NATO: Sivilleri öldürmemek mümkün değil

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) NATO'nun Libya'da 72 sivili öldürdüğü ve sivil ölümlerini görmezden geldiği yönündeki raporuna NATO "bu tür operasyonlarda sivillerin ölmemesi mümkün değil" yanıtı verdi.

17-05-2012


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW),  yayımladığı 76 sayfalık raporunda, NATO'nun Libya'ya düzenlediği hava saldırılarında 72 sivilin öldüğünü bildirdi. Bombalı saldırıların düzenlendiği yerlerde yapılan incelemelere göre hazırlandığı belirtilen ve sivil ölümleriyle ilgili en kapsamlı araştırma olarak nitelenen raporda, Trablus, Zlitan, Sirte gibi yerlerde NATO'nun düzenlediği 8 ayrı hava saldırısında 28'i erkek, 20'si kadın ve 24'ü çocuk olmak üzere 72 sivilin öldüğü kaydedildi.

NATO'yu Libya'daki sivil ölümleri görmezden gelmek ve önemsememekle suçlayan HRW, askeri hedefler yerine sivillerin ölümüne neden olan bölgelere düzenlenen saldırılarla ilgili açıklamada bulunması, saldırılardan kurtulanlara ve kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi için NATO'ya çağrıda bulundu. HRW özel danışmanlarından Fred Abrahams yaptığı açıklamada, "BM, Libya'da NATO'ya sadece askeri hedefleri bombalaması izni vermişti. Ancak NATO'nun vurduğu bazı hedeflerde cevap verilmesi gereken ciddi kuşkular mevcut" dedi.

HRW raporunun yayımlanmasının ardından aynı gün NATO'dan hızlı bir açıklama geldi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu tarafından yapılan açıklamada, Libya'ya dönük NATO saldırısı için "Libya kampanyası" tabiri kullanılırken, "bu kampanyanın daha önce benzeri görülmemiş bir özen ve hassasiyetle, uluslararası insani hukuk ilkelerinin gerektirdiği standartları aşan bir şekilde yürütüldüğü, NATO'nun sivil ölümleri önlemek için mümkün olan her şeyi yaptığı" iddia edildi.

NATO açıklamasının en vurucu yönünü ise, "NATO sivil ölümlerini önlemek için yapılabilecek her şeyi yapmıştır. Böylesine karmaşık askeri operasyonlarda ne yazık ki sivilleri tamamen korumak mümkün olmuyor" denildi.

NATO tarihinde ilk kez "hassas güdümlü" bombalar kullanmakla övünüldü
NATO'nun sivil ölümler ile ilgili tüm suçlamaları incelediği ve vurulan bütün hedeflerin askeri hedefler olduğuna emin olduğu ileri sürülen açıklamada, askeri "sırlar" da vardı.

Libya saldırısının, NATO tarihinde "hassas güdümlü" bombaların kullanıldığı ilk hava saldırısı olduğu bilgisi verilen açıklamada, güvenilir bir istihbarat sahip olunduğu ve hedeflerin çok dikkatli belirlendiği, yüzlerce bombalama planının da hedef alınan bölgede sivillerin varlığının tespit edilmesi üzerine son anda iptal edilmiş olduğu ifadelerine yer verildi.

"Camileri, hastaneleri bombaladık, ama neden?"
 NATO açıklamasında, "hava saldırısında sadece askeri hedeflerin bombalandığı" iddiasının altından ise tuhaf gerekçeler çıktı. Hava saldırılarının son hızla sürdürüldüğü geçtiğimiz yılın yaz aylarında, "Libya'da durumun çok değişken olduğu" vurgulanırken, Kaddafi güçlerinin taktik avantaj sağlamak için askeri tesisler yerine, aralarında camilerin ve hastanelerin olduğu sivil yerleşimleri kullandığı, bunun da pek çok kaynak tarafından doğrulandığı iddia edildi.

NATO açıklaması burada da durmadı ve sivillerin ölümüne ilişkin sorulara yanıt olmak üzere, "bahsettiğiniz siviller sivil değil, Kaddafi'nin askerleriydi" demeye getiren, "rejim güçleri sıklıkla sivil giysiler giyiyorlar ve sivil araçlar kullanıyorlardı" ifadeleri kullanıldı.

(Kaynak: Vahdet Haber)

Etiketler : #NATO:   #Sivilleri   #öldürmemek   #mümkün   #değil   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN