Mısır'da darbe karşıtlarına yeni cezalar

Mısır'da, darbe karşıtlarının yargılandığı çeşitli davalarda 38 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

12-02-2015


Mısırlı avukat Fayiz Abdulati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ismini vermek istemediği müvekkilinin, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) üye olmak ve şiddet olaylarına karışmak" suçlamasıyla gıyaben yargılandığı 5 davanın görüldüğü belirtti.
 
Kahire'deki Askeri Ceza Mahkemesi'nin, müvekkili hakkında her bir davada müebbet hapis kararı verdiğini ifade eden Abdulati,  Mısır hukukuna göre müebbetin 25 yıl olduğu ve müvekkilinin toplamda 125 yılhapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
 
Abdulati, "Müvekkilimin duruşmaya gelmemesi ve mahkemenin beni tanımaması nedeniyle başka bir avukat görevlendirildi ve mahkeme kendi hükümlerini verdi. Müvekkilim, yakalanması halinde yeniden yargılanacak" dedi.
 
Abdulati ayrıca aynı suçlamalarla görülen çeşitli davalarda 39 kişinin daha yargılandığını belirterek, "9'u gıyaben 21 kişinin yargılandığı ilk davada, 20 kişiye on beşer yıl hapis cezası verilirken 1 kişi beraat ettirildi. İkinci davada 8 kişiye on beşer yıl, 7'si gıyaben yargılanan 9 öğrenciye ise üçer yıl hapis cezası verildi" diye konuştu.
 
Duruşmaya katılanlar hakkındaki kararlara itiraz edileceğine işaret eden Abdulati, "Gıyabi sanıkların ise yakalanmaları halinde tekrar yargılanmasını isteyeceğiz. Duruşmada bulunanlar kendilerine isnat edilen suçları inkar ettiler, aslında tüm sanıkların askeri değil sivil mahkemelerde yargılanması gerekir" ifadesini kullandı.
 
Mısır'da Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından düzenlenen geniş çaplı protesto gösterilerinde binlerce kişi gözaltına alınmıştı.
 
Gözaltına alınan çoğunluğu İhvan üyesi darbe karşıtları, Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" ilan eden kararına binaen, "terör örgütüne mensup olmak"tan yargılanıyor. Sanıklara ayrıca "protestolarda şiddet olaylarına karışmak, kamu malına zarar vermek" gibi çeşitli suçlamalar yöneltiliyor.
 
AA

Etiketler : #Mısır'da   #darbe   #karşıtlarına   #yeni   #cezalar    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN