Öcalan böyle istedi, DTP'liler istifadan vazgeçti

Kapatılan DTP'nin 19 milletvekilinin, istifa dilekçelerini Meclis'e bugün sunmaları beklenirken, "tabandan gelen baskılar üzerine" istifa etmeyeceklerini açıkladı. Kararın arka planında ise Öcalan'ın talimatları olduğu ifade ediliyor.

18-12-2009


Kapatılan DTP'nin 19 milletvekilinin, istifa dilekçelerini Meclis'e bugün sunmaları beklenirken, "tabandan gelen baskılar üzerine" istifa etmeyeceklerini açıkladı.

DTP'lilerin bu yöndeki açıklamalarına karşılık, istifadan vazgeçme tavrının arka planında Öcalan faktörü olduğu ifade ediliyor. Dün akşam Kanal 24'te canlı yayına çıkan Mehmet Metiner, "DTP'lilerin bugüne kadar söylediklerinin hiçbir anlamı yok. Onların bu konuda bir insiyatfileri söz konusu değil, Öcalan avukatlarına ne dediyse onu uygulayacaklar. Ben Öcalan'ı az çok tanıyorsam DTP'liler yarın istifadan vazgeçtiklerini açıklayacaklar ve buna gerekçe olarak da halkın talebinin bu yönde olduğunu söyleyecekler" sözleriyle gelişmenin perde arkasını önceden haber vermiş oldu.

Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Demir Çelik, kapatılan DTP'nin milletvekillerini, partisine davet etti. DTP eski genel merkez binasına, BDP tabelası asıldı. DTP'nin kapatılması kararının ardından, Balgat'taki eski genel merkezden sökülen DTP tabelasının yerine, sarı zemin üzerine lacivert harflerle 'Barış ve Demokrasi Partisi Genel Merkezi' tabelası takıldı. BDP'nin amblemi meşe ağacından oluşuyor.

Parti görevlisi İhsan Gül, gazetecilerin soruları üzerine, 14 yıldır bu binada çalıştığını ve binanın 4 farklı partiye ev sahipliği yaptığını söyledi.

Gül, BDP'nin amblemindeki meşe ağacının 'kalıcılık' anlamına geldiğini ifade etti. 

 

 

ESKİ DTP'LİLER BDP'YE DAVET EDİLDİ

 

Çelik, toplantıya verilen arada yaptığı açıklamada, DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından haklı taleplerin sistem tarafından yok sayıldığını, görmezlikten gelindiğini savundu.

'Bu anlamda tarihi bir virajdayız' diyen Çelik, Anayasa Mahkemesinin kararıyla DTP'nin 2 milyon 400 bin civarındaki seçmenin sistem dışına itilmek istendiğini öne sürdü.

Siyasi partilerin kapatılmasının ceza hukukuna, anayasa hukukuna ve evrensel hukuka ters olduğunu ve kabul edilebilir olmadığını dile getiren Çelik, 'Bu kararı şiddetle karşıladığımızı, 63 yıllık çok partili sistemde 27. partimizi partiler mezarlığına gömdüğümüzün bilinciyle tepkimizi sadece BDP olarak değil duyarlı tüm Türkiye bileşenleri, halkları ve emekçileri olarak yükseltmek durumundayız' diye konuştu.

Demokratik ülkelerde siyasi partilerin olması gerektiğini söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

'DTP'nin bu saygıdeğer, onurlu davranış sahibi milletvekillerini, sizlerin huzurunda, Türkiye'nin yükselen vicdan sahibi seslerin çokluğunu, yoğun baskısını da dikkate alarak biz, aldıkları her ne kadar onurlu bir kararsa da, Meclisin bundan sonraki demokratikleştirme sürecinde olacak işlevine inancımızdan dolayı BDP'de siyasal hayatlarını ve siyasal mücadelelerini sürdürmeye davet ediyoruz. Aynı şekilde 98 belediyesi, bin 200 belediye meclis üyesi ve 700 civarında il genel meclisi ve siyaset dışına itilen DTP'nin bütün seçilmişlerini BDP'de adaletin, eşitliğin, özgürlüğün ve kardeşleşmenin mücadelesine çağırıyoruz. Yetinmiyoruz, sistemden beslenen, statükodan yana olan, yıllar yılı hepimizin kan verdiği, can verdiği sistem partilerine karşı özgürlüğümüzü de, kardeşliğimizi de BDP'de hayat bulmaya çağırıyoruz.'

Bir gazetecinin, BDP'nin kongre tarihinin netleşip netleşmediğini sorması üzerine Çelik, Parti Meclisi toplantısında olağanüstü kongreye giderek toplumun karşısına çıkma kararına varıldığını söyledi.

BDP'nin seçime katılabilme yeterliliğine sahip olmasına rağmen henüz çok tanınmayan bir parti olduğunu ifade eden Çelik, 'DTP başta olmak üzere Türkiye'nin demokrasisinden, değişiminden yana olan tüm kesimlerin kendisini ifade edebilecekleri bir kongreyle bunu taçlandırmak istiyoruz. Ocak 2010'un sonu, Şubat 2010'un başında olağanüstü kongreyle güçlü bir ses olmak istiyoruz' dedi.

Çelik, 'Kapatılan DTP, BDP ile mi yola devam edecek?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'Biz kendilerini davet ettik, arkadaşlarımız kendi aralarında bu konuyu değerlendirecek. Sayın Ahmet Türk, değerlendirmenin neticesinde, toplantının bitişinde sizlere bu konuda açıklama yapacak.'

(İslam ve Hayat / Zaman)

Etiketler : #Öcalan   #böyle   #istedi   #   #DTP'liler   #istifadan   #vazgeçti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN