimin olmadığını, annesinin verdiği bilgi üzerine gittiğini öğrendiğimi aktardım.” 

“Korkutmak amacıyla” dedi

Encü, şöyle devam etti: “Başçavuş, ‘Korkmayın bir şey olmaz, korkutmak amacıyla uyarı ateşi açıyorlar’ dedi. Kendisine nerede olduğunu sordum, ‘arazideyim’ karşılığını verdi. ‘Komutanım orada katliam oldu, herkes öldü, kimse kalmadı. Bombalamayı durdurun, müdahale edin’ diye rica ettim. ‘Hiçbir şey olmaz’ deyip telefonu kapattı. Bombalamanın devam etmesi üzerine olay yerine hareket ettim. Telefon görüşmesinden kaç dakika sonra bombalamanın yeniden yapıldığını hatırlamıyorum.” 

‘2 metre toprak altındaydı’

Telefon görüşmesi sonrası Vehbi başçavuşun karakola döndüğünü gördüğünü ifade eden Übeydullah Encü şunları söyledi: “Arabama zincir takıp olay yerine gittim. Oğlumu iki metre toprak altından çıkardım. Kafası yoktu, elbisesinden tanıdım. Şimdi görüşme yaptığımız net olarak ortaya çıktı. Vehbi başçavuş burada 1.5 yıldır görev yapıyor. Bölgeyi iyi tanıyor. Çok sayıda kaçak mal yakaladı. Kaçağa gidildiği zaman karakolun haberi oluyordu. Herkes kaçağa gidildiğini biliyordu. Defalarca o bölgede kaçak mal yakalandı. Bir yandan terörist deyip bombalıyorlar, bir yandan da ‘uyarı ateşi yapılıyor’ deniyor. Allah’tan korksunlar.”

(Kaynak: Ufkumuz)

Etiketler : #Oğlumu   #iki   #metre   #toprak   #altından   #çıkardım   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN