Mısır'daki seçimlerin ilk turunun analizi

Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi, Mübarek rejiminin en son başbakanı Ahmet Şefik'le birlikte ikinci tura kaldı. İlk beş adayın aldığı oyların birbirine yakın olması dikkat çekerken, kamuoyu yoklamalarında seçimin iki favorisi olarak gösterilen eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa beşinci, Abdul Munim Ebul-Futuh ise dördüncü sırada yer alabildi.

26-05-2012


Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi, Mübarek rejiminin en son başbakanı Ahmet Şefik'le birlikte ikinci tura kaldı. İlk beş adayın aldığı oyların birbirine yakın olması dikkat çekerken, kamuoyu yoklamalarında seçimin iki favorisi olarak gösterilen eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa beşinci, Abdul Munim Ebul-Futuh ise dördüncü sırada yer alabildi. En büyük sürprizi üçüncü olan milliyetçi aday Hamdin Sabbahi gerçekleştirdi. 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak olan ikinci turda seçimi kazanması halinde Ahmet Şefik'in eski rejimi getirmesinden endişe ediliyor. Muhtemel Müslüman Kardeşler zaferinin ise dengeleri sarsacağı ileri sürülüyor.

16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak olan ikinci turda, oyların yaklaşık yüzde 25'ini alan Mursi ile yüzde 23 oy alarak ikinci olan Şefik ikinci kez karşı karşıya gelecek. Sabbahi yüzde 20 ve Ebul-Futuh yüzde 19'da kaldı. Daha gergin geçeceği tahmin edilen ikinci turda özellikle Sabbahi'nin kritik bir rol oynaması bekleniyor. Tahminlere göre Şefik'le aynı oy tabanına hitap eden Musa'nın taraftarları ikinci turda Şefik'in yanında yer alacak. Aynı şekilde Ebul-Futuh'a oy verenlerin önemli bir kısmının da Mursi için oy kullanması bekleniyor. Ancak daha çok genç, milliyetçi ve devrimci kitleye hitap eden Sabbahi'nin nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor. Sabbahi'nin tabanı genel olarak hem Müslüman Kardeşler'e, hem Mübarek rejiminin kalıntısı olarak gördükleri Şefik'e eşit mesafede duruyor. Fakat yapılması beklenen pazarlıklarla Sabbahi'nin Müslüman Kardeşler'in safında yer alabileceği belirtiliyor. Ancak gözlerin üzerinde olduğu ordunun nasıl bir tavır izleyeceği büyük bir soru işareti oluşturuyor. Tüm adaylara eşit mesafede olduğunu duyuran ordunun, perde arkasından Şefik'in kazanması için çaba sarf ettiği iddia ediliyor. Büyük pazarlıklarla girilmesi beklenen ikinci tur öncesi Müslüman Kardeşler'in ordu ile de masaya oturarak birtakım tavizler karşılığında anlaşabileceği belirtiliyor. Tavizlerin başında ise yapılacak olan anayasa çalışmalarında orduya ait imtiyazlara dokunulmamasının geldiği ifade ediliyor.

Sabbahi, dengeleri altüst etti: Solcu-Arap milliyetçisi Kerame Partisi'nin lideri Sabbahi'nin en büyük sürprizi gerçekleştirerek yüzde 20 civarında oy alması Ebul-Futuh'a darbe vurdu. Seçimler öncesi yapılan tahminlere göre Ebul-Futuh'un, Müslüman Kardeşler'in genç tabanının yanı sıra Selefilerden ve devrim yanlısı liberallerden oy alması bekleniyordu. Fakat beklendiği gibi Müslüman Kardeşler'den önemli bir oy alan Ebul-Futuh, Selefilerle liberalleri aynı çatı altında birleştiremedi ve liberaller Sabbahi'ye oy verdi.

En büyük hayal kırıklığı Amr Musa: Seçimden önce Ebul-Futuh'la birlikte seçimlerin en önemli iki favorisinden biri olarak gösterilen Musa, aynı tabana hitap eden diğer rakibi Şefik'ten büyük bir darbe yiyerek, yarışı beşinci sırada bitirdi. Seçimlerden kısa bir süre önce her iki lider birbirini ağır bir dille suçlayarak, eski rejimi geri getirmeye çalışmakla suçlamıştı.

Tahrir gençliği sonuçlara itiraz ediyor: Mübarek karşıtı devrimde öncü rol oynayan 6 Nisan ve Devrimci Gençlik Birliği gibi örgütler sonuçları kesinlikle kabul etmeyeceklerini ve yeniden Tahrir Meydanı'nı dolduracaklarını belirtiyor. Ancak ikinci tura kadar tüm grupların bekle gör politikası izlemesi bekleniyor. İkinci turu özellikle de Şefik'in kazanması durumunda yeniden büyük gösteriler düzenlenebileceği öne sürülüyor.

Şefik, neden sürpriz yaptı?: Seçimler öncesi hem İslamî kesime yönelik yaptığı uyarılar ve hem de gösterilere kanunlar çerçevesinde sert müdahale edeceği yönündeki açıklamaları, genel gidişattan rahatsız olan kesimlerin Şefik etrafında toplanmasını sağladı. Şefik'in devlet tecrübesi, parlak bir kariyeri ve geçiş dönemi için ideal bir isim olarak algılanması da başarısında önemli bir pay sahibi oldu.

Müslüman Kardeşler gücünü ispatladı: Seçimden önce, hem söz verdiği halde tersi davranarak cumhurbaşkanlığı için aday göstermesinden dolayı oy kaybedeceği ve hem de Ebul-Futuh'un oylarını böleceği yönündeki tahminleri önemli ölçüde boşa çıkaran Müslüman Kardeşler, ülkenin en organize sivil gücü olduğunu ispatladı.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Mısır'daki   #seçimlerin   #ilk   #turunun   #analizi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN