Mısır’da yüz binler askeriyeyi protesto ediyor

Kahire’de Tahrir Meydanı’nda, İskenderiye’de ise Kaid İbrahim Meydanı’nda toplanan göstericiler, Yüksek Askeri Konsey’e geri adım atmaya zorlamayı hedefliyor.

20-06-2012


Yüz binlerce Mısırlı, Askeri Konsey’i protesto etmek için başkent Kahire ve İskenderiye’de akşam saatlerinde toplandı.

Göstericiler, Askeri Konsey’in geçici anayasaya eklediği maddeleri iptal etmesi, Meclis’in feshedilme kararını kaldırması ve İçişleri Bakanlığı tarafından seçimlerden önce yayınlanan bir bildiriyle askere sivilleri tutuklama hakkı veren kararı iptal etmesini istiyor.

Kahire’de Tahrir Meydanı’nda İskenderiye’de ise Kaid İbrahim Meydanı’nda toplanan göstericiler, Yüksek Askeri Konsey’e geri adım atmaya zorlamayı hedefliyor. Ülkedeki farklı siyasi partiler, değişim hareketleri ve sendikalar mitinge destek veriyor.

Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Yüksek Askeri Konsey’in parlamentoyu feshetme hakkı bulunmadığı, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Mısır Halk Meclisi’nin varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Öte yandan Yüksek Askeri Konsey, daha önce ilan edilen tarihte ülke yönetimini sivillere teslim edeceğini açıkladı. Yüksek Askeri Konsey, başkanının Cumhurbaşkanı olduğu bir Milli Güvenlik Kurulu oluşturulduğunu da açıkladı. Güvenlik Kurulun’da Halk ve Şura Meclisleri Başkanları, Ordu başkomutanı, Savunma ve Harp Savunma Üretimi Bakanlarının yanı sıra İçişleri, Dışışleri, Ekonomi Bakanları üye olacak. Ayrıca Ordu komutanları, askeri mahkeme başkanı, askeri istihbarat başkanı, Savunma Bakanı Genel Sekreteri ve Ordu Operasyonlar Kurumu Başkanı da MGK’ya üye olacak.

Göstericiler Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçları bir ana önce açıklaması talebinde de bulunuyor. 17 Haziran sabahı Muhammed Mursi zaferini ilan etmişti. Muhammed Mursi kendisine 5 yardımcı atayacağını bildirdi. Yardımcılarından birisinin kadın olacağı belirtildi. Mursi’nin Hıristiyan, devrimci gençler ve Selefilerden de birer temsilciyi kendisine yardımcı olarak ataması  bekleniyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mısır’da   #yüz   #binler   #askeriyeyi   #protesto   #ediyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN