Mısır zindanındaki Müslüman esirlere havasızlık zulmü

Mısır'da hava sıcaklıklarının 40-45 dereceye ulaşmasıyla hapishanelerindeki mahkûmların durumu kötüleşti. Tutuklular, 20 kişilik koğuşlara bu sayının iki katı insan konulduğunu, tutukluların üst üste yatmak zorunda kaldığını, bu şartlar altında nefes almanın bile zorlaştığını anlattı.

20-05-2016


Aktivistlerin başlattıkları 'Nefes Almak İstiyorum' kampanyası sosyal medyada 5 dilde (Arapça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca Almanca) yayınlanmaya başladı.

Kampanya kapsamında hapishanelerden yeni serbest bırakılan tutukluların ifadelerine yer verildi. Tutuklular, 20 kişilik koğuşlara bu sayının iki katı insan konulduğunu, tutukluların üst üste yatmak zorunda kaldığını, bu şartlar altında nefes almanın bile zorlaştığını anlattı.

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Abdülfettah Sisi’nin yaptığı askeri darbeden bu yana Mısır’da tutuklanan kişilerin sayısını 40 bin olarak tahmin ediyor.

Sisi rejimi, 2013’te gerçekleştirdiği darbeden bu yana yeni hapishaneler inşa etmek için büyük bütçeler ayırdı. En az 5 yeni cezaevi yapıldı. Ancak tutuklu sayısı sürekli arttığı için, hapishaneler yetersiz kalıyor.

İsviçre merkezli İnsan hakları örgütü ISHR'ın Mısır Temsilcisi Selma Aşraf, hapishaneleri fırınlara benzetti ve hapishanelerde tutukluların kötüleşen durumlarını şöyle özetledi:

"Birçok tutuklu sıcak havadan ve yetersiz havalandırmadan dolayı baygınlık geçirdi. Orada zaten nefes zorluğundan şikayetçi olan yaşlı tutuklular var."

"Tutukluların aileleri de zor şartlara tâbi tutuluyor"

Aşraf, sadece tutukluların değil onların yakınlarının da hapishanelerin kapılarında kötü şartlara tâbi tutulduğunu anlattı:

"Mahkûmların ailelerinin de durumu iyi değil. Ziyaretler için bekleme sıralarında saatlerce güneş altında bekletiliyor. Çöl bölgelerdeki hapishanelerin bekleme alanlarına şemsiye ya da çadırlar da temin edilmiyor. Tüm bu bekleme sonrasında da mahkümlarla sadece birkaç dakikalık görüşme şansını yakalıyorlar."

Milliyetçi İnsan Hakları Konseyi, polis karakollarındaki gözaltı merkezlerinde doluluk oranının yüzde 300, resmi hapishanelerde ise yüzde 160’a ulaştığını söylemişti.

Arap İnsan Hakları Örgütü, Ağustos 2015’te aşırı sıcaklar nedeniyle hapishanelerde 11 mahkûmun öldüğünü belgelemişti. İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, Mısır'da darbeden bu yana çeşitli nedenlerden dolayı gözaltındayken ölen insanların sayısı 370'i buluyor.

(El Cezire)

Etiketler : #Mısır   #zindanındaki   #Müslüman   #esirlere   #havasızlık   #zulmü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN